Gündem Gençler dijital bağımlılık kıskacında

Gençler dijital bağımlılık kıskacında

Tablet, telefon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın artmasıyla ortaya çıkan dijital bağımlılık, özellikle 13-24 yaşlarındaki çocuk ve gençleri tehdit ediyor. Bu yaş grubundaki gençlerin yüzde 55-57'si dijital bağımlılık kıskacında.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Yeni Şafak
Gençler dijital bağımlılık kıskacında
Tuncay Dilci

Tablet, akıllı telefon ve bilgisayar başında sık zaman geçirilmesiyle ortaya çıkan, mutsuz, umutsuz, asosyal ve hareketsiz bir yaşama yol açan dijital bağımlılık, özellikle 13-24 yaş arası gençleri tehdit ediyor. Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci, gençleri etkisi altına alan dijital bağımlılıkla ilgili bilgi verdi. Bağımlılığı "dijital nesnelerin kullanım bozukluğu" olarak da tanımlayan Dilci, gün içerisinde gereğinden fazla dijital nesnelerle temas halinde olan bireyin asosyal olduğunu ifade etti.

'SUSKUNLUK SARMALI' OLUŞUYOR

Pedagog Dilci, bu kişilerin sanal ortamda karşı tarafın ortaya koyduğu plan ve program doğrultusunda takip kültürü oluşturduğunu dile getirerek, "Bu kişilerin bir nevi düşüncesi de ipotek altına alınarak bir takip kültürü oluşturuluyor ve nesneler üzerinden sürekli birilerini takip ediyor. Bu şekilde içine kapanan kişi asosyalleşmektedir" dedi. Dijital bağımlı hale gelen kişilerde "suskunluk sarmalı" oluştuğuna da dikkati çeken Dilci, "Bu kişiler giderek içine kapanmakta, giderek kendine ve başkalarına da yabancılaşmaktadır" diye konuştu.

YÜZDE 55-57'Sİ BAĞIMLI

Dilci, dijital bağımlılığın mutsuz, umutsuz, asosyal ve hareketsiz bir yaşama yol açtığına işaret ederek, "Türkiye'de 13-24 yaş arasındaki gençliğin yüzde 55-57'si dijital bağımlılık kıskacında. Somut olarak oran belirtirsek yüzde 11 ila 13 arasında bağımlı kişiler mevcut. Bu hem çocuklarda hem yetişkinlerde görülebilmektedir ama yoğunluklu olarak 13 ila 24 arasındaki kişilerde görülmektedir" ifadelerini kullandı.

  • Günde yarım saati aşmamalı
  • Çocukların dijitale bağımlı hale gelmemesi için ailelere tavsiyelerde bulunan Tuncay Dilci, şunları kaydetti: “Çocuklar için günlük yarım saati aşmamalı, yetişkinler için de günlük 1-1,5 saati geçmemeli ve kişiler bunu aralıklı yapmalı. Yeni nesil dijital çağın içerisinde doğmakta, dolayısıyla çevresini keşfederken, gözlemlerken anne ve babasını rol model edinmekte. Son zamanlarda eve hapsolan çocuklar susturulmak için teknolojik aletlere yönlendiriliyor.

Okullara ‘profil’ taraması