Milli Dikey Atım Sistemi (MİDLAS) nedir?

Dikey Atım Lançer Sistemi, savaş gemileri ve denizaltılardan dikine fırlatılabilen füze fırlatma sistemi olarak bilinmektedir. ROKETSAN tarafından üretilen Milli Dikey Atım Lançer Sistemi'nin (MİDLAS) geçtiğimiz günlerde ilk atışını gerçekleştirdi. Dünyada sayılı ülkelerin üretebildiği MİDLAS testi başarıyla geçerek gurur kaynağı oldu. Peki Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) envantere ne zaman girecek? Hangi füzeleri ateşliyebilecek? İşte detaylar.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS)

Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamaya göre, Roketsan tarafından üretilen ve deniz platformları dikey atım lançer sistemi ihtiyacında dışa bağımlılığa son verecek MİDLAS'ın ilk atışlı testi başarıyla gerçekleştirildi.

MİLLİ DİKEY ATIM LANÇER SİSTEMİ (MİDLAS) ENVANTERE NE ZAMAN GİRECEK?

MİDLAS ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Demir, “Savaş gemilerimizden ateşlenecek hava savunma sistemlerimizin temel taşlarını döşüyoruz. MİDLAS’ın ilk testinde HİSAR füzesi başarıyla ateşlendi. 2023’te İstanbul fırkateynine entegre edilerek DzKK (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı) envanterine girecek” dedi.

MİDLAS DIŞA BAĞIMLILIĞA SON VERECEK

Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamaya göre, Roketsan tarafından üretilen ve deniz platformları dikey atım lançer sistemi ihtiyacında dışa bağımlılığa son verecek MİDLAS'ın ilk atışlı testi başarıyla gerçekleştirildi. Dünyada sayılı ülkenin üretebildiği güverte altı dikey atım lançer sistemi MİDLAS, 2023’te ilk kez İstanbul fırkateynine entegre edilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterine girecek. Böylece Türkiye, kendi tasarlayıp ürettiği gemisinden, kendi lançeri ve kendi hava savunma füzesini kullanabilen dünyadaki sayılı ülkelerden biri olacak. Açıklamada, "Ülkemizin deniz platformları dikey atım lançer sistemi ihtiyacında dışa bağımlılığına son verecek olan MİDLAS’ın hayata geçirilmesinde emeği geçenleri kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz. MİDLAS şimdiden Deniz Kuvvetlerimize hayırlı olsun" denildi.

MİDLAS HANGİ FÜZELERİ ATEŞLEYEBİLECEK?

Milli Dikey Atım Sistemi ihtiyaçlar doğrultusunda başka ülkelerin oluru aranmaksızın geliştirilip üretebilecek olmasının yanında, ülkemiz tarafından geliştirilen milli füzeleri, milli savaş yönetim sistemi ile entegreli olarak kullanılabilecek. Milli imkanlarla üretilen ve zamanla atım sistemine entegre edilecek füzelerin gizli kalması gereken bilgileri de ülke içinde kalmış olacaktır.

Milli Atım Sistemi ile hali hazırda geliştirilmekte olan Hava Savunma (HİSAR A/O, SİPER, G-40 vb. ), Gemisavar (Atmaca, OMG vb.) ve Seyir Füzeleri (Gezgin vb.) füzelerin ateşlenebileceği düşünülmektedir.

MİLLİ DİKEY ATIM SİSTEMİ İLK ATIŞ TESTİ VİDEO

Milli Dikey Atım Sistemi (MİDLAS)'ın test atışını izlemek için TIKLAYIN.

Milli Dikey Atım Lançer Sistemi’nin (MİDLAS) ilk atışlı testi başarıyla gerçekleştirildi
MSB'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ROKETSAN tarafından geliştirilen Milli Dikey Atım Lançer Sistemi'nin (MİDLAS) ilk atış testi başarıyla gerçekleştirildi. Yerli ve milli HİSAR füzesinin kullanıldığı ateşlemeden görüntüler sosyal medyada ilgi çekti.

2023'te ilk kez İstanbul fırkateynine entegre edilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girecek olan MİDLAS, ülkemizin deniz platformları dikey atım lançer sistemi ihtiyacında dışa bağımlılığına son verecek.

Öte yandan ABD, İSTİF Sınıfı Firkateynlerde kullanılacak Mk41 VLS'ler için Türkiye'ye ambargo uygulamış ve satışına izin vermemişti.

