ABD’ye Nikaragua’da Rusya şoku

“ABD’nin arka bahçesi” şeklinde tanımlanan Orta Amerika’da yer alan ve Rusya’ya yönelik izolasyon kampanyasına savaşın ilk günlerinden beri karşı çıkan Nikaragua, Rus birliklerine, uçaklarına ve gemilerine eğitim veya acil müdahale amacıyla faaliyet gösterme yetkisi verdi.

Dış Haberler Yeni Şafak
Arşiv

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası ABD öncülüğünde birçok devlet, Moskova’ya yönelik siyasi ekonomik ve askeri bir dışlama kampanyasına girişmişti. “ABD’nin arka bahçesi” şeklinde tanımlanan Orta Amerika’da yer alan ve Rusya’ya yönelik izolasyon kampanyasına savaşın ilk günlerinden beri karşı çıkan Nikaragua, Rus birliklerine, uçaklarına ve gemilerine eğitim veya acil müdahale amacıyla faaliyet gösterme yetkisi verdi.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın imzaladığı kararname, Rusya tarafından da onaylandı. Hükümet ayrıca eğitim ve tecrübe paylaşımı amacıyla küçük Rus birliklerinin ülkedeki varlığını onayladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rus medya kuruluşu Sputnik’e yaptığı açıklamada, söz konusu durumun “rutin” olduğunu söyledi. Ortega, Rusya lideri Vladimir Putin’in Moskova destekli ayrılıkçıların bulunduğu iki bölgeyi bağımsız olarak tanımakta haklı olduğunu söyleyerek Rusya’nın Ukrayna konusundaki tutumunu destekleyen ilk dünya liderlerinden biri olmuştu.

FOTOĞRAF 12
Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya destek veren ülkeler
Rusya Ukrayna'ya yönelik işgaline devam ediyor. Rusya'ya karşı özellikle Batılı ülkeler tarafından ağır yaptırımlar açıklanırken, 9 ülke ise işgali haklı bulduklarını ve desteklerini açık ya da dolaylı bir şekilde ortaya koydu.