ABD ara seçimi ilk sonuçlar belli oldu: Temsilciler Meclisi sandalye dağılımı ne oldu?

ABD'de halk her 2 yılda bir 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 sandalyeli Senatodaki 35 koltuk için yapılan ara seçimde sandık başına gidildi. Oy verme işlemi sürerken gelen ilk sonuçlar Demokratların Temsilciler Meclisi yarışında 2 koltuğu Cumhuriyetçi Parti'ye kaptırdığını işaret ediyor. Demokratların çoğunluğu kaybetmesi durumunda Başkan Biden'ı zor bir 2 sene bekliyor. Peki Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar ve Cumhuriyetçiler kaç sandalye kazandı?

Haber Merkezi Yeni Şafak
ABD ara seçimi

ABD’nin iki yasama organı olan Temsilciler Meclisi'nin 435 sandalyesinin tamamı, Senato'nun da 100 sandalyesinin 35'i için yapılacak ara seçimlerde ilk sonuçlar geldi. Peki 2022 ABD ara seçimleri kim kazandı? Demokratlar mı, Cumhuriyetçiler mi?

2022 ABD ara seçim sonuçları son dakik haberleri

Uluslararası Haber ajansı AP'nin açıkladığı resmi olmayan ilk verilere göre, ara seçimlerinde, Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar 47, Cumhuriyetçiler 82 sandalye kazandı. Oy verme işlemi sürerken gelen ilk sonuçlar Demokratların Temsilciler Meclisi yarışında 2 koltuğu Cumhuriyetçi Parti'ye kaptırdığını işaret ediyor.

Temsilciler Meclisi’nde kaç sandalyeyi alan kazanıyor?

Cumhuriyetçiler ayrıca seçim bölgelerindeki değişiklik nedeniyle boş kalan bir koltuğu daha kazandı. Temsilciler Meclisi’nde 212 koltuğa sahip Cumhuriyetçilerin, 220 koltuğa sahip Demokratları geçmesi için 218 sandalyeye ulaşması gerekiyor.

Edison Research'ün tahminlerine göre, şimdiye kadar Cumhuriyetçiler Meclis'te daha önce Demokratlar tarafından tutulan beş sandalye aldı.

Amerikan CBS kanalının oy dağılımı üzerinden yaptığı öngörüye göre ise Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde kontrolü alacak.

Bu da Demokratların çoğunluğu kaybetmeye yakın olduğuna işaret ediyor. Seçimleri ABD basınının yanı sıra dünya da yakından izliyor. Demokratların çoğunluğu kaybetmesi durumunda Başkan Biden'ı zor bir 2 sene bekliyor.

Trump yeniden başkan adayı olacak mı?

Sonuçlar kampanya dönemine ağırlık koyan eski başkan Donald Trump’ın yarışına girip girmemesinde de belirleyici olacak. Demokratların çoğunluğu elinde bulundurduğu Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele almak için ise Cumhuriyetçilerin 9 sandalye kazanması lazım. İlk sonuçların ardından Florida’daki evinde bir kutlama partisinde konuşan Trump, desteklediği adayların büyük bir başarı kazandığını söyledi.

Medyanın başarısızlığını umduğunu savunan Trump, destek verdiği 330 adaydan, 224’ünün kazanmasının beklendiğini iddia etti. Öte yandan Eski ABD Başkanı Donald Trump, ismi 2024 adaylığı için geçen Florida Valisi Ron DeSantis’in olası adaylığının Cumhuriyetçi Parti’ye zarar vereceğini savundu.

Mehmet Öz senato yarışını kazandı mı?

Kritik eyalet Pennsylvania'dan Senato için yarışan Dr. Mehmet Öz, halihazırda Demokrat rakibi John Fetterman'ın az farkla gerisinde. Fetterman oyların yüzde 49,4'ini, Dr. Öz ise yüzde 48,1'sini almış durumda. Gelen ilk sonuçların ardından sessizliğini Öz, 'Tüm oylar sayıldığında, bu yarışı kazanacağımıza inanıyoruz' dedi.

ABD ara seçimlerinde dikkat çeken sonuçlar şöyle:

  • Florida Valisi Ron DeSantis, bir zafer konuşması yaptı ve zaferini ilan etti.
  • Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio da Florida koltuğuna oturdu
  • Demokrat Maxwell Alejandro Frost, Kongre'de koltuk kazandı.
  • CNN'in seçim tahminine göre Cumhuriyetçi Markwayne Mullin, neredeyse 100 yıl sonra Oklahoma'dan seçilen ilk Kızılderili senatörü olacak.

Green Card sık sorulan sorular ve cevapları: İşte Green kart hakkında bilinmesi gerekenler