Türkiye basınında Arap imajı: Araştırma sonucu dikkat çekti

İstanbul Sosyal Girişim Derneği 'Türkiye Basınında Arap İmajı – Nisan 2022' adı altında, Türk ve Arap gazetecilerin, Türkiye medyasında Arap algısı ve Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılarla ilgili kanaatlerini ölçme amacıyla geniş çaplı bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre Türkiye Hükümetinin Araplarla ilgili dış politikası katılımcıların yaklaşık yüzde 82’si tarafından olumlu karşılarken, Türk medyasında Araplarla ilgili haberlerin objektif ve tarafsız olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 26.

Haber Merkezi Diğer
Türkiye medyasında Arap imajı araştırıldı.

Söz konusu araştırma 19- 27 Mart 2022 tarihleri arasında, 804 medya çalışanı ile yapıldı. Araştırma da göz önünde bulundurulan yaş gurubu ise 18 yaş ve üzeri olarak belirlendi. Araştırmaya en fazla katılım ise 415 katılımcı ile Suriye vatandaşlarından oldu. Suriye vatandaşlarını ise 207 katılımcı ile Türkiye takip etti.

Yüzde 82 olumlu

Ayrıca araştırma sadece Türk medyası değil, Türkiye’de faaliyet gösteren Arap medya mecraları da dikkate alındı. Bu kapsamda gerçekleştirilen araştırma, Türk ve Arap medya mensuplarının değerlendirme ve tespitleri ile beklenti ve önerilerini ortaya konuldu. Araştırmada dikkat çeken konulardan biri de Arap ülkeleri kökenli medya mensuplarının değerlendirmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma dikkat çekmemesi oldu. Bunun dışında araştırmada, Türkiye Hükümetinin Araplarla ilgili dış politikası katılımcıların yaklaşık yüzde 82’si tarafından olumlu karşılarken, olumsuz karşılayanların oranı sadece yüzde 7 civarında. Aynı zamanda Türkiye Hükümetinin Suriyeli sığınmacılara yönelik politikası da yüzde 78 oranında olumlu buluyor.

Türk medyasının objektif olduğunu düşünelerin oranı yüzde 26

Araştırma katılımcılarının yarıdan fazlası, Arap dünyası ile ilgili haberleri sosyal medya ve internetten takip ediyor. Arap dünyası ile ilgili haberleri takipte, Türk ve yabancı medya mecralarında Türk TV kanalları ve sosyal medya mecraları öne çıkıyor. Aynı zamanda TRT kanalları, Al Jazeera, Anadolu Ajansı, Hükümete destekleyen gazete ve TV’ler Araplara yönelik en olumlu haber ve yorumların yayımlandığı mecralar olarak görülüyor. Bu kapsamda araştırmaya katılanların yüzde 78'i Türk medya mecralarında Araplarla ilgili haberlerin, Türk halkının bakış açısını etkilediğini düşünüyor.

Türk medyasında Araplarla ilgili haberlerin objektif ve tarafsız olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 26, taraflı ve sübjektif olduğunu düşünenler de yüzde 41 civarında. Bu da Türk medyasının Araplara yönelik taraflı bir politika izlediğini gösteriyor. Araplarla ilgili daha çok olumsuz haberler yapan TV kanalları ise Fox TV, Halk TV, Sözcü, Cumhuriyet Gazetesi ve SKY News Arabic olarak görülüyor. Diğer yandan ise Türk Arap Medya Derneği’nin faaliyetlerini başarısız bulanların oranı yüzde 54 civarında olduğu yapılan çalışmada belirtildi.

Türkiye'ye karşı en olumlu haberleri Katar yapıyor

Türk medyasında Araplara karşı yapılan haberler kadar Arap dünyasında da Türklere karşı yapılan haberlerde araştırmada ele alındı. Araştırma sonucuna göre Arap dünyasından Türkiye’ye yönelik en olumlu haberleri Katar, en olumsuz haberleri ise Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye yapıyor. Katar’ın olumlu haber yapmada yüksek bir imaja sahip olmasının sebebi ise Al Jazeera kanalının bölgesel ve küresel alandaki yayın politikasının önemli bir paya sahip olması olarak görülüyor.

Raporu görüntülemek için tıklayınız.

Arap medyası: Türkiye Batı ile yaşanan dönüşümün merkezinde yer alıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE ziyareti Arap medyasında geniş yer buldu

Suudi Arabistan medyası: Türkiye askeri yeteneklerini ustaca kullanıyor