Matrah nedir? ÖTV matrah artırımı ne demek?

Matrah nedir? Otomobillerin ÖTV matrahlarında yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Otomobil sektörünün merakla beklediği matrah düzenlemesi Resmi Gazete yayımlandı. Haberin ardından "Matrah artırımının ne olduğu merak kazandı. Peki, matrah ne demek? ÖTV'de matrah artırımı ne anlama geliyor? ÖTV matrah artırımı ile ilgili bilgiler haberimizde...

Haber Merkezi Yeni Şafak
Matrah artırımı

Başkan Recep Tayyip Erodoğan'ın imzasıyla Resmi Gazet'de yayımlanan karara göre, binek araçların ÖTV matrahları değişti. Bu değişikliğin otomobil fiyatlarına indirim olarak yansıması beklenirken, otomobil alımı yapmak isteyen vatandaşlar ÖTV matrah artırımının ne olduğunu merak etmeye başladı.

MATRAH NEDİR?

Bir kazancın vergi miktarını belirlemede temel olarak alınan, kazançtan giderler çıktıktan sonra geri kalan bölüme denmektedir.

MATRAH ARTIRIMI NEDİR?

Matrah artırımı, gerekli görülen durumlarda ek vergi ödeyerek vergi incelemelerinden kurtulmayı sağlayan bir uygulamadır.

Vergi matrahı artırımı, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan zaman zaman yapılan vergi incelemesinden ek vergi ödeyerek kaçınmayı sağlayacak olan bir uygulamadır. Geçmiş dönem vergi beyanlarınızı belli oranlara göre artırdığınız takdirde yapılan vergi incelemelerden muaf olabilirsiniz. Bu sayede Maliye Bakanlığı matrah artırımı yaptığınız yıllar için incelemeden geçmezsiniz.

MATRAH BELİRLEME USULLERİ NELERDİR?

Beyan Usulü: Vergi mükellefinin kendi matrahını beyan etmesidir.

Karine usulü: Vergi mükellefinin gelir veya servetinin ölçüsü olduğu kabul edilen çeşitli dış göstergelerden yararlanmak suretiyle vergi matrahının hesaplanmasıdır.

Götürü Usul: Vergilendirmeye esas olacak değer veya miktarın tek tek belirlenmesi yerine aynı durumdaki tüm vergi mükellefleri için genel olarak belirlenmesidir.

İdarece Takdir Usulü: Matrahın belirlenmesi konusunda idarenin takdir hakkını kullanmasıdır.

ÖTV İNDİRİMİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararla, motor silindir hacmi bin 600 metreküp altındaki araçlarda matrah alt limiti 120 bin liradan 184 bin liraya, matrah üst limiti ise 200 bin liradan 280 bin liraya yükseltildi.

Yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 120 bin liradan 184 bin liraya, yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 150 bin liradan 220 bin liraya, yüzde 60 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 175 bin liradan 250 bin liraya, yüzde 70 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 200 bin liradan 280 bin liraya çıkarıldı.

ÖTV İNDİRİMİ HANGİ MODEL ARAÇLAR İÇİN GEÇERLİ?

Matrah düzenlemesinin otomobil fiyatlarına nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Güncelleme ile araç fiyatlarında en çok 77 bin TL'lik düşüş bekleniyor. En az ise 7 bin liralık bir düşüş olması bekleniyor. Tabi markaların kendi özelinde yapacakları kampanyalarla bu indirim oranları daha fazla artabilir.

İŞTE MODEL MODEL YENİ FİYATLAR

Fıat Egea 1.3 Multijet 95 HP easy manuel dizel paket araç 532 bin 900 liradan satılırken yeni düzenleme ile 503 bin 294 liraya düşecek.

Toyota Yaris 1.5 Vision Benzinli manuel paket araç 517 bin liradan satılırken yeni düzenleme ile 459 bin 600 liraya düşecek.

Renault Clio JOY 1.0 SCe 65 bg model araç 448 bin liradan satılırken yeni düzenleme ile 373 bin liraya düşecek.

Cıtroen C3 1.2 PureTech 83 HP Manuel paket araç 461 bin liradan satılırken yeni düzenleme ile 384 bin liraya düşecek.

Hyundai İ10 1.0 MPI 67 PS Jump model araç 331 bin liradan satılırken yeni düzenleme ile 282 bin liraya düşecek.

Ford Fiesta 1.1 Style paket 566 bin liradan satılırken yeni düzenleme ile birlikte 534 bin liraya düşecek.

Opel Corsa 1.2 75 HP benzinli Elegance paket 499 bin liradan satılırken yeni düzenleme ile birlikte 444 bin liraya düşecek.

Volkswagen Polo 1.0 Manuel model araç 524 bin liradan satışa sunulurken yeni düzenleme ile birlikte 465 bin liraya düşecek.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERDE DE LİMİTLER DEĞİŞTİ

Kararla elektrikli araçların ÖTV matrah limitleri de değişti. Elektrik motor gücü 50 kilovatı geçip, motor silindir hacmi 1600 cc'yi geçip 1800 cc'yi geçmeyen hibrit motorlu araçlarda da yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiği, 130 bin liradan 228 bin liraya ve yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiği 210 bin liradan 350 bin liraya yükseltildi.

İTHAL OTOMOBİLLERİN MATRAHLARINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Öte yandan, motor silindir hacmi 1600 cc üstündeki konvensiyonel otomobillerin, neredeyse tamamı ithal olan otomobillerin matrahlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Otomobilde ÖTV matrah limiti arttı