Vefa gecesine büyük ilgi

Gazetemizin düzenlediği Şehit Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması’nın ödül töreni büyük ilgi gördü. Kazananlar ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı. Jüri ve davetliler geceyi yorumladı. Fotoğraf Sanatçısı Süleyman Gündüz: Umarım bu yarışma bir gelenek haline gelir. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel: Ödül alan fotoğraflar Cambaz’ın ismiyle yaşayacak, bunun için Yeni Şafak’a teşekkür ediyorum. Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Vekili Fırat Yurdakul: Bu yarışma gazetecilikle 15 Temmuz’un ilişkisini anlatacak en önemli organizasyon olacak. İnşallah devam eder.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Şehit Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması’nın ödül töreni büyük ilgi gördü.

Yeni Şafak Gazetesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Şehit Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması’nın ödül töreni büyük ilgi gördü. 5 binin üzerinde fotoğraf başvurusunun yapıldığı yarışmayı kazananlara ödülleri, Çamlıca 1071 Kongre Merkezi’nde yapılan törenle verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onur konuğu olduğu programa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un da aralarında olduğu çok sayıda davetli katıldı. Gecenin sunumunu ünlü radyocu Nur Haktan yaptı. TVNET’ten canlı yayınlanan program, ulusal ve yerel basında da geniş yer buldu. Geceye katılan davetliler ve Mustafa Cambaz’ın yol arkadaşları, Yeni Şafak’ı tebrik ederek yarışmanın devam etmesinin önemine vurgu yaptı.

MUSTAFA CAMBAZ İSMİ YAŞATILACAK

  • Mustafa Cambaz’ın çok yakın dostu olduğunu söyleyen Fotoğraf Sanatçısı Süleyman Gündüz “O bize fotoğraf dilinin toplumu nasıl etkileyebileceğini ispat etti. Çok iyi bir fotoğrafçıydı. Daha çok ülkemizin tarihi yapılarını ve camilerini fotoğraflıyordu. Umarım bu yarışma bir gelenek haline gelir ve ülkemize bu tür yönlendirici, ülkenin hafızasında kalıcı fotoğraf yarışmaları düzenlerler” şeklinde konuştu. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ise, “Mustafa Cambaz adına düzenlenen bu yarışmada jüri üyesi olmak hem benim için hem de temsil ettiğim camia için çok değerli. Foto muhabiri tarihin tanıklarıdır, Mustafa da bunu aktarıyordu. Burada ödül alan fotoğraflar onun ismiyle birlikte yaşayacak, gelecek nesillere aktarılacak, bunun için Yeni Şafak’a ve Albayrak Medya’ya teşekkür ediyorum.” dedi.Jüri üyelerinden Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Vekili Fırat Yurdakul da şunları söyledi: “Bu yarışma neden çok önemli; gazetecilikle 15 Temmuz’un ilişkisini anlatacak en önemli organizasyon olacak. İnşallah süre gelir ve devam eder.”

ARKADAŞLARI CAMBAZ’I ANLATTI

Geceye katılan Gazeteci Mustafa Şeker, Mustafa Cambaz’ın şehit düşmeden önceki son dakikalarını şöyle anlattı: “19 sene, yaz tatillerinde bile bir aradaydık. 15 Temmuz’da Vatan Caddesi’ndeydim. Aradım Mustafa’yı ‘Burada vatandaşa kurşun sıkıyorlar’ dedi. Ben onun tavrını biliyorum, hareketli, yerinde duramayan biriydi. Kendine dikkat etmesini, hemen öne atılmamasını söyledim. ‘Madem kurşunlar yağıyor, bir kuytuda saklan’ dedim. Ama konuşmamızdan bir dakika sonra vurulmuş.” Şeker, Cambaz’ın fotoğrafçılığına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “‘Ben kayıt fotoğrafçısıyım, belgelemek istiyorum’ derdi. Birçok camiye gitti, gezdi. O gezdiği camilerin fotoğraflarından oluşan bir kitap hazırladı. Onun da sergisini Ankara’da beraber yapmıştık. Dönüşte arabada ‘Abi bu sergiyi açtım ya ölsem de gam yemem artık’ dedi. Aradan bir ay geçti, 15 Temmuz oldu.”

Bu değer yaşatılmalı

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise ”Mustafa Cambaz’ı şehit olduğunda tanımış olduk. 15 Temmuz gecesi hiç tereddüt etmeden hayatını ortaya koyan büyük bir insan. Bu değer yaşatılmalı. Bire bir tanışma imkanım olmadı, ama Allah bazı insanlara öyle bir hayat yaşama durumu veriyor ki sonrasında milyonlar sizi tanımış oluyor. İnşallah Rabb'im bize de şehitlerimiz gibi yaşamayı ve yaşatmayı nasip etsin” dedi.

