Ekonomi ÖTV indirimi umutlandırdı

ÖTV indirimi umutlandırdı

Otomotivde ÖTV ve KDV indirimlerinin ikinci kez uzatılması iç pazar için umut oldu. Pazar tahminini yükselten ve moral bulan sektör, bu yılın ortalama 450 bin adetle kapatılacağını ön görüyor.

Abone Ol Google News
Şuayip Alabay Yeni Şafak
ÖTV ve KDV indirimi otomotivin kaybını azaltır
KDV ve ÖTV indirimi otomotivde iç pazar için umut oldu.

Otomotivde ÖTV ve KDV indirimleri ikinci kez uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 31 Mart’a kadar geçerli olacak vergi indirimlerinin 30 Haziran 2019 tarihine kadar sürdürüleceği belirtildi.

Buna göre, motor hacmi 1600 cc altında ve ÖTV matrahı 70 bin lira altındaki otomobillere uygulanan yüzde 45 oranındaki ÖTV yüzde 30 ve 1600 cc altındaki motor hacmine sahip, ÖTV matrahı 70 bin lira ile 120 bin lira aralığında olan otomobillere uygulanan yüzde 50 oranındaki ÖTV ise yüzde 35 şeklinde uygulanmaya devam edecek.

Ticari araçlardan alınan yüzde 18 KDV oranı ise 30 Haziran tarihine kadar yüzde 1 olarak uygulanacak.

Haydar Yenigün
Haydar Yenigün

KRİTİK BİR HAMLE OLDU

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, “Kasım ayından itibaren devreye alınan ÖTV ve KDV indirimleri, devam eden 5 aylık süreçte pazar daralmasını azaltıcı bir etki yaratmıştı. Vergi indirimlerinin devam etmesiyle birlikte, daralmanın şiddetinin daha da azalarak iç pazarın 400-450 bin adet aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz. İçinde bulunduğumuz hassas süreçte vergi indirimlerinin ikinci kez uzatılmasının ise, otomotiv değer zincirinde faaliyet gösteren tüm oyuncular için kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Yenigün, seçimlerden sonra ekonomideki genel gidişatın daha iyi olacağını öngördüklerini de sözlerine ekledi.

1 MİLYON POLİTİKASI GELİŞTİRİLİYOR

Otomotmotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı E. Ali Bilaloğlu ise, “Bu düzenlemenin devam ettirilmesi ülke ekonomisinde lokomotif sektörlerden otomotiv ekosisteminin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok önemli ve tüketicinin otomotiv ürünlerine olan talebini, erişimini de olumlu etkileyen memnuniyet verici bir gelişmedir. İç pazarın yeniden 1 milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesi, güven ortamı ve istikrarın sürdürülebilir kılınması ülkemiz ekonomisi bakımından da değerli” şeklinde konuştu.

TALEBE KATKI SAĞLAYACAK

  • Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök de indirimleri marka olarak desteklediklerini ifade ederek, “İndirimlerin 3 ay daha uzatılması talebin desteklenmesi açısından önemli bir adım. Bu adımın, ilk 2 ayda oldukça zorlanan sektörümüze çok faydalı olacağını ve önümüzdeki 3 ayda talebe katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Petrokimyanın yeni merkezi

Yerli ürüne çatı marka