Elon Musk Starlink Türkiye ile ilgili paylaşım yaptı

Starlink, SpaceX tarafından geliştirilen ve uydu internet hizmetini sunan bir sistemdir. Bu sistem, dünya genelinde her yere internet erişimini sağlamak amacıyla binlerce uydu kullanır. SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk, Türkiye'de meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu. Peki Elon Musk'ın starlink projesi nedir? Starlink nasıl çalışır, amacı nedir? İşte merak edilen bu soruların yanıtları...

Haber Merkezi Yeni Şafak
Starlink

Starlink uydusu Kahramanmaraş'ta 7.4 büyüklüğünde deprem meydana gelmesiyle birlikte gündemde yer alıyor. Peş peşe gelen deprem ve artçı sarsıntılar devam ediyor. Elon Musk, Starlink uydusu Türkiye ile ilgili bir Tweet paylaştı. İşte detaylar.

STARLİNK NEDİR?

Starlink, binlerce küçük uyduyu bizden 550 kilometre yukarıya alçak Dünya yörüngesine (ADY) yerleştirecek bir uydu takımyıldızı projesidir.

Uydulardan gelen internet sinyalleri yer alıcı-vericilerine ışınlanacak ve bunlar da yerel olarak yayın yapacak veya doğrudan Starlink yönlendiricinize bağlanacaktır.

Starlink, cep telefonu sinyali, 4.5G veya 5G ile aynı şey değildir. Bir ev, iş yeri veya uzak konumun uydu üzerinden internete bağlanmasına olanak tanır.

  1. Starlink nedir ve amacı: Starlink, SpaceX tarafından geliştirilen uydu internet hizmeti sistemidir ve dünya genelinde her yere internet erişimi sağlamayı amaçlar.
  2. Uydu sayısı ve dağılımı: Starlink, binlerce uydu kullanır ve bu uydular Dünya'yı çevreleyen bir çizginin boyunca dağıtılır. Bu, dünya genelinde daha yüksek kapasiteli ve daha hızlı internet erişimi sağlar.
  3. Teknolojik özellikler: Starlink uyduları, en son teknolojik özellikleri kullanır ve dünya genelinde her yere internet erişimi sağlamak için tasarlandı. Bu uydular, yerde bulunan modemler aracılığıyla ev ve işletmelerin internet ihtiyacını karşılar.


DÜNYADA KAÇ TANE UYDU VAR?

3.000‘den fazla Starlink uydusunun gezegenin etrafında döndüğü biliniyor. SpaceX, Starlink aracılığıyla tüm dünyaya internet erişimi sağlamak için 12.000 kadar uyduyu daha fırlatmayı planlıyor.

Şirket, uydu sayısının 30.000‘e kadar ulaşmasını planlıyor (bazı kaynaklar toplam sayının 42.000‘e kadar çıkabileceğini belirtiyor). Bu rakam, Şubat 2022’de jeomanyetik bir fırtınanın fırlatılmalarından kısa bir süre sonra 38 Starlink uydusunu yok etmesiyle hafif bir düşüş yaşadı. 49 uydu içeren bir fırlatma grubundan sadece 11’i olaydan kurtulurken, geri kalanı Dünya atmosferine yeniden girdi.

STARLİNK NASIL ÇALIŞIR?

Veri talebiniz, bilgisayarınızdan evinize bağlı bir uydu internet çanağına iletiliyor. Uydu internet çanağı, veri talebini Dünya yörüngesindeki bir uyduya gönderiyor.

Buna karşılık olarak da uydu, isteği internet servis sağlayıcısına gönderiyor. Verilerinizi geri göndermek ise işlemi tersine çeviriyor, verileri servis sağlayıcıdan uyduya, ardından uyduyu uydu internet çanağına, yönlendiricinize ve bilgisayarınıza aktarır.


Galeri: Elon Musk: Yüzde 100'ümüz yok olacağız