Ekonomi İstanbulda 400 bin bina risk altında

İstanbul'da 400 bin bina risk altında

İstanbul Valiliği tarafından büyükşehir ve 39 ilçe belediyesine gönderilen yazı ile en riskli yapıların tespitlerinin yapılması istendi. 3 ay içerisinde yapılacak tespitlerin ardından bundan önceki dönüşüm uygulamalarının aksine her belediye kendi kentsel dönüşüm planını hazırlayarak bakanlığa sunacak. Bakanlığın onayı ve çeşitli finansman desteklerinin de devreye alınmasıyla
birlikte dönüşüm seferberliği de başlatılmış olacak. Uzmanlar İstanbul genelinde 400 bin binanın riskli olduğunu ifade ederken, riskli bina tespiti için ise 7 detaya dikkat çekiyor.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Yeni Şafak
İstanbulda 400 bin bina risk altında
İstanbul havadan görüntü.

Kartal'da çöken bina sonrası bölgede bulunan 8 yapının daha riskli olduğu belirtilerek yıkımına karar verilmesi ve bu hadisenin ardından bir çok bölgeden riskli yapı başvurusu ve bina tahliye haberlerinin gelmesi kentsel dönüşüm sürecinin daha da hızlandırılması gerektiğini gözler önüne serdi.

  • Kentsel dönüşüm vizyonu kapsamında yeni bir süreç başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayınladığı strateji belgesi kapsamında 81 ilin valiliğine bir genelge yollayarak illerdeki en riskli yapıların sayısının belirlenmesini istedi.

90 GÜN SÜRE!

Bakanlığın genelgesi sonrasında ilk adım İstanbul Valiliğinden geldi. Valilikten İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 39 ilçe belediyesine gönderilen yazıda belediyelerin bölgelerindeki en riskli yapıların sayısının tespitini yaparak bir Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlamaları istendi. Söz konusu çalışma için 90 günlük bir süre tanındı.

MAYIS'IN 20'SİNDEN SONRA BAŞLIYOR

Mayıs ayının 20'sinden sonra her kent kendine özgü kentsel dönüşüm planlamasını yaptığı bir Strateji Belgesini hazırlayarak Bakanlığın onayına sunacak. Onay sonrasında belediyelerden bakanlığa iletilen riskli yapı sayıları üzerinden dönüşüm sürecinin startı verilecek. Her kentin kendi özel olarak hazırlanacak kentsel dönüşüm belgesi kapsamında sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek.

20 YILDA TAMAMLANACAK

Yeni kentsel dönüşüm vizyonu kapsamında 6,7 milyon konutun her yıl 300 binin dönüştürülmesi ve kentsel dönüşümün 20 yılda tamamlanması hedefleniyor. Bunun 30 binini bakanlık ve TOKİ yapacak. Kalanı özel sektör yapacak. Burada ise hem özel sektöre, hem belediyelere kredi ve faiz gibi gerekli tüm finansman desteği de sağlanacak. Kurulum aşamaları devam eden Emlak Bankası da finansman kısmında başrolde olacak.

MÜTEAHHİT BİTİRDİĞİ SEVİYEDE SATIŞ YAPABİLECEK

Yeni dönemde müteahhitlere de kriterler getirilecek ve artık hiçbir konut yarım kalmayacak. Bu amaçla kentsel dönüşüme dahil olacak müteahhitlerden yapım bedelinin yüzde 10'unu teminat olarak göstermeleri zorunlu tutulacak. İnşaatın ilerleme seviyesine göre bakanlık tarafından satışlara izin verilecek. Yani yatırımcı ne kadar inşaat yaptıysa o kadar satış yapabilecek. Yani ön satış yaparak hak etmediği bir parayı alamayacak.

İSTANBUL'DA 400 BİN BİNA RİSKLİ

Valiliğin belediyelere gönderdiği yazı ile yeni kentsel dönüşüm sürecinin startının verildiği İstanbul'da 400 bin bina riskli olarak ifade ediliyor. Bu da Türkiye genelinde dönüşmesi gereken 6,7 milyon konutun neredeyse yüzde 10'una denk geliyor. 2035'e kadar beklenen olası bir İstanbul depreminde ise bu yapılarının 30 binin yıkılabileceği tahmin ediliyor.

BİNANIZIN RİSKLİ OLUP OLMADIĞINI ANLAYABİLECEĞİNİZ 7 DETAY

Vatandaşların binaların sağlamlığını kontrol etmek için en güvenli yöntemin deprem testi yaptırmaları olduğunu söyleyen Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hakan Çatalkaya, vatandaşların oturdukları binalarla ilgili ön tespiti kendilerinin de yapabileceğini ifade ederek bakılması gereken 7 unsuru açıkladı;

"Bina 1999 yılında önce yapıldıysa, bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa, inşaatta hazır beton kullanılmadıysa, binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C10 altındaysa, kolon ve kirişlerde çatlaklıklar varsa, bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları veya benzeri şeyler varsa ve bina dere yatağı, dolgudaysa riskli olabilir.''

