Araba nasıl çalıştırılır? Otomatik ve Manuel araba nasıl çalıştırılır ve kaldırılır?

Herkesin tutkuyla sevdiği ve yaptığı şeylerden biri araba kullanmaktır. Her açıdan gereksinim olan arabaların nasıl çalıştırılacağı merak ediliyor. Yeni kullananlar için de önemli olan araba kullanımı hem manuel hem otomatik vites olarak iki şekilde kullanılmaktadır. Peki, araba nasıl kullanılır? Otomatik ve Manuel araba nasıl çalıştırılır ve kaldırılır? İşte, detaylar.

Haber Merkezi Yeni Şafak
​Araba nasıl çalıştırılır? Otomatik ve Manuel araba nasıl çalıştırılır ve kaldırılır?

Pek çok açıdan kullanımı gerekli olan arabaların nasıl çalıştırılacağı, özellikle manuel arabaların kullanımı açısından herkes tarafından merak konusu. İşte, ihtiyacınıza cevap verecek yanıtlar

ARABA NASIL ÇALIŞTIRILIR?

Arabayı çalıştırmak için öncelikle aracın içerisinde olmak gerekmektedir. Arabanın içerisinde koltuk ve ayna kontrollerini sağlayıp ve araca yerleştikten sonra ilk iş olarak direksiyonun sağ kısmında bulunan anahtar bölümüne aracın anahtarı yerleştirilir. İlk olarak ayakların altında bulunan 3 pedaldan en soldaki olan debriyaj pedalına sol ayak ile basılır. Pedala basılı halde ve vites boştayken anahtar çevrilerek araç çalıştırılır.

Araç çalıştıktan sonra debriyajdan ayak hemen çekilmez. Aracın istop etmemesi için en önemli hususlardan biri de el freninin indirilmiş olmasıdır. Debriyajdan yavaş yavaş ayağınızı çekerken el frenini indirmiş olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Ardından vitesi 1'e alarak yavaşça gazı basıp aynı anda yavaşça debriyajdan ayağınızı çekerek aracınızı sürebilirsiniz.

OTOMATİK ARABA NASIL ÇALIŞTIRILIR?

Günümüzde artık pek çok kişi otomatik vites ehliyet almayı tercih ediyor. Çünkü otomatik vites araçları kullanmak manuel araçları kullanmaktan daha kolay ve pratik. Peki, otomatik vites ve manuel vites araçların nasıl bir kullanım farkı var. Otomatik vitesli araçlar şu şekilde kullanılır:

Otomatik vitesli araçlarda gaz ve fren pedalı bulunmaktadır. Bundan dolayı bu araçlarda sadece sağ ayak kullanılır ve sol ayak yokmuş gibi davranılır. Bazı otomatik vitesli araçlar fren pedalına basmadan çalışabilmektedir ancak fren pedalına basarak çalışan araçlar da mevcuttur. Bundan dolayı otomatik vitesli araçlar çalıştırılırken frene basılı halde kontak anahtarı çevrilir.

Buradaki önemli nokta otomatik vitesli araçların, vites konumunun kalkış yaparken P konumunda olmasıdır. Anahtar çevrildikten sonra sürüş pozisyonuna geçileceğinden dolayı araç P konumundan D sürüş konumuna getirilmelidir. Ardından el freni indirilerek, ayak fren pedalından yavaşça çekilir ve yavaşça gaza basılarak araç sürülmeye başlanır.

MANUEL ARABA NASIL KALDIRILIR?

Yokuşta araç kaldırmak otomatik vitesli araçlarda hiç de zor değildir. Çünkü, bunun için yapılması gereken biraz daha gaza basmaktır. Ancak manuel araçlarda bunun ince bir taktiği vardır. Bu taktiğe hakim olan her sürücü kolaylıkla yokuşta aracını kaydırmadan kaldırabilir. Yokuşta araç kaldırmanın iki farklı yolu vardır. Bunlar; el freni ve vites ile kaldırma yöntemleridir.

El freni ile aracı kaldırmak için, araç vites boşta ve el freni çekik olacak şekilde çalıştırılır. Debriyaja sonuna kadar basılır ve vites 1'e alınır. Ardından debriyajdan ayak yavaşça çekilir ve gaza basılır. Bu esnada aracın sesinde değişiklik ve motorda titreme meydana gelir. Yavaşça el frenini bırakarak aracı sürmeye devam edebilirsiniz.

Vites ile aracı kaldırmak için, araç çalıştırılır ve vites boştayken sağ ayak frene sol ayak da debriyaja sonuna kadar basılı halde durulur. Ardından vites 1'e alınır ve fren pedalından ayak kaldırılmadan debriyajdan ayak yavaşça kaldırılır. Bu esnada motorun sesinde değişiklik ve direksiyonda titreme oluşur. Tam olarak bu esnada debriyaj sabit tutulur ve frenden yavaşça ayak çekilerek gaza basılır.

Otomobil fiyatlarını tırmandıran oyun: Bayiler ve fırsatçılar milyonlar kazanıyor
Türkiye'de otomobil fiyatları tarihte eşi görülmemiş günlere şahit oluyor. İkinci el fiyatları sıfırını geçerken, bayilerde araç bulmak neredeyse imkansız. Meşhur ikinci el araç alım satım sitelerinde ise liste fiyatından 50, 100, 200 hatta 1 milyon TL daha pahalı şekilde otomobil bulmak mümkün. Bayi ve fırsatçıların stok yaparak milyonlar kazandığı tezgah vatandaşı mağdur ediyor.