Onu tanımak şerefti

Cambaz ile mesai arkadaşlığı yapmış olan Gazeteci Hasan Öztürk “Yeni Şafak’tan ayrıldıktan sonra da görüşmeye devam ettik. Çünkü o benim dostumdu, yol arkadaşımdı. Beraber seyahate çıkardık. Türkiye Cumhuriyeti kimliği yoktu ama Türkiye’nin en kritik gecesinde canını vererek Türkiye’nin selamete çıkmasında büyük rol aldı. Onu tanımak büyük bir şerefti, Allah rahmet eylesin.” dedi. Cambaz ile Yeni Şafak Gazetesi’nde beraber çalıştığını söyleyen Foto Muhabiri Sedat Özkömeç, “Mustafa abimizle aynı ortamda çalışmak benim için bir şereftir. Onunla karşılıklı masalarda otururduk. Beraber işe giderdik. Fotoğrafa çok meraklıydı, çok tutkuluydu. Kalemi de çok kuvvetliydi. O bir kültür adamıydı, tarihi röportajlar yapardı. Gerçek bir foto muhabiriydi. Çektiği fotoğrafın altına, fotoğrafı anlatırdı. Çok tutkulu bir insandı.” diye konuştu.

Birlikte çok anısı olduğunu söyleyen komşusu ve iş arkadaşı Mustafa Besli, “İşe beraber gidip gelirdik. Her anımız beraber geçerdi. Şehit olmadan bir gün önce Çengelköy’de oturduk o akşam ‘Ben şehit olmak istiyorum’ demişti, ertesi gün şehit oldu. Oğlu o gece ‘Baba gitme’ demiş o da ‘Cumhurbaşkanı açıklama yaptı ben gidiyorum’ demiş. Fotoğraf onun için her şeydi. Biz her akşam arkadaşlarla görüştüğümüzde hep geç kalırdı ‘Kesin yine bir yerde fotoğraf çekmeden gelmez’ derdik.” ifadelerini kullandı.

Mustafa Cambaz’ı sadece fotoğraflarından tanıdığını söyleyen Gazeteci Yakup Köse ise “Bir gazetecinin, mesleği uğruna, vatanı uğruna, bu toprakları düşmanların ayakları altında ezdirmemek için hayatını feda edebileceğini gösterdi. Bu ülkede Halil Kantarcı, Mustafa Cambaz, Ömer Halisdemir gibi kahramanlar unutulmayacak. Bu tarz etkinlikler de çok önemli. Hem şehitlerimizi hem 15 Temmuz’u unutmuyoruz” şeklinde konuştu.


Gurur vericiydi

"2021'e Damgasını Vuran Haber Fotoğrafları" kategorisinde "Busenaz Sürmeli Olimpiyat Şampiyonu" fotoğrafıyla birincilik ödülünü kazanan Elif Öztürk, “Olimpiyatların başından beri kızları takip etmek istedim. Biz de onlarla ringde mücadele veriyor gibiydik.

Kızlarla bağımız çok farklı oldu. Mustafa Cambaz’ın 15 Temmuz’da şehit haberini aldığımızda çok üzüldük. Meslek şehidimiz olarak tarihi geçti. Onun adına düzenlenen bir fotoğraf yarışmasında birinci seçilmek beni ayrı mutlu ediyor. Kariyerimde çok anlamlı bir ödül olarak yerini aldı. Cumhurbaşkanı’ndan ödül almak da çok gurur vericiydi.” ifadesini kullandı.

FOTOĞRAF 10
​Şehit Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması'nda dokuz eser ödüle layık görüldü​
15 Temmuz darbe kalkışması sırasında şehit edilen Yeni Şafak Gazetesi Foto Muhabiri Mustafa Cambaz anısına düzenlenen fotoğraf yarışmasının kazananları belli oldu. Üç farklı kategoride ödüle layık görülen dokuz kişi, ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı. İşte ödüle layık görülen dokuz eser.

Şehit Mustafa Cambaz'ın mücadeleyle dolu yaşam öyküsü
Büyük Çamlıca Camii 1071 Konferans Salonu'nda Şehit Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması ödül töreni düzenlendi. Törende şehit Cambaz'ın hayat hikayesi sinevizyon üzerinden gösterildi. İstanbul'a okumak için Gümülcine'den gelen Cambaz, Yunan toprakları için askerlik yapmadı. Geçici bir kimlikle (ikamet belgesi) Türkiye'de yaşayan Cambaz, çok sevdiği bu topraklar için darbecilerden iki kurşun yedi ve şehit oldu.