Kontrolsüz teknoloji problemlere yol açıyor

Yeni eğitim hayatına başlayan çocuklarda, teknolojik alet kullanımını kontrol etmekte sıkıntı yaşanabiliyor. Kontrolsüz teknoloji kullanımının birçok olumsuz duruma sebep olabileceğini ifade eden Dr. Ferit Şeyhzade, ebeveynlere teknoloji bağımlılığına karşı öneriler sunuyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Kontrolsüz teknoloji problemlere yol açıyor.

Günümüz çağında çocukların ekran karşısında geçirdikleri süre giderek artıyor. Çocukların yaşına uygun olmayan internet ortamlarında vakit geçirmesi, sosyal, psikolojik ve bedensel faaliyetlerinde zayıflıklar olması, öğün atlaması, birçok konuya karşı isteksizlik yaşaması teknoloji bağımlılığın belirtilerinden olabilir. Teknolojiden yararlanmak isterken, çocuğun sadece dijital bir dünyada yaşaması çocuk için tehlike arz eder, dolayısıyla çocuğu iyi gözlemlemek birinci kuraldır. Kontrolsüz teknolojik ürün kullanan çocuklarda bağımlılıktan, davranış bozukluğuna kadar birçok durumun yaşanabileceğini ifade eden Medline hekimlerinden Dr. Ferit Şeyhzade konuyla ilgili ebevenyleri uyarıyor.

Ekran/internet bağımlılığı olan çocuklar bu platformlarda geçirecekleri zamanı kontrol edemez, normalde yaptığı faaliyetlerden ve kurduğu ilişkilerden keyif alamaz. Buna bağlı olarak, eğitim hayatında düşüşler görülebilir, iştah kaybı yaşar ya da aşırı kilo alır, aile ve arkadaşlık ilişkileri zayıflar, baş ağrısı ve görme sorunları yaşar, şiddete eğilimi olabilir ve dürtülerini kontrol etmede sıkıntı yaşa-yabilir.

Ebeveynler için 5 öneri

  • 1-Teknolojik ürünler yerine keyif alacağı etkinlikleri belirlemek, gerekirse aile olarak bu etkinliklere dahil olmak çok önemlidir. Çocuk keyif aldıkça teknolojiyle arasına mesafe koyacaktır.
  • 2-Çocukların, anne ve babalarını model aldığı bilinmektedir. Dolayısıyla, çocuğa örnek olmak adına evdeki yetişkinlerin de teknolojik ürünlerden uzak durması bu konuda destekleyici önemli bir rol oynamaktadır.
  • 3-Ders dışı saatlerde yapılacaklar listesi, “İnternetteki sürem” gibi rehberler hazırlayarak çocukların bunlara uymasını sağlayabilirsiniz.
  • 4-Çocukların internette nerede vakit geçirdiği, hangi sitelere girdiği, hangi oyunları oynadığı da önemlidir. Yaşına uygunluğunu, süresini, içeriğini ebeveynlerin daimi olarak kontrol etmesi gerekir.
  • 5-Anne ve babanın evdeki teknolojiyi kullanma durumlarında ortak hareket etmeleri gerekir. Aksi durumda çocuk da kuralları bozacak ve de uyumu süreklilik göstermeyecektir.

Çocuklar okulda sağlıklı beslensin