Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde yaş sınırı olacak mı? İşte detaylar

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde son viraja girilirken emeklilik düzenlemesinde yaş sınırının getirilip getirilmeyeceği de yasadan yararlanacaklar tarafından araştırılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini dolduran ve 5 bin prim günün tamamlayanların düzenlemeden yararlanacağını açıklamıştı. Bakan Bilgin EYT takvimine ilişkin, “Ocağa varmadan biz masamızdan kaldırırız. Yani önümüzdeki hafta Meclis'e gitmiş olur.” dedi. Peki yaş sınırlaması EYT kapsamına alınacak mı? EYT’de yaş sınırı mı olacak? EYT ile kadınlar 48, erkekler 50 yaşında mı emekli olacak? İşte EYT düzenlemesinin ayrıntıları…

Haber Merkezi Yeni Şafak
EYT kadın erkek emeklilik yaşı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında, (EYT) yönelik yapılması beklenen düzenlemeye ilişkin toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Oktay’ın yanı sıra AK Parti TBMM Grup Başkanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı katıldı.

EYT'ye yaş sınırı gelecek mi?

Bu toplantı sonrası EYT’de yaş şartının getirileceği iddia edilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sayısının aralık başında 1 milyon 900 bin olduğunu, yapılacak çalışmada yaş aralığı olup olmayacağının henüz netleşmediğini bildirdi.

  • Bilgin, EYT düzenlemesine ilişkin soru üzerine, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda bu konudaki önerileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceği bilgisini verdi. "EYT'de yaş aralığı olabilir mi?" sorusunu Bilgin, "İhtimal dahilindedir, değerlendirilecektir. Dikkat ederseniz olacak demiyorum, netleşmedi." diye yanıtladı. Bilgin, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra son kararın verileceğini kaydederek, "İmkanlar nispetinde en kapsayıcısını yapacağımızı söyleyebilirim." ifadesini kullandı. Bakan Bilgin, "Takvim belli mi?" sorusunu, "Ocağa varmadan biz masamızdan kaldırırız. Yani önümüzdeki hafta Meclis'e gitmiş olur." şeklinde cevapladı.

EYT son durum ne?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, “Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenler ve geçici işçilerle ilgili çalışmaları en kısa sürede tamamlayıp, kamuoyuna açıklayacağız.” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu (29 Kasım): Sırada EYT’li kardeşlerimizin durumu var. Sözleşmeli personel ve EYT’lilerin de yasal düzenlemeye kavuşmasıyla verdiğimiz sözlerin tek tek yerine getirildiğine şahit olacağız. En kötü ihtimalle 2023 başında yasalaşmasına hep beraber şahit olacağız.

İşverene kıdem tazminatı desteği olacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT çalışmalarına ilişkin, "İşverenlerimizin kıdem tazminatı yükünü, Hazine Destekli KGF kefaleti ile karşılayabilecekleri bir kredi paketi için hazırlıklar başlatılmıştır" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili düzenlemeye ilişkin şunları kaydetti; Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından çalışmalar yapılmaktadır. Bu çerçevede, işverenlerimizin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünü, uygun finansman koşullarıyla Hazine Destekli KGF kefaleti ile karşılayabilecekleri bir kredi paketi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığımızca hazırlıklar başlatılmıştır.

EYT düzenlemesi nedir?

  • EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları ilgilendiriyor. Bu tarihte yasanın çıkması sonrasında emeklilik için yaş şartı getirilmişti.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haftaki kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenlerle ilgili çalışmamızı en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız" demişti.

1999 öncesi emeklilik için prim gün sayısı kaç?

EYT’den emekli olunca ne kadar maaş alırım? İşte emeklilik maaş sorgulama