|

Vitamin ilaçlarında talep patlaması: Fiyatlar iki katına çıktı

Türkiye'de koronavirüs vaka sayısının artışına paralel olarak eczanelerde satılan vitamin hapları ve gıda takviyelerine olan talep ciddi oranda arttı. Eczacılar yoğun talep nedeniyle piyasada vitamin ilacı kalmadığını ve fiyatların iki katına çıktığını belirtiyor. Kontrolsüz vitamin ilacı kullanımı konusunda da uyarıda bulunan uzmanlar, "Kan değerlerine baktırmadan bu tür ilaçların gelişigüzel kullanılması doğru değil." diye konuştu.

08:36 - 27/11/2020 Cuma
Güncelleme: 08:39 - 27/11/2020 Cuma
Yeni Şafak
ARŞİV
ARŞİV

Türkiye'de günlük koronavirüs vaka sayısının 30 bine ulaşması büyük paniğe yol açarken, vatandaşlar salgından korunmak için yeniden vitamin ilaçları ve gıda takviyelerine yöneldi.

Eczacılar, vitamin haplarına olan talebin çok yoğun olduğunu ve bu tür hapların piyasada bulunmasının zorlaştığını duyurdu.

FİYATLAR İKİ KATINA ÇIKTI

Yoğun talep nedeniyle vitamin ve gıda takviyelerinin fiyatı da iki katına çıktı. Daha önce
20-25 lira
seviyesinde olan C vitaminleri
50 liradan
satılmaya başlandı.

GELİŞİGÜZEL KULLANILMAMALI

Uzmanlar, kan değerlerine bakılmadan gelişigüzel vitamin ve gıda takviyesi kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.


Konuyla ilgili yenisafak.com'un sorularını yanıtlayan Ankara Üniversitesi'nden Uzman Diyetisyen Yeliz Vergi, panik havası ile kişilerin beslenmeye dair duydukları her bilgiyi doğru kabul etmemeleri gerektiğinin altını çiziyor:

  • "Sağlık açısından önceliğe sahip olan beslenmede antioksidandan zengin besinleri tercih etme, çeşitli sebze, meyve, kuruyemiş, tahıl tüketimi ile birlikte yeterli lif, vitamin, mineral alımı ve kaliteli protein tüketilmesi büyük önem taşıyor. Beslenmenin yanında fiziksel aktivite, uyku düzeni ve süresi, bireylerin vücut ağırlıkları, sahip oldukları kronik hastalıklar ile buna bağlı kullanılan ilaç ve besin takviyeleri, alkol ve sigara kullanımı, yeterli sıvı alımı ve hijyene dikkat etmek bağışıklığı etkilemektedir."
#Vitamin
#İlaç
#Eczane
#Talep
#Fiyat
3 yıl önce
default-profile-img