|

Antalya'da tarım arazileri sular altında kaldı-Antalya hava durumu

Antalya hava durumu tahminlerini ve kentten son gelişmeleri sizlerle paylaşıyoruz. Antalya'nın Manavgat ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle bazı dereler taştı, sel tarım arazilerine zarar verdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekiplerince hasar tespit çalışması başlatıldı.

Yeni Şafak
16:57 - 19/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 17:00 - 19/06/2017 Pazartesi
AA
Antalya'da tarım arazileri sular altında kaldı-Antalya hava durumu
Antalya'da tarım arazileri sular altında kaldı-Antalya hava durumu

Antalya'nın Manavgat ilçesinde etkili olan sağanak yaşamı olumsuz etkiledi. Bazı mahallelerin yolları ulaşıma kapandı, tarım arazileri sular altında kaldı.


İlçede etkili olan şiddetli yağış nedeniyle Manavgat-Antalya karayolu ile bazı mahallelerin yolları ulaşıma kapandı. Manavgat Belediyesi iş makineleriyle tıkanan derelerde temizlik yapıldı. Suların çekilmesiyle yaklaşık 2 saat sonra, kapanan yollar yeniden ulaşıma açıldı.

Sular altında kalan ekili tarım arazileri de zarar gördü. Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ömür Ozan Çakal, selden zarar gören mahalle ve tarım alanlarını gezerek bilgi aldı. Ekipler, hasar tespit çalışması başlattı.

Hocalar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Yanar, gazetecilere yaptığı açıklamada, sabah aşırı yağış sonrası meydana gelen taşkın nedeniyle mahallede hasar oluştuğunu söyledi. Çiftçilerin arazilerindeki ürünlerinin neredeyse tamamının zarar gördüğünü belirten Yanar, "Domates tarlası kullanılamaz hale geldi. Hayvancılıkla uğraşan mahalle sakinlerimizin saman balyaları telef oldu. Yetkililerden yardım bekliyoruz." dedi.

- Tarlalardaki sebzeler de zarar gördü

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin de aşırı yağış nedeniyle mahallede derelerin taşarak tarım arazilerine zarar verdiğini ifade etti. Açıkta üretilen domates, susam, karpuz, biber, patlıcan gibi sebzelerin zarar gördüğünü dile getiren Metin, "Allah bundan daha kötüsünü göstermesin. Mahalleyi dolaştık, çok kötü sel olmuş. Burada dere yataklarının iyi temizlenmemesi ve buğday tarlalarında kalan sapların dereleri tıkaması selin en büyük nedenlerindendir." diye konuştu.

Çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Metin, zarar tespit çalışmalarına başlandığını söyledi.

Domates tarlası zarar gören çiftçilerden Uğur Yanar, derelerin taşması sonucu bahçesinin sular altında kaldığını belirterek "Bizim burada domates ekili tarlamızda büyük zarar oluştu. Sadece bu tarlada 20 bin lira civarında zararımız var." dedi.

Mahalle sakinlerinden Mustafa Işık, derenin taşması sonucu yaklaşık 10 ton buğdayının ıslandığını dile getirdi.

METEOROLOJİK GÖRÜNÜM

Yapılan son değerlendirmelere göre; Ülke genelinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara, Kuzey ve İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz ile Erzincan, Ardahan ve Erzurum'un kuzey kesimlerinin aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Marmara'nın doğusu, Orta ve Batı Karadeniz ile Çankırı, Konya, Aksaray, Kırıkkale, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Isparta'nın doğu ve Antalya'nın kuzeydoğu kesimlerinin yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Hava sıcaklıklarının kuzey, iç ve batı bölgelerde 4 ila 10 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzey ve kuzeydoğu yönlerden, Akdeniz ve Doğu kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, yağış anında ve Marmara'nın batısı ile Ege kıyılarında kuvvetli (30-60 Km/sa) olarak eseceği tahmin ediliyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI:Yağışların; Marmara'nın doğusu, Orta ve Batı Karadeniz ile Çankırı, Konya, Aksaray, Kırıkkale, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Isparta'nın doğu ve Antalya'nın kuzeydoğu kesimlerinin yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

#Manavgat
#sağanak yağış
#sel
#taşkın
#Antalya
#hava durumu
7 yıl önce