Filiz Akın kimdir?

Yaklaşık 5 ay önce akciğerlerindeki rahatsızlık sebebiyle hastaneye kaldırılan Yeşilçam oyuncularından Filiz Akın, yeniden rahatsızlandı. Sağlık durumuna ilişkin son bilgileri takipçileriyle paylaşan Filiz Akın, “Kanserli doku teşhisiyle ameliyat edilen kulağımın üst kısmı belki tekrar edilecek onun için keyifsizim biraz.” dedi. Peki Filiz Akın kaç nereli, yaşında, hangi filmlerde oynadı?

Haber Merkezi Yeni Şafak
Filiz Akın

Oyuncu Filiz Akın uzun süredir sağlık sorunu yaşıyor. Sosyal medya hesabından son durumuna ilişkin bilgi veren Akın, yeniden ameliyat olabileceğini söyledi. Filiz Akın, sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Kanserli doku teşhisiyle ameliyat edilen kulağımın üst kısmı belki tekrar edilecek onun için keyifsizim biraz. Gene de iyi bir haftasonu geçirmemiz dileğiyle"

Filiz Akın kimdir?

Filiz Akın, 2 Ocak 1943'te Ankara'da doğdu. Annesi Ankaralı bir terzi olan Habibe Leman Şaşırmaz, babası Afyonkarahisarlı bir kadı olan Bekir Sami Akın'dır. Annesi baba tarafından Arnavut , babası ise anne tarafından Çerkez asıllıdır. Annesinin ikinci evliliğinden bir kız kardeşi Günseli vardır. Anneannesi Halime Hanım'ın babası Atatürk'ün katibiydi.üvey babası ise Atatürk'ün başyardımcısıydı ve Atatürk'ün devlet törenlerinde giydirilmesi için Halime Hanım'dan yardım isterdi. Filiz Akın , 3 yaşına kadar babasının çalıştığı Beypazarı'nda yaşadı. 5 yaşında ilkokula başladı. İlköğrenimini Ankara Kızılay'daki Sarar İlkokulunda tamamladı. Ailesi, o 7 yaşındayken boşandı.

Filiz Akın'ın eğitim hayatı

Filiz Akın, eğitimine TED Ankara Koleji Vakfı Okullarında yatılı ve burslu olarak devam etti. Resim ve besteleriyle okulda çeşitli ödüller aldı. Tüm dersleri başarıyla geçti ve öğretmenleri tarafından ideal bir öğrenci olarak seçildi. Okuldaki en iyi bilinen gizli yeteneği, çok iyi taklit etmesiydi. Haziran 1960'ta üniversiteden mezun oldu. Öğrenimini tamamladıktan sonra American Export-Isbrandtsen Lines'ın Ankara şubesinde çalışmaya başladı. Firmada 2 yıl çalıştıktan sonra denizcilik şube başkanı oldu. İngilizce , Fransızca ve biraz da İtalyanca öğrendi.Bu arada Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde bir dönem okudu ve arkeoloji okudu.

Filiz Akın nasıl oyuncu oldu?

Arkadaşı Oya San'ın annesinin ısrarıyla Artist dergisinin düzenlediği yarışmaya katılan Akın , 1962'de birinci oldu. Akın'a ödülü ancak Akasyalar Açarken filminde oynarsa alacağının söylenmesi üzerine , kabul etmeyi reddetti. İstanbul'dan gazeteciler ve sinemacılar onu ikna etmek için Ankara'ya geldiler, ancak o yine de anlaşmayı kabul etmedi. Ancak Memduh Ün Ankara'ya gelip ısrar edince filmde oynamayı kabul etti. Üniversiteyi ve çalışmayı bırakıp annesiyle birlikte İstanbul'a geldi.Dergi yöneticilerine ve onu rolü almaya ikna eden Memduh Ün'e güvenmesi, Akın'ın sinema kariyerine başlamasına yardımcı oldu. Anlaşmayı imzaladı ve 1962'de Göksel Arsoy'la birlikte ilk filmi Akasyalar Açarken'i çektikten sonra yapımcılar onun için bir yıl boyunca bir program hazırladılar.

Filiz Akın hangi filmlerde oynadı?

