Hayat Piknik tüpünden enstrüman yaptı Yöredeki kadınlardan ilham aldım

Piknik tüpünden enstrüman yaptı: Yöredeki kadınlardan ilham aldım

Bursa'nın dağ köylerinde bakır güğümlerle ritim yapan kadınlardan esinlenen Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Stüdyo Şefi Hasan Kurtuluş Gözütok, piknik tüpünden müzik aleti yaptı.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi DHA
Piknik tüpünden enstrüman yaptı
Hasan Kurtuluş Gözütok

Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Stüdyo Şefi Hasan Kurtuluş Gözütok, kentin dağ köylerinde günlük araç gereçlerden enstrüman kültürünü inceledi. Gözütok, kadınların bakır güğümlerle ritim yaparak eğlendiklerini öğrendi, bu kültürün Anadolu'da birçok yerde ev eşyasıyla devam ettiğini belirledi. Bundan esinlenerek ev eşyalarıyla enstrüman yapmaya karar veren Hasan Kurtuluş Gözütok, piknik tüpünden enstrüman üretti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin eşya enstrüman kültürünün öğelerini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmaları olduğunu ifade eden Gözütok, amaçlarının bu kültüre bir ev eşyası daha katmak olduğunu belirterek, şöyle açıklamada bulundu:

  • "Aslında piknik tüpünden enstrüman yaparken asıl amaç, eşyadan melodi çalabilen bir enstrüman yapmaktı. Çünkü kültürümüzde eşyadan enstrümanlar var. Tahta kaşık, su testisi, zilli maşa gibi. Hatta Bursa yöresinde bakır havaları var. Bursa Araştırmaları Merkezi'nin bu konuyla ilgili derleyip Kültür Bakanlığı ve TRT'ye kazandırdığı 30'a yakın türkümüz var."

Bir eşyayı kültürün içerisine dahil etti

Eşyadan enstrümanların en önemli özelliğinin hepsinin ritim yapabilmesi olduğunu söyleyen Hasan Kurtuluş Gözütok, açıklamasına şöyle devam etti:

"Biz bunu biraz daha geliştirip, bu eşyadan enstrüman kültürüne bir ilavemiz olabilir mi diye düşündük ve bakır kaplarda denedik. Bakırın iletkenliği çok olduğu ve madde olarak yumuşak olduğu için istediğimiz sesleri alamadık, daha sonra bunun daha sert bir malzemeden olması gerektiğini düşündük ve piknik tüpü olarak tespit ettik. Yaptığımız çalışmalar sonucunda piknik tüpü üzerinde oluşturduğumuz kesiklerle aradığımız ses dizilerini oluşturarak melodi çalabilir bir hale getirmiş olduk.

Bununla ilgili 'Aqua drum' gibi enstrümanlardan farklı olan en önemli yanı, derlediğimiz kendi türkülerimizi çalabiliyor Türk Halk ve Türk Sanat Müziği'nin eserlerini seslendirebiliyor olmamız. Bu dizi biraz daha Anadolu'yu ve bizi ilgilendiren bu parçaları rahatlıkla çalabileceğimiz diziler olması. Yeni bir enstrüman icat etme gibi bir durum yok, vibrafondan sonra yapılan bütün enstrümanlar aynı mantıkla yapılmıştır. Burada amacımız uzun yıllar kullandığımız bir eşyayı kültürün içerisine dahil edebilmek ve bununla ilgili yapacağımız çalışmalarda bundan faydalanmak."

Piknik tüpünden enstrüman
Piknik tüpünden enstrüman

Yöredeki kadınların zekasından etkilenerek yaptı

Bursa'nın dağ yöresindeki kadınların kendi eğlencelerinde su taşıdıkları bakırı ters çevirip üstünde ritim yaparak eğlendiklerini belirten Hasan Kurtuluş Gözütok, "Yöredeki kadınlar o eğlence formunu oluşturabilmeyi başarabilmişler. Bu, ne kadar hassas, ne kadar güzel bir zekanın ürünü. Eşyadan enstrümanların tamamı melodi yapamadıkları için biz melodi yapan bir eşyadan enstrümana yapabilir miyiz düşüncesiyle bu işe başladık. Bu düşünce bizi piknik tüpüne kadar götürdü. Herhangi bir eşyanın belli bir süre ömrü var ve eşyanın kullanımı belirli bir süre sonra değişiyor çünkü teknoloji geliştikçe kullanılan eşyalar da değişiyor. Zilli maşa, bakır kaplar artık kullanılmıyor ama kültürün içerisine bir şekilde dahil olarak kendilerini bir sonraki nesillere aktarabiliyorlar. Bugün bakır bir kabın nasıl bir şekli olduğunu gençler konserlerde izlerken görüyorlar" diye konuştu.

