Balıkesir kahvaltısının tadına doyum olmuyor

Son yıllarda ülke çapında gastronomi alanındaki potansiyeliyle öne çıkan Balıkesir’in lezzetleri, hem göze hem damağa hitap ediyor. Geçtiğimiz hafta ise şehrin zengin mutfağının tanıtılması amacıyla Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’nin birincisi düzenlendi. Festivalde lezzet şöleni yaşandı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’ne ilgi yoğundu.

Marka Şehir Balıkesir projesi ile düzenlenen “Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali” ile Balıkesir’in birbirinden lezzetli 30 çeşit ürünüyle hazırlanan kahvaltısı, geçtiğimiz hafta görücüye çıktı. İki yıl önce başlatılan “Marka Şehir Balıkesir” konseptinin devam eden adımlarından biri olan Uluslararası Balıkesir Kahvaltı Festivali, şehrin ürün çeşitliliği ve çok kültürlülüğünün bir yansıması olan özgün ve zengin mutfağının tüm dünyaya tanıtılması amacıyla düzenlendi. Festival, sabah saatlerinde düzenlenen coşkulu kortej yürüyüşü ile başladı. Bayram havasında gerçekleştirilen kortej yürüyüşünün ardından Balıkesir Avlu Yaşam Merkezi’nde festival alanına geçildi. Festival kapsamında, Balıkesir’in yöresel ürünleri ile 30’un üzerinde çeşidin yer aldığı “Balıkesir kahvaltısı”, kurulan stantlarda tanıtıldı. Dört gün süren festival boyunca yarışmalar, paneller, söyleşiler, müzik, şeflerin yemek şovları gibi çok sayıda çeşitli etkinlik gerçekleştirildi. Ayrıca festival boyunca katılımcılara Balıkesir’in birbirinden lezzetli yöresel ikramları sunuldu. Festivalde kahvaltılık ürün özelinde imalat yapan gıda işletmecileri, kahvaltı salonları, restoranlar, konaklama tesisleri, turizm acenteleri, kadın kooperatifleri ve kurumların stantları da yer aldı.

Festivali renklendirmek, yerel halkın, çocukların ve gençlerin katılımıyla coşkusunu artırmak amacıyla çocuk etkinlikleri, halk oyunları gösterileri ve sergiler de yer aldı.

GASTRONOMİDE GÜÇLÜ BİR ŞEHİR

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ise festivale ilginin çok yoğun olmasından ve yapılan organizasyonun beğeni almasından çok mutlu olduklarını dile getirerek, etkinliği önemsediklerini söylüyor. Şıldak, “Gastronomi ağırlıklı ve kahvaltı odaklı bir festival ama Balıkesir sadece kahvaltı ile değil, gastronominin bütün alanlarıyla ilgili güçlü olan bir şehir. Balıkesir turizmde hak ettiği yeri alsın istiyoruz” diyor.

Tarladan sofraya

lFestivalde konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Balıkesirimiz bu sene ilk kez düzenlediği ama bizim aşina olduğumuz bir festival yapıyor” diyor. Yılmaz, festivalde amaçlarının Balıkesir’i tanıtmak olduğunu söylüyor ve Balıkesir’in gastronomi şehri olduğunu belirtiyor. “Bu memleketin ürünleri, tarladan direkt sofraya gelir. Gastronomi şehirleri bu bütünselliği sağladığı için ortaya güzel lezzetler çıkarıyorlar. Balıkesir de artık bu zenginliğini ve iddiasını ortaya koyuyor” diyen Yılmaz, “Dağlarından bal, ovalarından yağ akan şehir derken Kazdağları ve Madra Dağı’nı işaret ediyoruz. Şehrimizin her bir karışından bereket fışkırıyor. Endemik bitkilerden zeytine, ayçiçeğinden susamına, baharatlarından balına kadar her şey yetişiyor ve oluyor. Balıkesir olarak esenlik ve sağlık turizmindeki potansiyelimiz ile Avrupa’nın Seçkin Destinasyonu seçildik. Gastronomi şehri olma yolunda birçok çalışma gerçekleştirdik” diyor. Yılmaz, Balıkesir’in bir gastronomi şehri olmasının sebebini ise şu sözlerle açıklıyor: “Ham madde en önemli şeydir. Bu yemekte zengin yağı, ettir. Kullandığınız diğer ürünlerdir. Kahvaltı da aslında bizim zenginliğimizi gösteriyor. ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ diyoruz. Burada peynirimizin çeşitliliğine ve güzelliklerini vurgulamak istiyoruz. Mandasından keçisine, küçükbaş hayvanından büyükbaş hayvanına ciddi bir üretim potansiyeli var. Sütler üretildikçe ve eğer tüketilmiyorsa peynire dönüştürülmeli ki katma değeri yüksek olsun. Bu peynirlerin hepsi uzun süre saklanıyor. Balıkesir kahvaltısı da bizim büyük zenginliklerimizden.” “Balıkesir’i Türkiye ve hatta dünya tanısın istiyoruz” diyen Yılmaz, Balıkesir’de turizm olmasını istediklerini de dile getiriyor.

Lezzet ve eğlence dolu Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali

Kahvaltıya Balıkesir’e buyurun