75 milyar liralık bayram ekonomisi

Kurban Bayramı’nda yaklaşık 15 milyon kişinin seyahat etmesi bekleniyor. Bu da turizm, hazır giyim, gıda ve ulaşım gibi harcamalarla yaklaşık 75 milyar liralık bir ekonominin oluşması anlamına geliyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Alışverişlerimizi esnafımızdan yapalım” çağrısında bulundu.

Rümeysa Öztürk Yeni Şafak
Arşiv

Kurban Bayramı’na 15 gün süre kaldı. İnsanlar bir taraftan kurban ibadetini yerine getirmek için çalışırken, diğer taraftan da bayram tatilini fırsata çevirmek isteyenler seyahat planlarını yapmaya başladı. Kurban Bayramı başta hazır giyim, turizm, gıda ve ulaşım olmak üzere birçok sektörde hareketliliğe yol açacak. Bayram tatilinde yaklaşık 15 milyon kişinin seyahat etmesi bekleniyor. Tatil döneminde konaklama, yeme-içme ve ulaşım harcamaları için yaklaşık 15 milyar liralık bir ekonominin oluşması bekleniyor.

İKRAMİYELER İLAÇ OLACAK

  • 9 Temmuz’da başlayacak bayram öncesinde yapılacak alışverişler de 200 sektörü hareketlendirecek. Gerçekleştirilecek bayram alışverişleri için yaklaşık 60 milyar liralık harcama yapılması hedefleniyor. Böylece seyahat ve alışveriş harcamalarıyla toplam bayramda 75 milyar lira büyüklüğünde bir ekonomi oluşacak. Bayram öncesi hesaplara yatırılacak bayram ikramiyesi de alışverişlere pozitif etki yapacak.

ESNAF UMUTLU

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bayram nedeniyle piyasalardaki hareketlilikten esnaf ve sanatkarların umutlu olduğunu belirtti. Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılabileceğini kaydeden Palandöken sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl Kurban Bayramı’nda pandemi kurallarında esnemelere gidilmesiyle tahminimizle aynı doğrultuda 35-40 milyar liralık ciro sağlandı. Bu yıl rakamlarda yüzde 40-50 artış bekliyoruz. Bu da yaklaşık 60 milyar lira demek. Pandeminin etkisini tamamen yitirmek üzere olduğu bu dönemde vatandaşlarımız bayram ziyaretleri için hem bayramlık alışverişlerini yapacak hem de tatil veya memlekete gitme planları kuranlar eksiklerini gidererek esnafımızdan yaptıkları alışverişler ile ekonomiye katkıda bulunacak.”

30 LİRALIK BAKLAVAYI SAKIN ALMAYIN

  • Bu bayram alışverişlerin esnaftan yapılmasını isteyen Palandöken, “Hem esnaf hem ekonominin bu rahatlamaya ihtiyacı var” diye konuştu. Bayram alışverişi yapacaklara da uyarıda bulunan Palandöken, “İnternet üzerinden alışveriş yapacaklar güvenli siteleri tercih etmeli. Baklavanın kilosunu 30 liradan satanlara dikkat edilmeli. Çünkü şeker ve un maliyetleri dikkate alındığında baklavanın kilosunun 30 liraya satılması mümkün değil” şeklinde konuştu.

Otellerde doluluk yüzde 90’a çıkar

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Kurban Bayramı’nda tatile çıkacakların ağırlıklı olarak kıyı kesiminde bulunan tesislere yöneldiğini söyledi. Bununla birlikte vatandaşların bayramda kültür turizmine de ilgi gösterdiğini kaydeden Bağlıkaya, “Bayram dönemi için beklenen doluluklar, destinasyon ve tesis bazlı değişim göstermekle birlikte tatil dönemi yaklaştıkça ilginin genel olarak arttığını ifade edebiliriz. Özellikle bu haftadan itibaren rezervasyonların daha da hızlanmasını bekliyoruz. Bayramda, popüler destinasyon ve otellerde yüzde 90 civarında doluluk oluşmasını öngörüyoruz. Yurt dışında ise Kıbrıs başta olmak üzere Balkan ve Avrupa turlarına yönelik rezervasyonlar mevcut” diye konuştu.

FOTOĞRAF 3
Eminönü’nde bayram yoğunluğu
İstanbul'da bayram alışverişi denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Eminönü'nde, Ramazan Bayramı öncesinde alışveriş yoğunluğu yaşanıyor.

Çarşı ve pazarda bayram bereketi