Hurda atıkları savunma sanayiine

MKE, hurda atıklarını savunma sanayiine kazandırıyor. Birinci sınıf demir-çelik hurdasının tonu 2 bin 100 liradan alınacak. Tank ve zırhlı araç hurdasının tonuna 2 bin 30 lira ödenecek.

Yasemin Asan Yeni Şafak
Metal dışı artıkların alım fiyatları da zamlandı. Ahşap malzemelerin tonu 10 liradan 14 liraya çıkarılırken, kağıt atıklarının alım fiyatı ise 200 liradan 280 liraya yükseldi. Atık madeni yağların piyasadan alınmasındaki ton başına tutar da 140 lira oldu.

Geri dönüşümle atık miktarını sıfıra indirmek için projeler yürüten Türkiye, bir yandan da geri dönüştürülerek savunma sanayiinde kullanılabilen hurdaların alımını yapıyor. Bu kapsamda Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE), ihtiyaç fazlası ve kullanım dışı bırakılan veya niteliğini kaybetmiş olan her türlü hava, deniz ve kara taşıtları, makine ve teçhizat ile tehlikeli veya tehlikesiz metal ve metal bileşim atıkları, ekonomik değer taşıyan metal dışı mal ve malzemeleri piyasadan satın alıyor.

ASKERİ İHTİYACA YÖNELİK KULLANIM

Alınan bu hurdalar, millî güvenlik hedefleri doğrultusunda askerî ve sivil amaçlı her çeşit silah, mühimmat, patlayıcı ve kimyasal madde, petrokimya ham madde, araç gereç, cihaz, sistem ve platformları yurt içi ve yurt dışında üretim amacıyla kullanılıyor. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca atık ekonomisini destekleyen yeni bir karar alındı. Söz konusu malzemelerin fiyat değerlerini içeren 2022 yılı 2’nci altı aylık dönem hurda malzeme ve madeni talaş alım fiyatlarına, önceki döneme göre yaklaşık yüzde 40 oranında zam yapıldı. Buna göre, birinci sınıf demir-çelik hurdasının tonu 2 bin 100 liradan alınacak. Tank ve zırhlı araç hurdasının tonuna 2 bin 30 lira ödenecek. Bu arada, hurda dışı atıkların alım fiyatı da zamlandı. Kağıt atıkların alımı 200'den 280 liraya çıktı.

FOTOĞRAF 18
Erdoğan müjdelemişti: Yerli uçak bombalarında ilk sevkiyat gerçekleşti
Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda yer alan, “Enerjetik Malzemeler Üretim Tesisinde" üretilen uçak bombalarının ilk partisi Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi.