|

"Kardeş ülkeye de nükleer teknoloji yok"

Pakistan Savunma Üretim Bakanı Rana Tanvir Hüseyin: "Biz Türkiye ile kardeş gibiyiz ancak nükleer alanında böyle bir şey yok. Pakistan olarak nükleer teknolojiyi Türkiye dahil hiçbir ülkeye veremeyiz çünkü bizim nükleer teknolojiyi üretmekteki amacımız ticari ve saldırı amaçlı değil" dedi.

Yeni Şafak
14:58 - 30/11/2014 Pazar
Güncelleme: 13:04 - 30/11/2014 Pazar
AA
Pakistan Savunma Üretim Bakanı Rana Tanvir Hüseyin, ülkesinin sahip olduğu nükleer teknolojinin sadece savunma amaçlı olduğunu belirterek, "Pakistan olarak nükleer teknolojiyi Türkiye dahil hiçbir ülkeye veremeyiz" dedi.


Bakan Hüseyin, savunma sanayiinde Türkiye ile işbirliklerinin üst düzeyde olduğunu söyledi. Türkiye'yi "kardeş ülke" olarak tanımladıklarını belirten Hüseyin, zırhlı araç, deniz tankeri ve telsiz üretiminde ortak çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.


Hüseyin, ortak askeri tatbikatlardan savaş uçaklarının modernizasyonuna kadar birçok alanda işbirlikleri olmasına karşın ülkesinin nükleer teknoloji konusunda hassas olduğunu dile getirdi. Hüseyin, "Biz Türkiye ile kardeş gibiyiz ancak nükleer alanında böyle bir şey yok. Pakistan olarak nükleer teknolojiyi Türkiye dahil hiçbir ülkeye veremeyiz çünkü bizim nükleer teknolojiyi üretmekteki amacımız ticari ve saldırı amaçlı değil. Amacımız sadece topraklarımızı, vatanımızı dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumak" diye konuştu.


Buna karşın Pakistan'ın Türkiye'den silah satın aldığını aktaran Hüseyin, Türkiye'den T-129 helikopteri de satın almak istediklerini söyledi.


Bakan Hüseyin, Pakistan'ın nükleer teknoloji transferi yapmadığı gibi nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip "Şahin" füzelerini satma niyetinin bulunmadığını belirterek, "Pakistan'ın nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip uzun ve kısa menzilli füzeleri satılık değildir. Füze üretimi alanında ileri teknolojiye sahibiz ancak bu füzelerimizi satmıyoruz" şeklinde konuştu. 


Rusya, Mi-35 helikopterleri satmayı kabul etti


Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Pakistan ziyaretini de değerlendiren Hüseyin, Rusya'nın kendilerine geçmişte uyguladığı silah ambargosunu kaldırdığını ve artık silah satmaya hazır olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin uzun bir aranın ardından yeniden ivme kazandığını aktaran Hüseyin, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Rusya Savunma Bakanı'nın ziyareti sırasında savunma ve teknik işbirliği anlaşması imzalandı. Bu anlaşma uyarınca Rusya bize silah satmaya hazır ve biz savunma üretim alanında ortak çalışma projelerine girebiliriz. Bu iyi bir başlangıç çünkü geçmişte Rusya bize silah satışını yasaklamıştı. Şimdi olumsuz kategoriden çıkarıp bizi pozitif listeye koydu. Ayrıca, Rusya bize Mi-35 helikopterleri satmayı kabul etti. Bunun yanı sıra gelecekte Mi-28 savaş uçaklarını da satın almayı arzu ediyoruz."


Çin'den radara yakalanmayan uçak istiyoruz


Hüseyin, Pakistan'ın bir diğer müttefiki Çin ile de silah alışverişi yaptığını ve radarda görünmeyen, prototipi J-31 olan ileri tip FC-31 savaş uçağı satın almayı planladıklarını belirtti. Hüseyin, "Çin'in Stealth FC-31 savaş uçağından Pakistan kesinlikle almak istiyor. Bu çok iyi bir uçak" dedi.


Pakistan Savunma Üretim Bakanı Hüseyin, Pakistan'ın hava savunma gücünü geliştirmek için çok sayıda savaş uçağına ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Hüseyin, "Ne kadar almayı düşündüğümüz, sayısı önemli değil ancak Pakistan ordusununun envanterinde Çin’in J-31 Stealth uçaklarının da yer almasını istiyoruz. Toplam 250 savaş uçağı almayı planlıyoruz. Bunların 50’si  J-31 olacak" ifadesini kullandı.
#Pakistan
#Türkiye
#nükleer teknoloji
#Rana Tanvir Hüseyin
#J-31
#Çin
#Rusya
#uçak
#Mi-35 Savaş Helikopteri
9 yıl önce
default-profile-img