'Karakterlerim bakış açımı değiştirdi'

Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali bir hafta boyunca kadın tiyatrocuların eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. Festival kapsamında gösterilen “Sonsuzluk” oyununun yazarı ve yönetmeni Faslı Rim Mejdi’yle konuştuk.

Halime Kirazlı Yeni Şafak
Rim Mejdi

Devlet Tiyatroları’nın bu yıl ilkini gerçekleştirdiği Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali bugün sona eriyor. Dünyanın dört bir yanından kadın tiyatrocuların metinleri ve seçkin sahne performanslarına ev sahipliği yapan etkinlik, oyunlardan sonra düzenlenen söyleşilerle renklendi. Etkinlik, kadın yazarların tiyatroya, dünyaya, sorunlara bakışının yanı sıra görünürlüklerinin artması ve onları anlamak, yeni yazarlara ilham olması açısından da oldukça önemli. Bugüne kadar Ankara ve İstanbul DT, Brezilya, Fas, Almanya’dan oyunlar tiyatroseverlerle buluştu. Festivalin kapanış oyununu ise “Kadın Kahramanlar” ile İtalya, bu akşam AKM tiyatro salonunda sahneleyecek.

İLK YURT DIŞI TEMSİLİ TÜRKİYE'DE

Festival kapsamında gösterilen Sonsuzluk (Araf) oyununun yazar ve yönetmeni Rim Mejdi ile bir araya geldik. Sonsuzluk, Fas sinemacı ve tiyatrocu Mejdi’nin 2021 yılında kaleme aldığı ilk eser. Tek perdeden oluşan oyun, ilk yurt dışı temsilini ülkemizde yapmış oldu. Festivali değerlendiren yönetmen şu yorumda bulundu:

  • "Radyum kızlarını izledim. Sahne tasarımına bayıldım. Dil farkından dolayı her şeyi anlayamasam da oyunda odağınızı kaybetmiyorsunuz. Bu tür festivaller kadın yazar ve yönetmenlerin öne çıkması, oyunlarının sahnelenmesi açısından çok değerli."

KALMAM GEREKTİĞİNİ ANLADIM

Sonsuzluk oyunu, Halime isimli karakterin hareket halindeki bir trende uyanması ve yolculara sorduğu sorular nedeniyle sorguya alınmasıyla başlıyor. Ülkesindeki politik sorunları ele aldığını söyleyen yönetmen, gelecekten umudu olmayan ve evini terk etmek isteyen genç Faslıların sorularını izleyicilere yöneltiyor. Oyunu nasıl kaleme aldığını “Depresyona yakındım. Fas'a çok bağlıyım ama o anda her şeyi terk etmek istiyordum. Oyunu yazarken bu fikir yok oldu, kalmam gerektiğini anladım. Karakterlerin farklı bakış açısı bana bu kararı aldırdı. Onları çatıştırdıktan sonra, hem kendim hem de Halime karakteri için kalmak, terazide daha ağır geldi” diye anlattı.