Filistin lideri Abbas'ın 'holokost' sözü rahatsız etti: Almanya ve İsrail'den peş peşe açıklamalar

Filistin Devlet Başkanı Abbas ile Almanya Şansölyesi Scholz, dün Berlin'de ortak basın toplantısı düzenledi. Kendisine gelen bir soru üzerine İsrail'in Filistin'de yaptıklarını 'holokost' olarak nitelendiren Abbas'ın bu sözleri üzerine salonda soğuk rüzgarlar esti. Şansöyle donup kalırken, Alman lider ve İsrail'den peş peşe yanıtlar geldi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
​Filistin Devlet Başkanı Abbas - Almanya Şansölyesi Scholz

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede ikili ve bölgesel konuların ele alındığını, Filistin ile Almanya arasında çok yakın ve çeşitli ilişkilerin bulunduğunu aktaran Scholz, en son Gazze'de artan gerilimi de konuştuklarını ve burada ateşkesin devam etmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Bir gazetecinin kendisine 1972 Yaz Olimpiyatları'nda Filistin tarafından öldürüldüğü iddia edilen 11 İsrailli atlet ile bir Alman polisinin hayatını kaybetmesi üzerine özür dileyip dilemeyecekleri sorusuna Abbas, "İsrail, 50 Filistin köyünde 50 katliam, 50 Holokost işledi" ifadeleriyle karşılık verdi.

  • Holokost: Nazi Almanyası'nda Yahudilere yönelik yapılan ve 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürülmesiyle sonuçlanan dünyanın en büyük soykırımlarından biridir.

SCHOLZ: KABUL EDİLEMEZ

Abbas'ın 'holokost' terimini kullandığını duyan Schozl'un rahatsızlığı yüzüne yansıdı. Toplantı sırasında sessizliğini koruyan Scholz, öncesinde de Abbas'ın İsrail işgal politikalarıyla ilgili apartheid* ifadesini kullanmasına karşı çıkarak, "Bu ifadenin uygun olduğunu düşünmüyorum" sözlerine yer verdi.

  • Apartheid: Güney Afrika'da 1948 yılında Ulusal Parti iktidara gelmiş ve oldukça ırkçı ve ayrılıkçı bir politika yürütmüştü. Aprtheid Rejimi adı verilen bu uygulama daha sonra literatürde benzer uygulamalar için kullanılmaya başlanmıştı.


'O ANDA İTİRAZ EDEMEDİM'

Görüşme sonrasında sosyal medya hesabı üzerinde açıklama yapan Scholz, Abbas'ın 'holokost' sözünü kullanmasını kabul edilemez olduğunu, ancak o anda Abbas'a itiraz edemediğini ifade etti.

İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu iki Filistinli hayatını kaybetti

İSRAİL'DEN JET YANIT

Mahmud Abbas'ın Almanya'da yaptığı, "1947'den bugüne İsrail, 50 Filistin köyünde 50 katliam, 50 Holokost işledi" ifadelerine İsrailli yetkililerden öfkeli açıklamalar geldi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Mahmud Abbas'ın Alman toprakları üzerinde İsrail'i '50 soykırım' işlemekle suçlaması sadece ahlaki bir rezalet değil, acımasız bir yalandır" ifadelerini kullandı.

ABBAS: İNKAR ETME NİYETİM YOK

Yahudi Soykırımı'yla ilgili sözleri Almanya ve İsrail'de büyük tepki gören Filistin lideri Mahmud Abbas, bir açıklama daha yaparak, "Holokost'un tek olma özelliğini inkâr etme gibi bir niyet taşımadığını" ifade etti.


Filistin'den kan donduran iddia: İsrail, Filistinlilerin cesetlerini denek olarak kullanıyor

Batılı 'özgür medya'dan skandal karartma: 'Filistin'i yok sayın' talimatı

İsrail ordusu dört evi yıkmak için buldozerle Filistin köyünü bastı