7 ova koruma altına alındı

Turkcell’den 2 milyar net kâr

2019 sigorta sektörünün dönüşüm yılı olacak

Erdoğandan 31 Mart yorumu: Mesajı okur tekrar yola koyuluruz

Erdoğan'dan 31 Mart yorumu: Mesajı okur tekrar yola koyuluruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimden sonraki ilk grup toplantısında beklenen 31 Mart değerlendirmesini yaptı. AK Parti’nin ülkenin en dinamik partisi olduğunu belirten Erdoğan, “Biz ‘bitti’ demeden hiçbir şey bitmez. Heyecanımız ilk günkü gibi dipdiri. Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız, arızaları düzeltir, eksikleri giderir, tekrar yola koyuluruz” dedi.
Cari açık 10 ayda 28 milyar dolar azaldı

Cari açık 10 ayda 28 milyar dolar azaldı

Cari işlemler hesabı şubat ayında 3 milyar 265 milyon dolar açık verdi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise 2 milyar 106 milyon dolar fazla oluştu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mayıs 2023’te 60,1 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının 31,8 milyar dolara gerilediğine dikkat çekip “Açık, on ayda 28,3 milyar dolar azaldı” dedi.
MHRS randevusuna onay butonu geliyor

MHRS randevusuna onay butonu geliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen yıl 23 milyona ulaşan randevusuna gelmeyen hasta sayısının bu yılın ilk üç ayında 6 milyon olduğunu açıkladı. Kısıtlamaların randevuda sadakati artırdığını kaydeden Koca, yeni tedbir olarak MHRS sistemine 'Randevuma geleceğim’ onayı ekleyeceklerini söyledi.
Filistin’de muhatap bulamadı

Filistin’de muhatap bulamadı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ikinci kez ertelenen Filistin ziyaretiyle ilgili ilginç bir iddia konuşuluyor. Buna göre Özel’in İsrail'in Gazze katliamı devam ederken Hamas’a “terörist” demesi rahatsızlığa yol açtı. Özel’in Filistin’de muhatap bulamadığı belirtiliyor.
Efsane birlik harekat bölgesinde

Efsane birlik harekat bölgesinde

TSK’nın Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK varlığını sona erdirmek için başlatacağı harekat için hazırlıklar sürerken, komando timleri kontrol altına alınan bölgelere yerleşmeye başladı. Bölgeye inen öncü birlikler arasında Bolu ile birlikte Kayseri Komando Tugayı da yer alıyor.
İsrail şimdi de Doğu Kudüs’ü ilhaka kalkıştı

İsrail şimdi de Doğu Kudüs’ü ilhaka kalkıştı

İran ile gerginliği fırsat bilerek dikkatleri Gazze’den uzaklaştıran İsrail, Doğu Kudüs’ü ilhak planlarına da hız verdi. İşgalci güç, burada hükümet binaları ve binlerce konut inşa ediyor. The Guardian’ın haberine göre 7 Ekim'den sonra 20’den fazla projeye onay verildi. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise Mescid-i Aksa’nın statükosunu değiştirmek için resmi eylem planı hazırladıklarını duyurdu.
Körfez sular altında

Körfez sular altında

Geçtiğimiz gün başlayan yağmur Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), S. Arabistan, Umman, Katar ve Bahreyn’de hayatı felç etti. 75 yılın en yüksek yağışının BAE’nin Bulut Tohumlaması’nın sonucunda yaşandığı iddiası da dile getirildi.
Ruslar Karabağ'dan çekiliyor

Ruslar Karabağ'dan çekiliyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karabağ'da konuşlu Rus Barış Gücü'nün bölgeden çıkmaya başladığını bildirdi. Rus birlikleri, 2020'de Karabağ'ın Ermeni işgalinden kurtarıldığı 44 günlük savaş sonrasında Hankendi-Laçın Yolu'nun güvenliği için bölgeye gönderilmişti.
Nijer’de Mevlana İdris İlkokulu

Nijer’de Mevlana İdris İlkokulu

İHH, Nijer’in başkenti Niamey’de açtığı okula 2022 yılında vefat eden şair ve yazar Mevlana İdris’in ismini verdi. 150 öğrenci kapasiteli ilkokul İHH’nın bu ülkede inşa ettiği yedinci okul oldu.
Sivas-İstanbul arası seyahat 7 saate iniyor

Sivas-İstanbul arası seyahat 7 saate iniyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivas-İstanbul aktarmasız yüksek hızlı tren (YHT) seferlerinin 4 Mayıs'ta başlayacağını bildirdi. İstanbul'dan 08.40'ta, Sivas'tan 13.00'te hareket edecek seferlerle seyahat süresi 7 saat 8 dakikaya inecek.

Nur’un başörtüsü soruları

Nur’un başörtüsü soruları

Farhana İslam’ın “Şimdi Olmaz Nur!” kitabı, ailesindeki kadınların neden başörtüsü taktığını merak eden Nur’un soruları etrafında şekillenmiş. Başörtüsüne ilişkin yanlış algıları da düzeltmeye çabalayan kitapta minikler için eğlenceli bir okuma serüveni de var.