|

Taktik değişimi

Pentagon’dan gelen eleştiriler ve IŞİD’e karşı düzenlenen operasyonlardaki başarısızlık sonrası ABD Başkanı Obama, Suriye stratejisini değiştirmeye hazırlanıyor. CNN’in üst düzey yetkililere dayandırdığı habere göre Obama, IŞİD’in Esed bertaraf edilmeden yenilmeyeceğine kanaat getirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 14/11/2014 Cuma
Güncelleme: 08:17 - 14/11/2014 Cuma
Diğer
ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelede Türkiye’nin önerdiği yol haritasını geç de olsa kabul etmiş görünüyor. Amerikan CNN televizyonu, Obama’nın IŞİD’le mücadelede yeni bir Suriye strateji üzerinde çalıştığını ve IŞİD’in Beşşar Esed bertaraf edilmeden yenilmeyeceğine kanaat getirdiğini aktardı. Adını vermek istemeyen üst düzey yetkililere dayanan habere göre, Amerikan ulusal güvenlik birimleri üst üste 4 kez toplandı. Toplantılardan biri de Obama’nın başkanlığında yapıldı. Yoğun görüşmelerin ardından Obama yönetiminin IŞİD’i önce Irak’ta yenilgiye uğratma, ardından da Suriye’ye yönelme stratejisini gözden geçirmeye hazırlandığı belirtildi. 

YASAK BÖLGE MASADA

İddiaya göre Suriye’de siyasi bir değişim olmadan ve Esed iktidardan ayrılmadan IŞİD’in yenilmesinin mümkün olmayacağını düşünen Obama, güvenlik ekibine yeni bir strateji hazırlamaları için görev verdi. Amerikan televizyonuna göre Obama yönetimi, Türkiye’nin talep ettiği gibi Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulmasını da gözden geçiriyor. Muhaliflerin eğitimi konusundaki sıkıntıların ise devam ettiği kaydediliyor. 

Obama’nın IŞİD politikası ve stratejisi müttefiklerinden ve başta Pentagon olmak üzere ABD güvenlik kurumlarından tepki çekiyordu. 

PENTAGON’DA ÇATLAK

Türkiye’nin ‘hedef IŞİD değil Esed olmalı’ tezini destekleyen ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ‘Şam’daki diktatörü görmezden gelirsek Suriye stratejisi çöker’ uyarısında bulunmuştu. Pentagon’da Obama yönetimine karşı büyük bir tepki olduğunun artık sır olmaktan çıktığı ifade ediliyor. Pentagon çalışanlarında, ABD’nin Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı yürüttüğü hava saldırılarının, amacından saptığı ve Amerikan ordusunu, Suriye Hava Kuvvetleri’ne dönüştürdüğü algısının oluştuğu belirtiliyor. Öte yandan Obama yönetimi Suriye’deki ılımlı muhalifleri eğitmeye ikna olsa da eğitilmesi planlanan yaklaşık 5 bin Suriyeli muhalifi sadece IŞİD’e karşı eğitmek istemesinden ve Esed’i devirmek için savaşmalarına karşı da gönülsüz olmasından endişe ediliyor.

Kritik tarih 21 Kasım

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), uluslararası koalisyonda yer alan 30’dan fazla ülkenin askeri yetkililerinin IŞİD’e karşı askeri operasyon planlaması için Florida’daki bir askeri üste konferansta buluştuğunu bildirdi. Konferans 21 Kasım’a kadar sürecek. CENTCOM’dan konferansla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Konferans, koalisyon güçleriyle ilişkileri geliştirmek ve IŞİD’i zayıflatmak ve yenilgiye uğratmak için daha ileri askeri kampanya planlarının geliştirilmesi ve artırılması için fırsat sunuyor. Etkinlik, ABD ve koalisyon güçlerinin askeri çabalarında, Irak’ta birlikte çalışılması ve dünyanın diğer yerlerinden ortaklarla terör grubu IŞİD’in Irak’a, bölgeye ve daha geniş uluslararası toplumu yaydığı tehdidi bertaraf etmede diğer önemli bir kilometre taşıdır.”

#Taktik
#değişimi
#obama
9 yıl önce