Dijital yaşamda dijital sanat: dART

Samsung, Türkiye’de dijital sanatın gelişimine katkı sunacak ve NFT’de öncü olacak yeni dART Dijital Sanat Platformu’nu geçtiğimiz günlerde tanıttı. Dijital sanat eserlerinin NFT haline getirilmesi ve gelir elde edilmesi alanındaki bilgi birikimiyle uzman Devrim Danyal ve yaklaşık 20 yıldır dijital sanat üreten NFT sanatçısı Hakan Yılmaz platformda yer alıyor.

Dilber Dural Yeni Şafak
Arşiv

Samsung, Türkiye’de dijital sanatın gelişimine katkı sunacak dijital sanat ve NFT teknolojilerinde öncü olacak yeni dART Dijital Sanat Platformu’nu geçtiğimiz günlerde tanıttı. Dijital sanatın Türkiye’deki evrimine katkı sunmak amacıyla hayata geçirilen platform, dijital sanat ve NFT teknolojileri alanında öncü isimlerinden oluşan bir uzman kurulu ile birlikte yolculuğuna başladı. Hem dijital sanatın dünyadaki gelişimi hem de Türkiye’de bu alanda yaşanan yenilikler hakkında güncel, yol gösteren ve bu alanı sahiplenen bir platform olarak herkesin kullanımına açık olacak. Samsung, Türkiye’de dijital sanata ve NFT teknolojilerine ilgi duyan herkese açık dART Plarformu ile dijital sanata dair akıllarda olan soru işaretlerini gidermeyi, bu alanla ilgili gerek sanatçı ve gençler, gerekse de sanat sever herkese yaşayan, güncel bir bilgi kaynağı sunmayı amaçlıyor.

DİJİTAL SANATA GÖNÜL VERMİŞ GENÇLER İÇİN FIRSAT

Platform kapsamında; üniversite işbirlikleri, akademik ve online eğitimlerle dijital sanatçıların ve dijital sanata gönül vermiş gençlerin desteklenmesinin yanı sıra YouTube sohbet serilerinden, dijital sanat ve NFT sözlüğüne varan hizmetlerin sunulması amaçlanırken, Türkiye’nin önde gelen dijital sanatçılarının atölye ve stüdyolarına ziyaretler de gerçekleştirilecek. Nasıl ilham aldıkları, çalışma teknikleri ve rutinleri paylaşılacak. Ayrıca, önümüzdeki dönemde dijital sanat sergileri için kürasyon tarafında yönlendirmelerde bulunularak, yeni sanatçıların kendilerini görünür kılmasına yön veren çalışmalar yapılacak. Tüm bu hizmetlerle birlikte platformun sanatçılar ve gençler için yol gösterici bir rehber olarak konumlanması amaçlanıyor.

Platformda, yaklaşık 20 yıldır dijital sanat üreten NFT sanatçısı Hakan Yılmaz ve dijital sanat eserlerinin NFT haline getirilmesi ve gelir elde edilmesi alanındaki bilgi birikimiyle uzman Devrim Danyal yer alıyor. İlk etapta uzman kuruldan Hakan Yılmaz sanatçıların altyapısını nasıl geliştirebileceği ve eserlerini dijital ortamda sergilemeleri konusundaki bilgileriyle kapsamlı bir danışmanlık sunacak. Devrim Danyal ise özellikle eserlerin NFT haline getirilmesi ve gelir elde edilmesi alanındaki bilgi birikimi ve tecrübeleri ile danışmanlık sağlayacak.

HER OLGUYU DİJİTALİZE EDİP METALAŞTIRIYOR

dART Uzman Kurulu Üyesi ve Blockchain’in Türkiye’deki öncülerinden eğitmen Devrim Danyal, dijital sanat ve NFT’nin tarihsel gelişiminin, sürecin kayıt dönemi kadar eski olduğunu ve günümüze kadar farklı formatlarda dönüştüğünü gözlemlendiğini söylüyor. “Hikayesi de bu yüzden küresel tüm sektörleri kapsıyor” diyen Danyal, “NFT’nin hayatımıza ilk girişi esasen finansal bazda kripto paralar aracılığıyla gerçekleşti.Herkesin ilgisini çekmekte yetersiz kalan finansal ekosistemdeki NFT’ler öncelikle sanatla buluşarak hayatımıza kimlik, sertifikasyon, renk, ahenk ve ritim katarak kripto varlıklara evrildiler diyebiliriz” diyor ve ekliyor: “Aklınıza gelen gelmeyen, elle tutulan tutulmayan, gözle görünen görünmeyen, katı, sıvı, gaz kayıt altına alabildiğimiz her olguyu dijitalize edip metalaştırıyor ve birer NFT haline getirebiliyor ve tüm sektörleri baştan dizayn edebilir hale geliyoruz.”

ESERİN KOPYALANMASI DEV BİR PROBLEMDİ

1990’lı yıllarda ortaya çıkan dijital sanat ve ürünlerinin kökenlerinin 1960’lı yıllara dayandığını aktaran NFT sanatçısı Hakan Yılmaz ise, “Dijital sanat, üretim süreçleri, sunum biçimleri, satış biçimi gibi konularda, bilgisayar ve teknoloji ile müthiş bir ortaklığa sahip olduğu için farklılaşıyor. Dijital olsun ya da olmasın, profesyonel anlamda sanat üretebilmek için temel sanat eğitimi alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu, illa bir akademiden alınmak zorunda değil; günümüzde konu ile ilgili sınırsız denebilecek kaynaklar birçok online mecrada bulunuyor” diyor. Yılmaz, sanatçıların maddi ve manevi hakları ile ilgili olarak da bu konunun esasen NFT öncesi ve NFT sonrası olarak ikiye ayrıldığını söylüyor. “NFT öncesi dijital sanat eseri satışları konvansiyonel yöntemlerle, yani geleneksel bir sözleşme ile yapılıyordu ve eserin kopyalanması problemi hemen her satışta dev bir problem yumağına dönüşüyordu” diyen Yılmaz, NFT sonrası bu konu blockzincir üzerinde sistematik şekilde çözüldüğü için, nihayet beklediğimiz günler geldi diyebiliriz” diyor.