Yeni asgari ücret zammı açıklanıyor!

Asgari ücret zammında nefesler tutuldu. Asgari ücret zammının açıklanacak olan tarih milyonlarca asgari ücretlinin gündeminde yer alıyor. Çalışanlar yeni asgari ücreti beklerken, vatandaşların dört gözle beklediği asgari ücretle ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i asgari ücret gündemiyle kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asgari ücreti bakanımla görüştükten sonra inşallah açıklayacağız." demişti. Peki 2023 asgari ücret açıklandı mı, saat kaçta belli olacak? İşte asgari ücret toplantısında son ayrıntılar...

Haber Merkezi Yeni Şafak
Asgari ücret zammı

Asgari ücret zammı 2023 son dakika gelişmeleri milyonlarca çalışanın gündeminde bulunuyor. 20 Aralık Salı günü yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı sonrasında son toplantı tarihiyle ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki, asgari ücret zammı 2023 ne zaman açıklanacak? İşte detaylar.

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı 7 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapıldı. Görüşmelerin çerçevesinin belirlendiği bu toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yaptırılan asgari ücret anketinin sonuçları açıklandı. Bu ankete göre, işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklere sahip katılımcıların 2023 yılı asgari ücret beklentisi 7 bin 845 lira oldu.

Görüşmeler kapsamında ikinci toplantı yine Bakanlığın ev sahipliğinde 14 Aralık'ta yapıldı. Basına kapalı yaklaşık 2,5 saat süren bu toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri ekonomik verilere dair sunum yaptı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması geldi.

2023 asgari ücret ne zaman açıklanacak?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, 2023 asgari ücretini yarın (22 Aralık) tarihinde açıklanacağını dile getirmişti. Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüşüp sonuca bağlayacaklarını dile getirmişti.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete ilişkin kararın bugün açıklanacağını duyurdu. Erdoğan "Herkesin her söylediği ile adım atamayız. Bizim sırtımızda küfe var. Küfe olmayanlar rahat konuşur. Bunların hepsini düşüneceğiz. Eğitimden sağlığa bütün altyapıları düşüneceğiz" dedi.

Asgari ücret saat kaçta açıklanacak?

Asgari ücretin 22 Aralık 2022 Perşembe günü açıklanacağı belirtiliyor. Asgari ücret zammının ne kadar olacağı merakla beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile asgari ücreti görüşmek üzere bir araya geldi. Kulis bilgilerine göre asgari ücretin bugün saat 12.00 civarı açıklanması bekleniyor.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Atalay, "20 gündür süren bir süreç, arkadaşlar üçüncü toplantıyı yaptılar. Beni de buraya çağırdılar. TÜRK-İŞ 40 senedir bir araştırma yapıyor. Ayın birinde TÜRK-İŞ'in açlık sınırı 7 bin 785 TL, yoksulluk sınırı 10 bin TL. Böyle bir ifade kullanmıştık, bu ifade üzerinden 20 gündür TÜRK-İŞ'in teklifi 7 bin 785 TL dendi. Bizim bu zamana kadar hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi yukarıda Bakan Bey'e, Komisyon'a söyledim. TÜRK-İŞ'in resmi teklifi 9 bin TL'dir. Verirlerse masaya oturur, görüşür imzalarız, vermezlerse bu meselenin içinde olmayız" dedi.

Asgari ücret ne kadar olacak?

Eğer artış yüzde 40 oranında olursa asgari ücret 7 bin 700 TL'ye, yüzde 45 oranında zam yapılırsa 7 bin 975 TL'ye, yüzde 50 oranında olur ise 8 bin 250 TL'ye çıkacak.

EYT’den emekli olunca ne kadar maaş alırım? İşte emeklilik maaş sorgulama