Ekonomi Kilosu 348 a klozet ihracı

Kilosu 3.48 $’a klozet ihracı

Avrupa’nın en büyük vitra ihracatçısı Eczacıbaşı Grubu, Frankfurt’taki sıhhi tesisat fuarı ISH’ya 2 bin metrekarelik stantla katıldı. Şirket, beşi Türkiye’de olmak üzere 13 fabrikadaki üretim ile pazara milyonlarca ürün tedarik ediyor. Katma değerin önemine değinen Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Ali Aköz, klozet ihracatının kilosunu 3.48 dolara çıkardıklarını söyledi.

Abone Ol Google News
İbrahim Acar Yeni Şafak
Kilosu 3.48 $’a klozet ihracı
Atalay M. Gümrah - Bülent Eczacıbaşı - Ali Aköz

Avrupa’nın en büyük sıhhi tesisat fuarı ISH Frankfurt’ta düzenlendi. Banyo, bina, enerji ve havalandırma teknolojileri sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, tasarım, inovasyon ve tasarruf konusundaki en yeni ürünleriyle yer aldığı fuara Eczacıbaşı Holdong, güçlü bir katılım sağladı.

VitrA, Artema, İntema Yaşam, Villeroy&Boch, Burgbad ve Engers markalarıyla hizmet veren Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, ilk olarak 1985’te sadece 15 metrekarelik bir alan kiralayarak katıldığı bu dev fuarda, bu yıl iki bin metrekarelik iki ayrı stantda yer aldı.

13 FABRİKAYLA ÜRETİM YAPIYOR

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın da katıldığı fuarda bir sunum yapan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Ali Aköz, grup olarak altı kategoride altı marka ile beş stratejik pazarda faaliyet gösterdiklerini söyledi. İkisi Fransa, dördü Almanya, ikisi Rusya ve beşi Türkiye’de olmak üzere toplam 13 fabrikada üretim yaptıklarını kaydeden Aköz, seramikten armatüre, banyo mobilyasından seramik sağlık gereçlerine kadar pazara milyonlarca parça ürün tedariği sağladıklarını bildirdi.

Aköz’e üretim yaptıkları pazarlarda yetişmiş eleman ve teknik eleman bulma konusunda en çok sıkıntı yaşadıkları ülkeyi sorduk. En büyük sıkıntıyı Türkiye’de yaşadıklarını anlatan Ali Aköz, “En büyük tesislerimiz Türkiye’de olduğu için burada yaşıyoruz. Sanayide çalışmak mühendislere de cazip gelmiyor. Ara eleman, teknik eleman bunlar en büyük zorluğumuz” dedi. Aköz, bu konunun çözümünde meslek liselerinin önemine işaret etti.

TÜRKİYE’DE YATIRIMA DEVAM EDECEK

Ali Aköz’ün sunumunda verdiği bilgilere göre, Vitra markası grubun amiral gemisi konumunda. Grup ülkemizin seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 52’sini yapıyor. Türkiye’nin kilogram başına ihracat birim değeri 1.36 dolarken, Vitra ürünlerinin değeri 2.12 dolar değerinde. Katma değerli klozette bu oran 3.48 dolara kadar çıkıyor.

Türkiye’deki tesislerine 2014-2018 yıllarında 203 milyon avro yatırım yapan Eczacıbaşı, 2019-2020 döneminde 107 milyon avroluk bir yatırımı daha devreye alacak. Almanya’nın 200 milyon avroluk ciro ile Türkiye’deki satışlarının önüne geçtiğini belirten Ali Aköz, seramik sağlık ürünlerinde Çin’den sonra en büyük ihracatçı olduklarını söyledi.

Çanakkale’den Afrin'e

E-ihaleden 246 milyon gelir geldi