MİLLİ DİKEY ATIM SİSTEMİNİN BİZE AVANTAJI NE OLACAK?

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, yaptığı açıklamada, MİDLAS Projesi'nin, SSB liderliğinde, Deniz Kuvvetleriyle beraber gerçekleştirildiğini söyledi.

Proje kapsamında yerli-milli füzelerin milli lançer sisteminden atılmasını hedefleyen bir proje konseptinin ortaya konulduğunu vurgulayan İkinci, şunları kaydetti:

"Bundan önce yurt dışından almış olduğumuz dikey atım lançer sistemlerini milli olarak üretmek üzere yola çıktık. İlk atışımızı bu hafta içerisinde gerçekleştirdik. Bu, gerçekten Türk savunma sanayisinin kabiliyetlerini göstermesi açısından çok önemli bir başarıydı. Bu başarıdan sonra İSTİF sınıfı fırkateylerin ilki olan TCG İstanbul gemimize Milli Dikey Atım Sistemi yerleştirilecek ve orada başarıyla kullanılacak."

Bu projeyle teknik olarak bir geminin üzerinden dikey atımın gerçekleştirilebilecek lançer sistemine sahip olunacağına dikkati çeken İkinci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunun bize avantajı ne olacak? Kendi geliştirmiş olduğumuz milli füzelerimiz entegrasyonunu çok daha rahat, hızlı şekilde yapabileceğiz. İlk olarak Hisar-O RF hava savunma füzemizin deniz versiyonu olan Hisar-D RF'yi başarıyla MİLDAS'tan ateşlemeyi başardık. Bundan sonraki aşamalarda Siper Blok-1, Atmaca yine MİLDAS üzerinden atılacak. Bundan sonraki aşamalarda da Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirdiğimiz, inşa ettiğimiz bütün savaş gemileri üzerinde dikey atışla ilgili ihtiyacı MİLDAS Projesi kapsamında karşılamayı hedefliyoruz. Mevcutta kullandığımız sistemlerle ilgili bize konulan kısıtları, ambargoları çok hızlı, Türk mühendisliğinin gücüyle, Türk mühendislik çalışmalarının eseri olarak aşan bir aşamaya geldik. Bu, bizim için aslında en mutlu edici noktalardan bir tanesi."

TCG İSTANBUL'A YETİŞECEK

MİLDAS'ın TCG İstanbul'a yetişeceğini dile getiren Murat İkinci, "İstanbul fırkateyninin Deniz Kuvvetlerinin hizmetine girmesiyle beraber MİLDAS'ın hayata geçmesini, orada kullanılmasını hedefliyoruz. Şu anda onunla ilgili bir sıkıntımız yok." diye konuştu.

MİLDAS'ta kullanılacak füzelere ilişkin de bilgiler veren İkinci, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle hava savunma füzelerini ilk etapta MİLDAS üzerinden atmayı planlıyoruz. Daha sonra özellikle Atmaca gemisavar füzemizin de MİLDAS üzerinden başarıyla atılması için entegrasyon çalışmalarına devam edeceğiz. Bu, bize deniz platformlarından kullanabileceğimiz her tür füzeyi, ROKETSAN'ın milli olarak geliştirdiği füzeleri dikey olarak atma olasılığı sağlayacak. Kardeş şirketlerimiz tarafından savaş platformlarımızın Savaş Yönetim Sistemi de milli olarak geliştiriliyor. Orayla entegre bu tür lançer sistemlerinin milli mühimmatları kullanır aşamaya gelmesi bu konuda artık Türkiye'nin tamamen bağımsız olarak hareket etmesinin önünü açmış oluyor. Hedefimiz Hisar-O'nun denize uyarlanmış olan Hisar-D RF'i ilk aşamada atmak ki bu atış başarıyla tamamlandı. Bundan sonra Siper Blok-1'in MİLDAS üzerinden atılmasını hedefliyoruz. Atmaca ve muadili füzeler gündemimizde. Bunu Deniz Kuvvetlerimizin önceliğine göre belirliyoruz. Şu anda hala daha Deniz Kuvvetlerimizle, SSB ile bu konudaki görüşmelerimiz devam ediyor. Onların önceliğine göre bundan sonraki aşamalarda yapılabilecek bütün faaliyet ve entegrasyonlar ROKETSAN tarafından gerçekleştirilecek."

Tayfun Balistik Füzesi Özellikleri Neler? Menzili Ne Kadar?