Kaymaktaki zam üreticisini bile şaşırttı

Kışın yüzünü iyice göstermeye başlaması ile manda sütü üretiminde düşüş yaşanıyor. Süt üretimindeki düşüş ise en çok kaymağın fiyatını etkileyince, kaymak fiyatlarında yaşanan zam rekoru kaymak üreticisinde bile şaşkınlığa sebep oluyor.

Haber Merkezi IHA
Kaymak fiyatlarındaki zam oranı üreticilerini şaşırttı

Kaymağın zam rekoru kırmasına şaşıran üretici, kışın gelmesiyle birlikte süt üretiminin düştüğünü fiyatların buna bağlı olarak yükseldiğini söyledi.

Marketlerde satılan kaymak ile doğal kaymak arasında çok fark olduğunu söyleyen Balıkesir Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakkı Peltek, "İki farklı kaymak var, marketlerde satılan kaymak fabrikasyon kaymak, yöresel kaymak raflara giremiyor, üretim problemimiz var" dedi.

  • Uzmanlar ise et fiyatlarındaki artışın ardından ciddi miktarda aktif süt veren ineğin etleri için kesilmesinin dengeyi bozduğunu iddia etti.

Süt ürünlerinde son iki ayda yüzde 16’lık zam oranı ile kaymak şampiyon olurken, yüzde 14 ile taze kaşar ikinci, yüzde 11 ile tam yağlı süt üçüncü oldu.

Tahlilde Türkiye’deki ulusal, indirim, yerel, toptan market kanallarının insert ve gazete reklamlarında yer alan kampanyalar ele alındı. Süt ürünleri kategorisinde fiyatı en çok artan ürün, yüzde 16,3’lük zam oranıyla 200 gram kaymak oldu. Ağustos ayında kaymağın ortalama fiyatı 7 TL iken bu fiyat Ekim ayında ortalama 8,2 TL’ye yükseldi.

Fiyatı en çok artan ikinci ürün ise yüzde 14,7’lik zam oranıyla 700 g taze kaşar oldu. Ağustos ayında ortalama 13,6 TL olan taze kaşarın fiyatı, Ekim ayında ise ortalama 15,6 TL’ye yükseldi. Fiyatı en çok artan üçüncü ürün yüzde 11,1’lik zam oranıyla 1 litre tam yağlı süt oldu. Ağustos ayında ortalama 2,5 TL olan tam yağlı sütün fiyatı, Ekim ayında ortalama 2.7 TL’ye yükseldi. Süt ürünlerindeki bu artışın sebepleri hakkında farklı görüşler ortaya atıldı.

Üretici şaşkın

Kaymağın kırdığı zam rekoru kaymak üreticisinden şaşkınlığa sebep oldu. Balıkesir Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakkı Peltek, üretici ile ilgili bir zam uygulaması olmadığını söyledi. Başkan Peltek, "Yaz aylarında üretici kaynaklı bir zamlanma olmadı. Ancak kış aylarında az da olsa bir fiyat artışı olur, bu mevsimseldir. Özellikle kışın manda sütü üretimi düştüğü için tüketicimiz aynı ama üretimimiz düşük olur. Balıkesir’de kaymak fiyatının kilosu 50 ile 60 TL arasındadır. Üreticimizden 50 TL’ye alınan kaymak sanayicinin de farkını koyması ile satılıyor. Aradaki fark ise sanayicinin farkıdır. Marketlerde satılan kaymak fabrikasyon kaymaktır. Yöresel üretilen kaymak raflara giremiyor, üretim izin problemi var bu konu. Yani iki farklı kaymak var bunu da ayırt etmek lazım" dedi.

172 bin ton balık yasağa takıldı

Türk Telekom Bank of China ile kredi sözleşmesi imzaladı

İbrahim Çağlar için duygulandıran yazı