Ticarette engelleri dijitalleşme ile aştık

Şimdiye kadar 20 bin kişiye ulaşan Dijital Anadolu Projesi, KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerine önemli katkılar sunuyor. Proje kapsamında dış ticaretin önündeki engelleri dijitalleşme ile aşma konusu tartışıldı. Etkinlikte konuşan katılımcılar, pandemi dolayısıyla başta tedarik ve lojistik alanında olmak üzere ihracatta yaşanan sorunların dijitalleşme ile aşılabildiğine dikkat çekti.

Ekonomi Servisi Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv

Üretime odaklanmış sektörlerin dijital dönüşümüne katkı sağlama hedefiyle hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi’nin çevrim içi etkinlik serisi, “Dış Ticaret ve Dijitalleşme” ana temasıyla devam etti. Bu yıl sekizincisi düzenlenen etkinlikte TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feyyaz Ünal, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Şener ve Türkiye İş Bankası Ticari Bankacılık Ürün Bölümü Müdürü Berkin Ergan KOBİ’ler için önemli bilgiler paylaştı.

YAKIN COĞRAFYALARDA AVANTAJLI KONUMDAYIZ

  • Pandeminin ihracata etkilerini anlatan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feyyaz Ünal, pandeminin başından bu yana uluslararası nakliyede çok ciddi bir problem yaşandığına dikkat çekti. Ünal, “Mal taşımacılığının yapılacağı gemi ve konteyner bulmak zorlaştığı gibi navlun fiyatları da ciddi ölçüde yükseldi. Aslında bu durumun etkisiyle yakın ülkelerden tedarik daha önemli hale geldiği için birçok pazarda avantaj sağladık” dedi.

“KUR ARTSIN, İHRACATÇI KAZANSIN” YAKLAŞIMI ANLAMLI DEĞİL

Döviz kurunun artmasının ihracatçıya etkileri hakkında bilgi veren Ünal, şunları kaydetti: “Dövize endeksli girdi maliyetleri arttıkça kur artışlarının olumsuz etkisi de çoğalıyor. Çoğu sektörde en önemli maliyet kalemlerinden olan doğal gaz ve elektrik fiyatları son yıllarda kur artışlarından etkilenerek ciddi artış gösterdi. Dolayısıyla ‘kur artsın, ihracatçı kazansın’ yaklaşımı enerjiyi, ham maddeyi, ara mamulü ithal eden ülkemizde çok da anlamlı görünmüyor.” Ünal ayrıca dijitalleşmenin ihracatı kolaylaştırdığını ve ihracat yapma yöntemlerini çeşitlendirdiğini de sözlerine ekledi.

TEMASSIZ TİCARET KAVRAMINI TÜRKİYE GELİŞTİRDİ

  • Uluslararası nakliyeciliğin pandemi koşullarında yeniden şekillendiğini ifade eden UND Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Şener, “Dünya genelinde gelişmişlik farkını pandemi ile birlikte daha net bir şekilde gördük. Ülkemizin doğusundaki ülkeler transit geçişleri yasaklarken, Batı ülkeleri nakliyecileri pankartlarla karşılayıp teşekkür etti. Türkiye’de de ilk şokun etkisiyle bir bocalanma yaşansa da kısa sürede bunu aştık ve pratikliğimiz sayesinde uluslararası ticarete ‘temassız ticaret’ kavramını kazandırdık” diye konuştu. Dijitalleşmenin lojistiğe etkilerinin özellikle e-ticaret alanında kendini gösterdiğini ifade eden Şener, sınır kapılarından geçişte dijitalleşmeden yararlanıldığı takdirde geçiş sürelerinin hızlanacağına, bunun için Bakanlıklar arasında entegrasyon sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Doğru pazara doğru ürün konumu önemli

Dış ticarette ivme gösteren firmaların ortak özelliklerini sıralayan Türkiye İş Bankası Ticari Bankacılık Ürün Bölümü Müdürü Berkin Ergan ise “Bu firmalar öncelikle doğru pazarlarda doğru ürünleri konumlandırıyor. Bunun yanında pazardaki lojistik hizmetlerini ve dağıtım kanallarını etkin kullanıyor ve tabii ki finansal yönetim ve risk yönetimine önem veriyorlar” dedi. Ergan, dış ticarette süreçlerin dijitalleşmesi yönünde genel bir trendin hâkim olduğuna dikkat çekti.