2024'ün ilk teravih namazı saat kaçta kılınacak? Ramazan ayının ilk teravih saatleri belli oldu

2024 yılı ilk teravih namazı 10 Mart Pazar günü yatsı namazı ile birlikte kılınacak. Teravih namazı, ülkemizde yatsı ezanının okunmasıyla kılınmaya başlayacak. Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca her gece, İşa namazının farzından sonra ve vitir namazından önce kılınır. İlk teravih saati Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen yatsı namazı vaktinde camilerde kılınacak. 2'şer ve 4'er rekat şeklinde kılınan teravih namazı 20 rekat olarak kılınıyor. Nafile bir ibadet olan teravih namazı, evde de kılınabilir. İşte İstanbul, Ankara, İzmir illerimiz başta olmak üzere 2024 Ramazan ayı il il teravih namazı vakitleri.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Teravih namazı

Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen terviha kelimesinin çoğulu olan teravih, dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Teravih namazı, Ramazan ayında Müslümanların yatsı namazından sonra vitir namazından önce kıldıkları bir ibadettir. İslam'da özel bir yere sahip olan bu namaz, Ramazan ayının manevi atmosferini pekiştiren ve topluluk içinde birlik duygusunu güçlendiren önemli bir ibadet şeklidir.

İLK TERAVİH NE ZAMAN 2024?

Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 2024 Dini Günler Takvimine göre bu yıl Ramazan 11 Mart 2024 tarihinde başlayacak. İlk teravih namazı 10 Mart Pazar günü yatsı namazıyla birlikte kılınmaya başlanılacak.

İLK TERAVİH NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

İlk teravih namazı 10 Mart Pazar günü İstanbul'da saat 20:31'de Ankara'da 20:15'de, İzmir'de ise 20:36'da kılınacak.

İL İL TERAVİH NAMAZI VAKİTLERİ

İLK SAHUR NE ZAMAN?

Bu yıl on bir ayın sultanı Ramazan ayının ilk sahura, 10 Mart Pazar'ı pazartesiye bağlayan gece kalkılacak.

İL İL TERAVİH SAHUR VAKİTLERİ

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen terviha kelimesinin çoğulu olan teravih, dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil (la ilahe illallah demek) ve salavat ile meşgul olunması uygundur. Teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuşlardır (Buhari, “Salatü't-Teravih”, 1; Müslim, “Müsafirin”, 174).

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKAT?

Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekat olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve alimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir.

Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde Teravih namazı cemaatle 20 rekat olarak kılınmaktadır. Bununla birlikte şunu da ifade etmek gerekir ki, Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

İlk önce yatsı namazının sünneti kılınır ardından cemaatle yatsı namazının farzı kılınır. Farzın ardından yatsı namazının son 2 rekat sünneti kılınır.

Bundan sonra müezzin kayyım teravih namazı için nida da bulunur.

Böylece imam hatiple birlikte teravih namazına niyet edilerek başlanır.

Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4'er rekat olarak da kılınmaktadır.

1. Rekat:

  1. Teravih namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır. Sırasıyla imam hatip ve cemaat "Sübhaneke duası" okur, sadece imam hatip "Euzü besmele" çeker ve "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Rüku ve secde yapılır.

2. Rekat:

  1. İmam hatip "Besmele, fatiha ve zammı sure" okur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa imam ve cemaat "Tahiyyat duası, salli-barik dualarıyla rabbena duaları" okur ve selam verlir. Eğer 4'er rekat olarak klınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda imam ve cemaat "Tahiyyat duası ve salli, barik duaları"nı okur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat:

  1. İmam hatip ve cemaat "Sübhaneke" sadece imam hatip "euzü besmele, fatiha ve zammı sure"okunur, rüku secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

4. Rekat:

  1. Sadece imam hatip "Besmele, fatiha ve zammı sure" okur, rüku secde yapılır ve oturulur. Bu oturuşta imam hatip ve cemaat "Tahiyyat duası, salli barik ve rabbena duaları"nı okuyarak sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder. Teravih namazının ardından vitir namazı cematle kılınır.

Ramazan ayı yaklaşıyor? 2024 ilk sahur ne zaman yapılacak? Diyanet il il sahur vakitleri

Aydın teravih namazı saat kaçta? 2023 Aydın yatsı namazı vakti ne zaman?

Gümüşhane’de teravih namazı saat kaçta kılınacak?