|

Netanyahu'dan ortaklarına sert çıkış

İsrail Başbakanı Netanyahu: "Umarım düzgün bir yönetime geri döneriz. Halkın bizden beklediği bu. Çünkü ancak bu şekilde ülke yönetilebilir. Aksi takdirde gerekeni yaparız" dedi.

Yeni Şafak
15:10 - 30/11/2014 Pazar
Güncelleme: 13:13 - 30/11/2014 Pazar
AA

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, son dönemde hükümet içinde yaşanan görüş ayrılıklarını eleştirerek, "Umarım düzgün bir yönetime geri döneriz. Halkın bizden beklediği bu. Çünkü ancak bu şekilde ülke yönetilebilir. Aksi takdirde gerekeni yaparız" dedi.



Netanyahu, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Kudüs'te düzeni ve güvenliği yeniden tesis etmek için üstün çaba sarf ettiklerini belirterek, "Şüphesiz, geçen akşam şahit olduğumuz bir Arap-Yahudi okulunun ateşe verilmeye çalışılması gibi saldırılara hoşgörülü yaklaşmayacağız. Bu tarz saldırıları kınıyoruz" ifadelerini kullandı.


Netanyahu, Savunma Bakanı Moşe Ya'alon ve kendisinin yaptığı istişarelerin ardından, Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ın halefi olarak Tümgeneral Gadi Eisenkot'un atanması kararına ilişkin, "Gadi, tecrübeli bir komutan. Her komuta kademesinde görev yapmış biri olarak, İsrail ordusunun yükselen tehditlere karşı çeşitli alanlarda yaptığı operasyonlarda kendisini zor bir görev bekliyor" diye konuştu.


Yeniden gözden geçirilmiş göçmen yasasının da bugün kabineye sunulacağını belirten Netanyahu, bu yıl içerisinde İsrail'de bulunan 6 bin yasa dışı göçmenin ülkesine geri gönderildiğini hatırlatarak, söz konusu yasanın bu trendin devam etmesini sağlayacağını kaydetti.


Öte yandan, Netanyahu, "Tüm bu çalışmaların sonuç vermesi için hükümet istikrarına ihtiyacımız var" diyerek, "Ancak, üzülerek söylemeliyim ki, bunu gerçekleştiremiyoruz. Gün geçmiyor ki bir dikta veya istifa tehdidiyle karşılaşmayalım ya da bir bakanımız hükümetine ve Başbakanına saldırmasın. Umarım düzgün bir yönetime geri döneriz. Halkın bizden beklediği bu çünkü ancak bu şekilde ülke yönetilebilir. Aksi takdirde gerekeni yaparız" şeklinde konuştu.


İsrail'de, önümüzdeki hafta çarşamba günü Meclis'in oylayacağı "Yahudi-ulus devleti yasası" koalisyon ortakları arasında tartışmalara neden olmuştu. Söz konusu yasa tasarısı, koalisyon ortaklarından Hattuna Partisi lideri Adalet Bakanı Tzipi Livni ile Yeş Atid (Gelecek) partisi lideri Maliye Bakanı Yair Lapid'in muhalefetine rağmen geçtiğimiz haftaki Bakanlar Kurulu toplantısında kabul edilmişti. Hükümet içinde devam eden tartışmalar ise ülkede erken seçime gidilebileceği şeklinde yorumlanıyor.


Oylamaya sunulacak yasa tasarısında "İsrail Yahudilerin tarihi anavatanıdır ve tüm İsrail vatandaşları eşit haklara sahiptir" ifadeleri bulunuyor. Onaylanmasına kesin gözüyle bakılan tasarı, İsrail'in bir anayasası olmadığı için devletin "temel kanunlarının" içine girecek. Yasa tasarısında İsrail devleti, bölgesel bir devlet şeklinde değil tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet olarak tanımlanıyor.  


Ayrıca, Lapid'in ilk kez ev satın alacak İsrail vatandaşlarına yönelik "Sıfır KDV" önerisi de Netanyahu'nun sert tepkisiyle karşılaşmış, söz konusu öneri, ikili arasında "Yahudi-ulus devleti" yasasından sonra bir başka görüş ayrılığı nedeni olmuştu.
#kabine
#israil
#binyamin netenyahu
9 yıl önce