Marmara Depremi’ne dikkat çekmek için 115 kilometre koştular

AKUT Arama Kurtarma Derneği, Büyük Marmara Depremi’nin 23. yılında, depremde hayatını kaybedenleri anmak ve deprem konusunda bilinç oluşturmak amacıyla İstanbul-Değirmendere arası 115 kilometrelik koşu düzenledi

Haber Merkezi İHA
Marmara Depremi için kpştular

AKUT Arama Kurtarma Derneği, Büyük Marmara Depremi’nin 23. yılında, depremde hayatını kaybedenleri anmak ve deprem konusunda bilinç oluşturmak amacıyla İstanbul-Değirmendere arası 115 kilometrelik koşu düzenledi.
Arama Kurtarma Derneğinin (AKUT), 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 23. yılı anısına, İstanbul-Değirmendere arasındaki 115 kilometrelik parkurda düzenlediği koşu, İstanbul Ataşehir’den başladı. Etkinlikte AKUT gönüllüsü ve AKUT’a destek veren sporculardan oluşan 34 kişilik grup İstanbul-Değirmendere arasındaki 115 kilometrelik koşu için ter döktü. AKUT’un etkinlikleri çerçevesinde deprem saati olan 03.02’de AKUT İzmit Operasyon Merkezi’nde bir anma töreni düzenlenecek. Değirmendere’de 1999’da suya gömülen binaların bulunduğu bölgede dalış etkinliği gerçekleştirilecek.


“Toplam 115 kilometre koşuyoruz”

AKUT Arama Kurtarma Derneği Akademi Spor Bilimi Sorumlusu Gülseren Yıldız Üstündağ, “Bu sene depremin üzerinden 23 yıl geçti. Biz daha önce 2017’de böyle bir etkinlik düzenlemiştik. Ama araya pandemi girince şu anda tekrar düzenleme kararı aldık. Çünkü ülkemiz deprem bölgesinde, dolayısıyla bu depremler doğal olaylardır ve olacaktır. Depremden kaçınılmayacak ama deprem için gereken önlemleri almalıyız. Biz yetişkinler olarak gençlerimize örnek olmak adına depreme dikkat çekmek adına böyle bir koşuyu düzenledik. Biz Arama Kurtarma Derneği’nin Ataşehir Lojistik Deposundan Gölcük Değirmendere’ye, Kuzey Anadolu Marmara Fay Hattı bölgesinin bir kısmını koşarak gidiyoruz. Toplam 115 kilometre koşuyoruz“ dedi.
“Ben depremi yaşayan birisi olarak düğünüme 3 gün kala çevremdeki birçok insanı kaybettim”
AKUT üyelerinden Yasin Pamuk ise, “Aslında söylenecek çok sözcük var ama duyguları anlatmak biraz zor. Ben 1999 depremini yaşayan birisi olarak düğünüme 3 gün kala evimi, çevremdeki birçok insanı kaybetmiş biri olarak, düzen bozulmasına rağmen hayata devam edenlerdenim. Bu acımızı bugün AKUT sayesinde sporla, dostlukla, kardeşçe acıları acısın diye tazeleyerek değil, bundan sonraki yarınlarımıza daha bilinçli adımlar atmak adına unutturmamak için bir aradayız. O yüzden bu yaşanmış acılardan ders alıp, yarınlarımıza daha mutlu, daha sağlıklı ve bilinçli insanlar olarak yaşamak için buradayız” diye konuştu.

FOTOĞRAF 16
Marmara depremi için korkutan uyarı: Riskli ilçeleri tek tek açıkladılar
Bilim Akademisi Kurucu üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara depremi için zamanın azaldığını söyledi. İstanbul'da beklenen olası deprem hakkında konuşan Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde bir depremin olacağını ve en çok Avrupa yakasının kıyı kesimlerinin etkileneceğini söyledi. AKUT Genel Başkanı Recep Şalcı, ise yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyleyerek, "Depremden önce yapılması gerekenler planlanıyor. Bireylerin de yapması gerekenleri de konuşmamız gerekiyor. Beklenen İstanbul depremi eğer beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız" dedi. Büyük Marmara depremi ne zaman olacak? İstanbul'un en riskli bölgeleri nereler? İstanbul'da deprem bekleniyor mu? Ayrıntılar haberimizde...

FOTOĞRAF 16
Beklenen Marmara depremi için endişelendiren sözler: Tarih ve şiddet oranı tahmini açıklandı
Deprem Haftası nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye'nin her yerinin deprem tehlikesine maruz olduğunu belirterek, "Marmara Depremi için vakit geldi mi bilmiyoruz. Biriken enerji arttıkça depremin büyüklüğü de artar" diyerek kaç şiddetinde deprem beklendiğini ifade etti. Doç. Dr. Doğan Kalafat ise istatistikler yaptıklarına dikkat çekerek, Marmara için beklenen deprem için tarih tahminini açıkladı, "Olma olasılığı yüzde 64" dedi.