|

Şaire koğuş hatırası: Çamlıbel’e koğuş arkadaşlarının doğum günü hediyesi olarak yazdığı şiir ortaya çıktı

27 Mayıs ve Demokrat Parti üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Doç. Dr. Serhan Yücel, Yassıada’da yargılanan ünlü şair Faruk Nafiz Çamlıbel’e koğuş arkadaşlarının 64. doğum gününde hediye ettiği şiiri paylaştı. Tek kıtalık şiir şu şekilde: Bize anlatmasa her ân iki berceste satır/Kahramanlar da nebîler gibi gelmez yâda/ Yaratır hilkat o fânileri, sanat yaşatır/Şi’re girmişler için yoktur ölüm dünyada!

Osman Özgan
01:00 - 28/05/2020 الخميس
Güncelleme: 22:52 - 27/05/2020 الأربعاء
Yeni Şafak
Faruk Nafiz Çamlıbel
Faruk Nafiz Çamlıbel

Demokrat Parti (DP) ve 27 Mayıs 1960 darbesine ilişkin çalışmalarıyla tanınan Doç. Dr. Serhan Yücel, Yassıada mahkumları arasındaki büyük şair Faruk Nafiz Çamlıbel’e doğum gününde koğuş arkadaşlarının hediye ettiği önemli belgeyi paylaştı. Aynı zamanda DP İstanbul Milletvekili olan Çamlıbel, o gece cuntacıların tutsak ettiği isimlerden biriydi. 64. doğum gününü Yassıada zindanlarında geçiren Çamlıbel’e koğuş arkadaşları doğum günü hediyesi olarak yazdıkları şiiri verdi. Şiirin altında, DP döneminde Milli Eğitim Bakanlığı yapan Rıfkı Salim Burçak ile o dönemin milletvekilleri Osman Kavrakoğlu ve Sadettin Yalım gibi birçok ismin imzası bulunuyor. 18 Mayıs 1961 tarihli şiirin en altında ise “3 üncü koğuştaki arkadaşları sayın Faruk Nafiz Çamlıbel’in 64. doğum yıldönümünü kutlar” ifadeleri yer alıyor. Tek kıtalık o şiirde şu satırlar yazıyor:

“Bize anlatmasa her ân iki berceste satır

Kahramanlar da nebîler gibi gelmez yâda

Yaratır hilkat o fânileri, sanat yaşatır

Şi’re girmişler için yoktur ölüm dünyada!”


Ders vermek gerek


  • “12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 15 Temmuz, 27 Mayıs’tan alınan cesaretle yapılmıştır. Yani askerin kendi asli görevinin dışına çıkması açısından bir örnek teşkil etmiştir” diyen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhan Yücel, Kırşehir’in 1954 seçimlerinden sonra ilçe statüsüne düşürülmesinin Yassıada yargılamalarına konu edildiğini hatırlatarak şu tespitlerde bulundu: “DP, 1957’de bu hatasından dönüyor. 1930 yerel seçimlerine giren Serbest Cumhuriyet Fırkası, Samsun ve o dönem il olan Silifke dahil olmak üzere 22 yerde seçimleri kazandı. Ancak Serbest Fırka’ya oy verildiği için hemen seçimler iptal edildi ve Silifke ilçe yapıldı. 90 yıl olmuş, tek kişi de ‘Bu CHP de Silifke’yi ilçe yaptı’ demiyor. Tek parti döneminden sonra seçilmiş ilk başbakanı asacak kadar gözleri dönmüş bir güruhun dersinin verilmesi lazım. Yassıada’nın trajik sonuçlarını elbette ortadan kaldıramayız. Ama en azından üzerinden 60 yıl bile geçse, Yassıada kararlarından başlayarak 27 Mayıs sonrası kurulan diğer olağanüstü mahkemelerde alınan kararlar yok hükmünde sayılmalıdır. Adnan Menderes her yıl kabri başında anılıyor. Oysa Cemal Madanoğlu’nun veya Suphi Karaman’ın cenazesini kaç kişi kıldı? Menderes ve iki bakanı darağacına gönderen mahkemelerin başkanlığını yürüten Salim Başol’un, Yassıada zulmünün komutanı Tarık Güryay’ın ve Yassıada’nın savcısı Altay Ömer Egesel’in cenaze namazlarını kim kıldı veya kaç kişi bunların arkasında durdu?”
#DP
#Faruk Nafiz Çamlıbel
#Serhan Yücel
٪d سنوات قبل
default-profile-img