Hayat Hayallerini Kızkulesine gönderdiler

Hayallerini Kızkulesi’ne gönderdiler

Hakkari Çukurcalı 37 çocuk “Zap Suyu Düşleri” adlı proje sayesinde yazarlık ve ressamlık yaptılar. İstanbul’la tanışıp olmak istedikleri meslekleri deneyimlediler. Yazar koçu Elif Ayla, “Bu çalışma sayesinde çocukların kafasında editörlük, yazarlık, grafik tasarımı, ressamlık mesleği oluştu. Artık başka türlü hayaller kuruyorlar. Herkesin okuması için hayallerini Kızkulesi’nden şişe içinde denize atmak istiyorlar” diyor.

Abone Ol Google News
İlker Nuri Öztürk Yeni Şafak
Hayallerini Kızkulesi’ne gönderdiler
Yaşları 9 ile 11 arasında değişen çocuklar, yazar koçu Elif Ayla, çizer koçu Elif Yemenici rehberliğinde “Zap Suyu Düşleri” adlı kitabı ortaya çıkardılar.

Mevlüt asker, Zerda doktor, Nevruz youtuber, Sabiha öğretmen, Hasan polis, Nurşin ressam olma hayali kuruyor. Hayy Kitap, Çukurca Kaymakamlığı ve Çukurca Belediyesi ortaklığında düzenlenen projede Hakkari Çukurcalı 37 çocuk, hem hayalgücüyle çizimler yapıp yazılar yazdı hem de gelecek düşlerini anlatma fırsatı yakaladı. Yaşları 9 ile 11 arasında değişen çocuklar, yazar koçu Elif Ayla, çizer koçu Elif Yemenici rehberliğinde “Zap Suyu Düşleri” adlı kitabı ortaya çıkardılar. Çocuklara biz de bir şeyler yapabiliriz düşüncesini verebilmek için yola çıktıklarına değinen yazar Elif Ayla, “Çukurcalılar burası dünyanın tabanı, buradan sonra hiçbir yer yok diyorlar. Biz böyle olmadığını söyledik ve onlara gökyüzünün tavanını elinde tutan çocuklarsınız, isterseniz herp birlikte çok güzel şeyler yapabiliriz dedik” diyor.

ARTIK YENİ HAYALLERİ VAR

Bir hafta boyunca Hakkari Çukurca’da kalan ikili, atölye çalışmaları sayesinde bir kitabın nasıl hazırlanacağını öğretti. Çocuklara sunduğumuz iyiliklerin karşılığını kısa sürede alabildiğimizi belirten Ayla, çocukların her şeyin farkında olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “İstanbul’u olmayan ülke olarak görüyorlardı. İstanbul’a gittiklerinde bu çocuk büyüyünce terörist olur gözüyle bakılmak istemiyorlar. Bu kitabı yazdıklarında sevileceklerini düşünüyorlar. Buraya gelirken korkmadın değil mi diye sordu bir tanesi. Ben de korkmadım, sizi görmeyi çok istedim dedim. Çocuklar arasında sinemacı, öğretmen, futbolcu, doktor hatta aşçı bile olmak isteyen vardı. Ama ilerleyen günlerde ben de çocuk kitabı yazmak istiyorum demeye başladılar. Çocukların kafasında editörlük, yazarlık, grafik tasarımı, ressamlık mesleği oluştu. Artık başka türlü hayaller kuruyorlar. Herkesin okuması için hayallerini Kızkulesi’nden şişe içinde denize atmak istiyorlar.”

HARİTANIN SONUNDAN BAŞINA GELDİK

Matematik ve zeka derslerini çok seven 5.sınıf öğrencisi Caner Atak, köydeki hayvanları tedavi etmek için veteriner olmak istediğini söylüyor ve ekliyor: “Çukurca’daki yaralı hayvanları iyileştirip onları insanlara vermek istiyorum ki beslesinler. Biz de köpek besliyoruz. Otelin camından İstanbul’a yüksekten baktık. Çok kalabalık bir yer.” Hakim olmak için çok çalışması gerektiğini bilen Pervin Kara da, “İstanbul’u hep merak ettim, hiçbir zaman gidemem diye düşünüyordum. Haritanın sonundan haritanın başına geldik. Böyle bir imkan sunulduğu için çok mutluyum. Kızkulesi’ni çok beğendim. Avrasya Tüneli de değişikti” şeklinde konuşuyor. Doktor olma hayali kuran 11 yaşındaki Secem Erdem ise, “Okulumuza gelen doktor ablalar sağlığımızı korumamız için yapmamız gerekenleri söylüyorlar. Onlar gibi çocuklara iyilik yapmak istiyorum. Annem ve babam da hasta. Onları iyileştirmek istiyorum” diyor. Futbolcu olmak isteyen 9 yaşındaki Serhildan Çetinkaya’nın görüşü ise arkadaşlarından biraz faklı: “İstanbul’un güzel olan bir tarafı yok. Topkapı Sarayı kocaman. Kızkulesi’nin yanında da su var sadece. ”

  • Kendimi tedavi edeceğim
  • Çukurca Kaymakamı Temel Ayca, Çukurca Belediye Başkanı Ensar Dündar’ın da katılımıyla Beyoğlu Akademi’de gerçekleşti. Barzan hayal kuran bir kızı, Umut dağları, Asiye kuzuları çizmişti. Zap Suyu Düşleri kitabının tanıtımı için İstanbul’a gelen Çukurcalı çocuklar, iki gün süreyle İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Trump Alışveriş Merkezi’ndeki KidzMondo’da ise itfaiyeciden doktora, dedektiften moda tasarımcısına kadar 40’tan fazla mesleğin kostümlerini deneyimlediler. Kalp rahatsızlığı olan Ceyda Ertunç, önce kendini sonra da kendisi gibi kalp hastası çocukları tedavi etmek istediği için kalp cerrahı olmak istediğini söylüyor. Yazarlığı da sevdiğini belirten Ertunç, İstanbul kalabalık olduğu için kaybolmamaya çalıştıklarını anlatıyor.