|

Liste: Ramazanda tok tutacak yiyecekler nelerdir?

Diyetisyen Candan Aktaş, Ramazan ayında tok tutacak yiyeceklerin başında yumurta ve kuru baklagillerin geldiğini söyledi. Yaklaşık 17 saatlik oruç nedeniyle sahurda ne yenmeli, oruçluyken açlık hissettirmeyen besinlerin neler olduğunu uzmanına sorduk. Peki, Ramazan ayında tok tutacak yiyecekler nelerdir? İşte yanıtı.

12:04 - 27/01/2021 Çarşamba
Güncelleme: 12:38 - 27/01/2021 Çarşamba
Diğer
Tok tutan yiyeceklerin neler olduğunu uzmanına sorduk.
Tok tutan yiyeceklerin neler olduğunu uzmanına sorduk.
Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi, sahur ile iftar arasındaki 17 saatlik uzun zaman dilimi nedeni ile uzmanlar oruç tutanların bu süreyi açlık çekmeden geçirebilmesine yardımcı olacak tüyolar veriyor. Sahur sofrasında öne çıkan yiyeceklerin başında ise yumurta, kuru baklagiller, süt ve muz geliyor. Medical Park Tokat Hastanesi Diyetisyeni Candan Aktaş, Ramazan ayında beslenme sistemi değiştiğine dikkat çekerek, “Sahur ve iftar arasının çok uzun olması, Ramazanın yaz ayına denk gelmesiyle artan sıcaklıklarla beraber de vücut terlemeyle beraber, vücut su ve mineral kaybediyor. Doğal olarak bizim suyumuzu mutlaka Ramazan'da da düzenli içmemiz gerekiyor. Günlük en az 2-2,5 litre suyu iftar ile sahur arasında tüketmenizi öneriyorum" dedi.


SAHURDA HAMUR İŞİ VE TATLILARDAN UZAK DURUN


Sahurda çok ağır bir beslenmeyi önermediklerini ifade eden Aktaş, “Sahurda yapılan en büyük yanlışlar, toplum olarak hamur işi ve tatlılar tüketmemiz. Hamur işi ve tatlılar tükettiğimizde kan şekerimiz hızlı yükselip, hızlı düşüyor. Doğal olarak da daha çabuk acıkabiliyoruz. Kısa bir kahvaltıyla, peynir, yumurta, süt gibi besinler tüketebiliriz" diye konuştu.


TOK TUTACAK YİYECEKLERİN BAŞINDA YUMURTA GELİYOR


Sahurda tok tutacak yiyeceklerin başında yumurtanın geldiğini ifade eden Aktaş, “Mutlaka sahurda yumurta tüketmenizi istiyorum, haşlanmış olabilir. Bir diğeri kuru baklagiller, kuru baklagiller lif içeriği yüksek olduğu için tok tutmanızı sağlayacaktır. Bir diğeri muz. Muz hep korkulan bir meyvedir. Fakat muzun potasyum içeriği yüksek olduğu için kas kramplarını önlemektedir. Kas krampları özellikle bizim Ramazanda çok sık gözlemlediğimiz bir olaydır" şeklinde konuştu.

İftarda Ekmekten Uzak Durun!


Dr.Fevzi Özgönül, iftarda ekmekten uzak durulması gerektiğini söyledi. “Ramazan ayının bedenimiz için ayrı bir önemi vardır. Bedenimizi düzenli ve ritmik yemek yemeye teşvik eder. Ayrıca uzun açlık dönemlerinde sindirim sistemini tembellikten kurtarır” diyen Dr.Fevzi Özgönül, “İftar sofrasına oturduğunuzda acele etmeyin özellikle kilo problemi yaşıyorsanız hemen eliniz ekmeğe veya pideye gitmesin. Karnınızı hamurla doldurmayın.Ana yemekten başlayın ve özellikle besin değeri en yüksek yemekler tüketerek karnınızı doyurun” dedi.


Ramazan ayında da sağlıklı olabilmek için ayrıca vücudumuzun ve sindirim sisteminin güçlenmesini sağlayabilmek için 7 kurala uymamız gerektiğini söyleyen Dr.Fevzi Özgönül, “Bu kurallara uyarsanız hem Ramazan Ayı çok rahat geçer hem de bu mükemmel arınma ve güçlenme fırsatını boşa geçirmemiş olursunuz” dedi.


Dr.Fevzi Özgönül'e göre 7 kural şöyle;

“Orucunuzu açarken çorba ile başlamayın ideal olan bir zeytin veya hurma, badem, fındık veya ceviz yanında bir parça peynir veya 1 kaşık yoğurt ile orucunuzu açın. Sonrasında sindirim sisteminin uyanması ve faaliyetini rahat yaşayabilmesi için 10-15 dakika dinlendirin. Bu süre içinde ya namazınızı kılın veya hafif bir egzersiz yapın. Orucunuzu açarken 1 -2 bardak sudan fazla su içmeyin.


İftar sofrasına oturduğunuzda acele etmeyin kilo problemi yaşıyorsanız hemen eliniz ekmeğe veya pideye gitmesin ana yemekten başlayarak sırası ile sofradan karnınızı doyurun. Mümkün olduğunca yavaş yiyin ve çok çiğneyin. Yiyeceğiniz her şeyi, meyve dahil sofradan kalkmadan iyin ve çorbanızı en son için. Böylece sindirimi çok rahatlatmış olursunuz.

İftar sofrasından kalktıktan sonra kesinlikle çiğnenip yutulacak katı bir yiyecek yemeyin. İftar sofrasından sonra çay veya kahve yanında yenilen meyve veya börek kurabiye, tatlı gibi atıştırmalıklar sindirim sisteminiz yorar ve iftar yemeğinin tam sindirilmesini engeller. Bu dönemde bol sıvı almaya gayret edin. Suyu ve benzeri içecekleri yemekten en az 1 saat sonra içmeye başlayın ki sindirim sisteminiz rahatsız olmasın.


Gidebiliyorsanız Teravih namazı için camiyi ziyaret edin.Eğer olanağınız yoksa da, evin içinde olsun iftardan 1 saat sonra hareket etmeye gayret edin.


Akşam iftar yemeğinden yaklaşık 3 saat kadar sonra bir kase yoğurt içine probiyotik toz katarak yemenizde fayda vardır. Bunu kefir içerekte gerçekleştirebilirsiniz. Bu sizin hem ertesi gün daha az acıkmanızı hem susuzluk şikayetinizin azalmasını hem de yediğiniz yemeklerin daha rahat sindirilmesini sağlar.

Bazı kişiler uyuyamaz ve sahura kadar oturup sohbet etmekten hoşlanırlar. Sindirim sisteminizi rahatlatmak için sahura kadar en azından 1-2 saat uzanır pozisyonda dinlenin ki otururken sindirim sisteminize yaptığınız baskı azalsın.”


#Diyetisyen Candan Aktaş
#Candan Aktaş
#Tok tutan yiyecekler
#Ramazan
3 yıl önce