Zengilan Havalimanı Azerbaycan’ı uçuracak

Azerbaycan'ın Ermenistan işgalden kurtardığı topraklarda inşa ettiği ikinci havalimanı olan Zengilan Havalimanı, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla hizmete girecek.

Canberk Doğan Yeni Şafak
​Zengilan Havalimanı Azerbaycan’ı uçuracak.

Azerbaycan'ın Ermenistan işgalden kurtardığı topraklarda inşa ettiği ikinci havalimanı olan Zengilan havalimanı, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla hizmete girecek. Zengilan havalimanının bölgeye ekonomik olarak çok büyük katkılar sağlayacağını ifade eden Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov, “Doğu Zengezur ekonomik bölgesinde yer alan ve stratejik öneme sahip kara ve demiryollarının geçeceği Zengilan'da inşa edilmiş bu havalimanı bölgenin gelecekteki başarılı sosyo-ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynayacaktır” dedi.

ZENGEZUR KORİDORUNA OLUMLU ETKİ EDECEK

Bölgenin coğrafi konumu ve buradaki mevcut fırsatların, Zengilan'ı uluslararası bir nakliye ve lojistik merkezine dönüştürmek için uygun koşullar yarattığını belirten Memmedov, “Bölgenin coğrafi konumu ve buradaki mevcut fırsatların, Zengilan'ı uluslararası bir nakliye ve lojistik merkezine dönüştürmek için uygun koşullar yarattığını belirtmek gerekir. Azerbaycan Batı ile Doğu arasında önemli transit geçiş noktasında bulunuyor ve gelecekte Zengezur koridorunun açılması ile multi-modal taşımalar için önemli bir güzergâh olacaktır. Havalimanı yakın gelecekte doğu-batı ve kuzey-güney ulaşım koridorlarının önemli bir unsuru olacaktır. Bu, Zengilan da dahil olmak üzere topraklarımız üzerinden taşınan uluslararası yüklerin hacmini artıracak ve Azerbaycan'ın daha fazla gelir elde etmesini sağlayacaktır. Ek olarak belirtmek gerekir ki, Doğu Zengezur'dan Batı Zengezur'a uzanan bu ulaşım arteri sadece Azerbaycan’a değil, bölge ülkelerine ve daha geniş anlamda da ekonomik aktiflik sağlayacaktır. Hatta Ermenistan da Azerbaycan’ın sunduğu lojistik fırsatlardan faydalanarak kapalı bir ülkeden tranzit ülkeye dönüşme şansı elde edecektir” diye konuştu.

TURİZM CANLANACAK

Havalimanının Azerbaycan turizmini olumlu etkileyeceğine dikkat çeken Memmedov, “Zengilan'ın turizm potansiyeli yüksek olduğu için bu havalimanının yapımı iç ve dış hat uçuşları açısından önem arz etmektedir. İmar ve inşaat çalışmalarının bitmesinden sonra turistlerin bölgeye gelişinde bu havalimanının potansiyelinden yararlanılacaktır ”dedi.

KARDEŞLİK PEKİŞECEK

Havalimanın açılışını da geçen yıl Fuzuli’de olduğu gibi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraber yapacaklarını belirten Memmedov, “Cumhurbaşkanlarının kardeş ülkelerimizde gerçekleşen önemli projelerin açılışını beraber yapmaları geleneğini devam ettirecek olan bu olay dünyaya bir daha Azerbaycan – Türkiye kardeşliğini, birliğini sergileyecektir” ifadelerini kullandı.

3.HAVALİMANI LAÇİN’DE

Karabağ’ı canlandırmak için hız kesmeden üçüncü havalimanının da yapılacağını söyleyen Memmedov, “Karabağ’da yürütülen çalışmalar kapsamında bölgede 3.havalimanının 2025 yılında Laçin’de açılması bekleniyor. Yapılan çalışmaların bölgenin uluslararası bir nakliye ve lojistik merkezine dönüşmesine önemli katkı sağlayacağı şüphesizdir” dedi.