Balıkesir deprem fay sorgulama!

Son depremler listesine göre, Balıkesir'in Susurluk ilçesi merkezinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. 17 Ağustos Gölcük ve 30 Ekim İzmir depremlerini bildiğini öne süren bir vatandaş Balıkesir depremi için belediyeye dilekçe verdi. Deprem nedeniyle büyük korku yaşayan vatandaşlar, Balıkesir deprem fay hattı sorgulaması yapmaya başladı. Peki Balıkesir deprem fay hattı nereden, hangi ilçeden geçiyor? İşte Balıkesir deprem fay hattı haritası.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Balıkesir deprem fayı

AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Balıkesir'in Susurluk ilçesi merkezinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntının 6,87 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi. Peki Balıkesir"de fay hattı nereden hangi ilçeden geçiyor?

Balıkesir fay hattı nereden geçiyor?

Balıkesir’de yer alan fay hattı hangileri? Balıkesir’de fay nereden geçiyor? Edremit Körfezi’nden başlayan İvrindi-Balya’ya gelen Havran-Balya-Balıkesir fay hattı var. 7-8 kilometre genişliği uzunluğu 120 kilometreyi bulan bu fay hattı. Diri fay hatları haritası 2011 yılında bir kez daha yayınlandığında bu fay hattı oraya konuldu ancak biz 2000 yılından bu yana bu fayı biliyorduk.

  1. Balıkesir için en tehlikeli fay hattı bu. Bu fay hattının içinde birçok kırıklar var. Bir de İvrindi’den başlayıp Balıkesir yoluna paralel geçip Gökçeyazı’dan geçen Naipli kırsal mahallesi sapağında belli oluyor ve Beyköy’e giden yol ve oradan da Üçpınar’a geçiyor fay hattı. Sonra Değirmenboğazı’ndan geliyor ve sonra bükülüyor. Gökköy’de görülen bir fay hattı söz konusu.
  2. Balıkesir depremleri, Gelenbe Fay Zonu ile Simav Fay Zonu’nun kesişim bölgesine yakın bir yerde oldu. Büyüklükleri 0.8 ile 3.5 arasında değişen 90 deprem oldu ve olmaya devam ediyor. Depremler Gelenbe Fay Zonu’nun kuzey ucunda İkizcetepeler Barajı’nın güney- güneybatısında yoğunlaşmaktadır. Yaklaşık 25 km kuzeyinde Balıkesir Fay Zonu geçmektedir. Balıkesir’den başlayıp Simav üzerinden Afyonkarahisar’a doğru gelen, buradan Akşehir’e giden Akşehir-Simav Fayı, Afyonkarahisar merkezine yakın Gazlıgöl Fayı ve Erkmen Fayı var.

Deprem fay hattı sorgulamak için tıklayın


Balıkesir’de depreme dayanıksız yerler hangileri?

Balıkesir’de depreme dayanıksız zeminler neresi? Balıkesir’in iki büyük tehlikenin tehdit ettiğini belirten Jeoloji Mühendisleri İl Temsilcisi Kemal Gökçay Yenigün, “Tehlikenin iki büyük yanı var; birisi diri fay hatları diğeri de zemindir. Sadece fay hattının geçtiği noktalar tehlikeli dersek yanlış olur.

Zeminde çok önemli bir detaydır. 1889’da Balıkesir’de meydana gelen büyük depremde ova köylerde büyük yıkım yaşanmış. Niçin olmuş? Zeminden kaynaklanmış. MTA’nın haritasında yer alan zemin haritası var. Burada en kötü zemin; Çayırhisar, Plevne, Bahçelievler Gündoğan, Halalca, Yakupköy, Balıklı, Çandır, Hotaşlar, Mahmudiye, Aslıhan, Ovaköy, Kepsut, Nusret, Kocaavşar, Gökçeyazı, İvrindi. Buraların zemini çok kötü.

Fay hattı ise Kuva-yi Milliye Mahallesi’nden Paşaalanı, Üçpınar ve Ayşebacı’ya kadar gidiyor. Kent merkezinde zemini kötü yerler ise Bahçelievler Mahallesi, Plevne Mahallesi, Gündoğan Mahallesi, Paşaalanı Mahallesi, Kuva-yi Milliye Mahallesi.

Balıkesir depreme dayanıklı mahalleler?

Balıkesir’de depremle ilgili zemin açısından en sağlam noktaların eski Balıkesir olarak belirtilen yerler ve NEF’in üst kısımları olduğunu dile getiren Jeoloji Mühendisleri İl Temsilcisi Kemal Yenigün, “Balıkesir’in deprem haritasına bakıldığında büyümesi gereken yer kesinlikle NEF’in üstüdür. Sütlüce Mahallesi en güvenilir olandır. Depremden nasıl korunmak gerekir. Öncelikle diri faylardan uzak kalınacak. Dere yataklarından uzak kalınacak.

Bir de zemine göre çok sağlam bina yapacaksınız. 2018 yılında zemin titreşim haritası yayınlandı. Deprem ne kadar kuvvetli olursa olsun zemin titreşimine bakmak lazım. Elazığ Sivrice’de zemin titreşimi 0,15 çıkmış. Deprem Sivrice’nin üzerinden geçmesine rağmen fazla yıkım olmadı. Elazığ’da 0,20. Balıkesir’de ölçülen ise 0,3-0,5. Elazığ Depremi Balıkesir’de olsaydı daha yıkıcı olabilirdi. NEF’in üzeri en sağlam zeminin olduğu yerdir. Eski insanlar bunları iyi bildiği için eski Balıkesir’in olduğu yerlerdir buraları. Adnan Menderes Mahallesi sağlam” dedi.

Marmara depreminden kaç gün önce Güneş tutulması olmuştu?


EYT kime vuracak, düzenleme nasıl olacak?

https://www.youtube.com/embed/8uKIAstQBQA