ABD medyası milyarderlerin kontrolünde

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın Twitter’ın tamamına 40 milyar doların üstünde bir teklifle talip olması, ABD’de dev medya şirketlerine sahip olan dolar milyarderlerini gündeme getirdi. Sektörünün içinden gelen Rupert Murdoch ve Michael Bloomberg gibi bazı milyarderlerin yanı sıra, Jeff Bezos, Sheldon Adelson ve John Henry gibi milyarderler, gazete ve dergileri satın alarak medyada söz sahibi oluyor.

Dış Haberler Yeni Şafak
Arşiv

JEFF BEZOS - WASHINGTON POST

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, ABD’nin en bilindik gazetelerinden Washington Post’u 2013’te 250 milyon dolara satın aldı. Eski ABD başkanı Donald Trump, Bezos’u Amazon’a vergi indirimi almak ve kendisin kamuoyu nezdinde baskılamak için gazeteyi kullanmakla ve suçlamıştı.

JOHN HENRY - BOSTON GLOBE

Beyzbol takımı Boston Red Sox’ın sahibi John Henry, Ekim 2013’te Boston Globe’u 70 milyon dolara satın aldı. Globe, daha önce yirmi yıl boyunca New York Times’a aitti. ABD’li milyarder, gazetenin spor servisine müdahale etmeyeceğini ifade etmişti.

SHELDON ADELSON - LAS VEGAS REVIEW

2021 yılında ölen Las Vegas kumarhane milyarderi Sheldon Adelson, Aralık 2014’te Las Vegas Review-Journal’ı gizlice satın aldı. Gazetenin mali raporlarına göre, anlaşma Adelson’a 140 milyon dolara mal oldu. Satılmadan önce gazetenin çalışanları, Adelson hakkında eleştirel dosyalar hazırlıyordu.

MARC BENIOFF - TIME

Forbes’a göre 6.7 milyar dolarlık bir serveti olduğu belirtilen Marc Benioff, 2018’de TIME dergisini alarak, basılı medya kuruluşlarını satın alan diğer ABD’li milyarderler arasına katıldı. Satın alma işlemi Benioff’a 190 milyon dolara mal oldu.

MORTİMER ZUCKERMAN - US NEWS, NEW YORK DAILY NEWS

3 milyar dolar servetiyle Emlak milyarderi Mortimer Zuckerman, hem US News & World Report’un hem de New York Daily News’in sahibidir. Zuckerman, 1984’te satın aldığı US News & World Report’un başkanı ve baş editörü olarak görev yapıyor.

PATRİCK SOON-SHİONG-LOS ANGELES TIMES

ABD’nin önemli gazetelerinden Los Angeles Times, 2018 yılında, biyoteknoloji milyarderi Patrick Soon-Shiong tarafından 500 milyon dolara satın alındı. Anlaşma gereği San Diego Union-Tribune ve bazı diğer yerel medya unsurları da Soon-Shiong’un kontrolüne geçti.

Elon Musk Twitter'ın tamamı için teklif verdi

FOTOĞRAF 8
Twitter Elon Musk'a karşı harekete geçti: Zehir hapı stratejisi uygulayacaklar
Dünyanın en zengin iş insanlarından biri olan Elon Musk, Perşembe günü yaptığı açıklamada Twitter'ın tamamına talip olması gündeme bomba gibi düşmüştü. Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, sosyal medya platformu Twitter'ın tamamını satın alma girişiminin başarılı olup olmayacağını bilmediğini belirterek, "Teklifim reddedilirse B planım var" dedi.