Umutsuzlar, Ankara Ekspresi, Utanç, Dağlar Kızı Reyhan ve Yankesici Kız en ünlü filmleri arasında yer aldı. 1971'de Ankara Ekspresi'ndeki rolüyle 8. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı. Mayıs 1962'den Eylül 1972'ye kadar 105'ten fazla filmde rol aldı. 116 filmde oynadıktan sonra Akın, 1975 yılında sinema kariyerine son verdi.] Oyuncular Türkan Şoray , Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik ile birlikte, Türk sinemasında iz bırakan ve zamanının etkili dört aktrisinden biri olarak kabul edildi. 1965 yılında Türker İnanoğlu ile ilk evliliğinden olan oğlu İlker dünyaya geldi. Bu dönemde aile Şişli'de ikamet etmektedir. 1974'te çift, 10 yıllık evliliğin ardından boşandı.

Sinema kariyerine son verdikten sonra İstanbul Bankası reklamlarında oynadı ve 1977'de TRT'de Podyum Show adlı müzik programını sundu. 1979 yılında Haldun Dormen'in Bir Ayrılık adlı oyununda rol aldı. 1979'da İzmir Enternasyonal Fuarı'nda başrol oyuncusu olarak sahne aldı.

Eylül 1979'da İzmir Efes Oteli'ne girerken bir saldırgan tarafından bacağından bıçaklandı. Hemen yakalanan saldırgan, savcıya Filiz Akın'a aşık olduğunu ancak onun tekliflerini reddetmesi üzerine onu bıçaklamaya karar verdiğini söyledi. Daha sonra itirafını değiştirerek bu eylemi gerçekleştirmesinin mafya babası Mehmet Nabi İnciler tarafından kendisinden istendiğini söyledi. Saldırıdan hafif yaralanan Filiz Akın, aynı gece sahneye çıktı.

11 yıl Paris'te Neuilly ve Bougival'de yaşayan Akın, ardından 4 yıl Paris'teki Türk büyükelçiliğine taşınarak 15 yıl Fransa'da kalmasını sağladı.

1982 yılında Bubi Rubinstein ile evlendi. 11 yıllık evlilikten sonra 1993 yılında boşandılar. Mayıs 1994'te Ankara'da Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Sönmez Köksal ile evlendi. Evlendikten sonra çift Ankara'ya yerleşti. Evliliklerinin tanıkları Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk'tu. Eşi Sönmez Köksal, Şubat 1998'de Fransa'ya büyükelçi olarak atandı ve 4 yıl boyunca Paris'teki Türk büyükelçiliğinde yaşadılar. Paris'te Türkiye'yi ve kültürünü tanıtmak için La Fayette'de Türk-Osmanlı ürünleri sergisi, Bagatelle'de Lale Park ve Türk Ressamları Sergisi düzenledi . Bu eylemleri, çabalarıyla Fransızları Türk kültüründen etkileyen Filiz Akın'ı bir kültür elçisi yaptı. 1991 yılında babası Sami Akın İzmir'de vefat etmiştir. 2002 yılında bir tür burun ve ağız kanseri (nazofarenks) olduğunu öğrendi. Teksas Üniversitesi'ne bağlı MD Anderson Kanser Merkezi'nde tedavi gördü ve kanseri iyileşti.

2004-2007 yılları arasında Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 2005 yılında Türkiye Göğüs Vakfı yararına ve "kansere karşı sarı bileklikler" kampanyasına destek için bir kampanya başlattı ve 1 milyondan fazla bileklik satıldı. 2005 yılında toplumda kanser farkındalığını artırmak için düzenlenen Hacettepe Üniversitesi Umut Evi projesi yararına düzenlenen "mavi bileklik" kampanyasının tanıtımına destek verdi. 2007 yılından itibaren The Starkey İşitme Vakfı ve Türkiye EMÖV Vakfı'nın başlattığı "Türkiye'de İşitmeyen Kalmasın" projesinin destekçisidir.

2006 yılında Beypazarı'nda 3 yaşına kadar yaşadığı sokağa belediye meclisi tarafından "Filiz Akın Sokak" adı verildi. 2008 yılında Kanal 1'de " Filiz Akın'la Sohbetler " programını sundu. 2009 yılında Habertürk TV'de " Filiz Akın'la Hafta Sonu Sohbetleri " programını sundu. Filiz Akın, TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.


2023 MTV yeniden değerleme oranı belli oldu! MTV ilk taksit ödemeleri ne zaman sona erecek?

EYT Meclis takvimi açıklandı: Teklif Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda olacak