Levent Üzümcü CHP'den aday oldu

Necati Şaşmaz imzalı Nöbet dizisinden yeni fragman

Burak Özçivit Tarih Müzesi'nde anlaşma yaptı


Uydu görüntüleri ortaya çıkardı

Uydu görüntüleri ortaya çıkardı

Uydu görüntüleri, Türkiye tarafından abluka altındaki Gazze Şeridi'nde inşa ettirilen Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin İsrail'in 7 Ekim sonrasında askeri amaçlarla kullandığını gösteriyor. Hastanenin zorla hizmet dışı bırakılmasının ardından 10 bin kanser hastası ağır ve insanlık dışı koşullara maruz kalmıştı.
Katile 26 milyar dolarlık can suyu

Katile 26 milyar dolarlık can suyu

ABD Senatosu, içinde Ukrayna'ya 61 ve İsrail'e 26 milyar dolarlık askeri yardımın da yer aldığı toplam 95 milyar dolarlık dış yardım paketini onaylayarak Beyaz Saray'a gönderdi. ABD Başkanı Joe Biden ise tasarıyı masasına gelir gelmez imzalayacağını belirtti.
Erdoğan’dan Gazze mesajı: İslam dünyası titreyip kendine gelmeli

Erdoğan’dan Gazze mesajı: İslam dünyası titreyip kendine gelmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’nin Müslümanların en önemli meselesi olduğuna dikkat çekerek, “İslam dünyası bu soykırımlara varan katliamlar zincirinin oluşturduğu titremeyle kendine gelmezse, reflekslerini tamamen kaybetme tehlikesiyle yüzleşir. Bütün sinir uçları nerede ise onları harekete geçirmemiz şarttır” dedi.
Hasan Kılıç Efendi dualarla uğurlandı

Hasan Kılıç Efendi dualarla uğurlandı

İsmailağa Cemaati’nin 94 yaşında Rahmet-i Rahman’a kavuşan manevi lideri Hasan Kılıç Hocaefendi, Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı’daki Sakızağacı Şehitliği’ndeki aile kabristanında defnedildi.

CHP Yavuz’a para akıtmış

CHP Yavuz’a para akıtmış

“Alevilerin neden bir PKK’sı olmalıydı” başlıklı yazısıyla tepki çeken Evren Barış Yavuz’un CHP Genel Merkezi ve CHP’li belediyelerle ciddi parasal ilişkileri dikkat çekiyor. Sadece CHP Genel Merkezi’nin 2023 yılında reklam, tanıtım ve halkla ilişkiler faaliyetleri adı altında Yavuz’a ödediği para 10 milyon lirayı buluyor. 44 yaşındaki Yavuz hakkında, terör örgütleri MLKP, DHKP-C ve PKK propagandası yaptığı gerekçesiyle işlem yapıldığı da öğrenildi.
Özel’i Külliye’de kabul edecek

Özel’i Külliye’de kabul edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel'in görüşme talebine cevap verdi. TBMM'deki 23 Nisan Resepsiyonu'nda konuşan Erdoğan, "Talepleri oldu, inşallah önümüzdeki hafta görüşeceğiz" dedi. Resepsiyonda Özel'le bir araya da gelen Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı'nı görüşme için Külliye'ye davet ettiği öğrenildi.
Bin yılın projesiyle dengeler değişecek

Bin yılın projesiyle dengeler değişecek

Türkiye’nin öncülüğünde Irak, Katar ve BAE arasında ilk imzaların konulduğu tarihi Kalkınma Yolu Projesi, dünya ticaretinde dengeleri değiştirecek. Trilyon dolarlık Körfez sermayesini Avrupa’ya açacak proje, Uzak Doğu ile Avrupa arası ticaretin süresini 20 gün kısaltacak. Ticaret merkezlerine uzanacak projenin yatırım büyüklüğü ise 16 milyar doları buluyor.
Gidecek Yer Yok: İşgale kanıt niteliğinde film

Gidecek Yer Yok: İşgale kanıt niteliğinde film

43. İstanbul Film Festivali’nde gösterilen “Gidecek Yer Yok” belgeseli, Filistin’in Masafer Yatta bölgesindeki köylerin yıkılarak, insanların zorla yerlerinden edilmesini konu alıyor. Köylülerden biri olan Basel Adra’nın çoğunlukla cep telefonuyla çektiği görüntülerden oluşan film, İsrail’in işlediği suçların belgesi nitelinde.
Korhan Berzeg'e ilişkin korkunç şüphe

Korhan Berzeg'e ilişkin korkunç şüphe

312 gün önce tatil için gittiği Balıkesir Gönen'de kaybolan ünlü ekonomist Korhan Berzeg'e ilişkin şok bir gelişme yaşandı. Evinin 4 kilometre uzağındaki dere kenarında Berzeg'e ait kimlik, kredi kartı ve kıyafet parçaları ile insana ait kemik parçaları bulundu. Malzeme ve kemik parçaları incelemeye alındı. S 3
Sözümü dün akşamki eylemimle gösterdim

Sözümü dün akşamki eylemimle gösterdim

Antikacı Nevzat Onmuş’un, Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier’i, “Leve Palestina”şarkısını çalarak protesto etmesi takdir topladı. Onmuş’un “Filistin’de yaşananlar belli. Ben sözümü dün akşamki eylemimle gösterdim” dedi.