Cuma namazı saat kaçta? 13 Mayıs il il cuma namazı vakitleri (Diyanet)

Cuma namazı saatleri İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm iller için belli oldu. Cuma saati ve ezan vakti, bugün camilerde bir araya gelerek ibadetini eda edecek Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Her hafta olduğu gibi camilerde cem ederek farz olan namazını kılmaya hazırlanan müminler, Cuma namazı saat kaçta kılınacak, ezan kaçta okunacak sorularına ilişkin araştırmaları hızlandırdı. Diyanet takvimine göre, cuma namazı bu hafta İstanbul'da 13:05'te, Ankara'da 12:50'de, İzmir'de 13:13'te okunacak ezanın ardından kılınacak. Peki, 13 Mayıs diğer illerde cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte il il cuma namazı saatleri...

Haber Merkezi Yeni Şafak
Cuma namazı vakitleri

13 Mayıs cuma namazı vakitleri, cuma günü öncesi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Mübarek cuma günü öncesi milyonlarca Müslüman il il cuma namazı saatlerine odaklandı. Abdestlerini alarak cuma namazını kılacak olanlar kendi illerindeki cuma namazı saatlerine göre hareket edecek

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK? (13 MAYIS)

Diyanet İşleri Başkanlığı, "namazvakitleri.diyanet.gov.tr" adresi üzerinden il il namaz saatlerini yayınlıyor. Diyanet bilgisine göre namaz saatleri ilden ile değişecek. 13 Mayıs 2022 tarihinde cuma namazı Diyanet'in bilgilerine göre şöyle olacak;

İSTANBUL: 13:05

ANKARA: 12:50

İZMİR: 13:13

BURSA: 13:05

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKAT?

Cuma namazı toplamda 10 rekattır. 10 rekatın içinde dört rekat ilk sünnet, iki rekat farz ve yine dört rekat son sünnet bulunur.

Cuma namazı öğle namazı vaktinde cemaatle birlikte kılınır ve erkeklere farz kılınmıştır.

Namaza niyet ederken "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekat farzını kılmaya. Uydum hazır olan imama." Denir ve ardından tekbir getirilerek namaza başlanır.

CUMA NAMAZI KILINIŞI DİYANET

Tekbirden sonra elleri bağlarız ve sessizce Sübhaneke okuruz. Sübhaneke'den sonra bir şey okumayız ve imamı dinleriz.

İmam sureleri bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükuya gideriz. Rüku'da 3 kere "Sübhane Rabbiye'l-Azim" der ve doğruluruz. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbena leke'l hamd" deriz.

Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere "Sübhane rabbiyel-a 'ala" deriz. "Allahu Ekber" diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere "Sübhane rabbiyel-a 'la" deriz.

Allahu Ekber" diyerek secdeden ayağa kalkarız ve ikinci rekata başlarız. Ayağa kalktıktan sonra ellerimizi bağlarız ve hiçbir şey okumadan imamı dinleriz.

İmam sureleri bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya gideriz. Rüku'da 3 kere "Sübhane Rabbiye'l-Azim" der ve doğruluruz. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbena leke'l hamd" deriz.

Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere "Sübhane rabbiyel-a 'ala" deriz. "Allahu Ekber" diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere "Sübhane rabbiyel-a 'la" deriz.

Secdeden kalkarken "Allahu Ekber" diyerek Tahiyyata otururuz ve Ettehiyyatü, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okuruz. Dualar bittikten sonra imamla birlikte önce yüzümüzü sağa çevirir "Es selamu aleyküm ve rahmet'ullah" der selam veririz. Aynı şekilde sola da selam verdikten sonra Cuma namazının farzı tamamlanmış olur.

CUMA NAMAZI EN AZ KAÇ KİŞİYLE KILINIR?

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.

Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).