Uçaklara milli yıkama sistemi: Boyama ve yıkama robotu yerlileşti

Türk girişimci ve mühendisler bu kez tank ve uçakları ‘boyayan’ ve ‘yıkayan’ robotik bir sistem geliştirdi. Ankara OSTİM’de üretilen yerli robot, ABD’de 20 milyon dolara satılan muadillerine kıyasla 2,5 milyon dolarlık fiyatıyla tasarruf sağlıyor.

Muhammed Kurtar Yeni Şafak
Robotik sistem Ankara OSTİM’de üretildi

ABD’nin 20 milyon dolara sattığı robotik sistem, yerli ve milli imkanlarla Ankara OSTİM’de üretildi. Ramsa Savunma Sanayii’nin ürettiği robotik sistem muadiline göre 2,5 milyon dolarlık fiyatıyla tasarruf sağlıyor.

YERLİLİK ORANI %90

Tank, uçak gibi askeri teknolojik araçların yıkama ve boyama sistemini yüzde 90 yerli imkanlarla ürettiklerini dile getiren Genel Müdür Ramazan Gücükturalı, “Bu sistemi İsrail ve Pakistan’a ihraç ettik. Ar-Ge çalışmalarını ben ve 6 mühendis tamamladık. ABD’li rakibimiz aynı robotu 300 mühendisle üretti. Onlar 20 yılda üretti. Biz ise 2 yılda ürettik” diye konuştu.

BASINÇLI SU PÜSKÜRTME SİSTEMİ KULLANILIYOR

  • Genel Müdür Gücükturalı yıkama sisteminini şöyle özetliyor: "Yıkama ve su geri dönüşüm süreçlerini otomatikleştiren sistemler tasarlamak için en son teknolojiyi kullandık. Özel uçak yıkamalarımızda yıkamadan sonra kapsamlı bir temizlik ve güvenli, verimli bir çalışma yıkaması sağlamak için yüksek basınçlı nozullar kullanılıyor. Fotoselli ve otomatik uçak yıkama sistemlerimiz Türkiye'de üretilmektedir."

SİLAH YAĞLAMASI DA ROBOTA DEVREDİLDİ

Gücükturalı, geliştirdikleri ultrasonik silah temizleme cihazı hakkında da bilgi verdi. Yüzde 90 yerlilikle ürettikleri cihaz için “Askerlikte silah temizleme ve yağlama işlemlerini ortadan kaldırdık. Silahın içerisine koyulan silah parçalarını ve silah sistemini kendisi ultrasonik ortamda temizliyor ve geriye birleştirmesi kalıyor. Bu cihaz ufak kompozitlerle titreşim yapıyor ve bu titreşimlerle elektrik üretiyor, elektrik ise bir manyetik alan üretimi yapıyor, bu manyetik alanda temizlemeye yarıyor. Bu cihazı 200 adet ürettik ve başta ABD, Kanada olmak üzere 10 ülkeye ihraç ettik. Maliyeti 100 bin dolar dolayında” açıklamasında bulundu.

SAVAŞ UÇAKLARINA HİDROLİK TEST SİSTEMİ

Mühimmat ve bomba taşıma aracı da ürettiklerini söyleyen Gücükturalı, “Bomba taşımada 3 farklı model üretimi gerçekleştirdik. 20 ülkeye ihraç ettik. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 5 bin adet temin edildi. Savaş uçakları için 25 bin bara kadar özel ölçüm yapan hidrolik, pnömatik test ölçüm sistemi ürettik” dedi.

FOTOĞRAF 19
'Geleceğin askeri' ATOK göreve hazır: Mehmetçik’e yeni güç olacak
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde BİTES Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri A.Ş. tarafından geliştirilen ATOK Sistemi sayesinde Mehmetçik, geleceğin giyilebilir teknolojileri ile donatılacak. Böylece güvenlik güçlerinin operasyon sahasına hakimiyetleri en üst seviyeye çıkarılacak.