|

Erdoğan'dan Putin'e Esed düzeltmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, ortak bir basın açıklaması yaptı. Putin'in "Suriye'de seçimlerde Esed'in büyük bir desteğe sahip olduğunu" belirtmesi üzerine Erdoğan, Suriye'de seçimlerin antidemokratik şartlarda yapıldığına dikkat çekerek, "Dünyada darbeciler hep yüksek oyla gelir. Esed'in meşrulaştırılması gibi bir çaba var" ifadelerini kullandı.

20:14 - 1/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 20:27 - 1/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak basın açıklaması yaptı. 


Erdoğan'ın Suriye konusunda açıklamaları şöyle:


Esed rejimini yok farz etmek gerekiyor

Bu konuda 4 yıllık bir süreç içerisinde birçok görüşmemiz oldu. Suriye'deki mevcut yönetimin bu durumlarını çok açıkça ben ortaya koydum. Suriye'deki şu halin bir çözüme ulaştırma konusunda mutabıkız, yöntem konusunda ayrılık var. Oradaki DEAŞ terör örgütüne yönelik ortak kanaate sahibiz. Hatta BM'de sayın Lavrov'u da dinlemiştim. Kendileri de DEAŞ terör örgütüne karşı ortak platform içerisinde yer alma düşüncelerini söylemişlerdi. Dünyada senin teröristin iyi, benimki kötü diye bir anlayış olamaz. 


Teröre karşı ortak mücadele platformu şart. 


Mezhep açısından bakmaya kalkarsak sorunu çözemeyiz. "Esed giderse ne olur?" yaklaşımı çok yanlış. Esed rejimini yok farz etmek gerekir. Esed ile beraber burada netice almak mümkün değil. Burada tüm Suriye'yi oluşturan farklı kesimlerin oluşturacağı bir yönetimin oluşması inanıyorum ki Suriye'ye objektif bakanların görevidir. Bu anlayışla biz Suriye'ye karşı tavrımızı sürdürüyoruz.


Suriye'de demokratik seçim yapılmadı

Suriye seçimleriyle ilgili bir değerlendirme yapacak. Dünyada darbeciler hep yüksek oyla gelirler. Yüzde 90, yüzde 95 oyla gelirler. Bizde de darbelerden sonra yapılan seçimlerde, açık oy, gizli tasnifle seçim neticelenir. Ondan sonra istedikleri bir netice açıklanırdı. Bunun biliyorsunuz Mısır'da da neticesini aynı şekilde gördük. Kimler seçime katılabildi, kimler katılamadı? Aynı şekilde Suriye'de de seçime kimler katıldı, kimler katılamadı? Demokratik bir ortamda bu seçimlerin yapılamadığını görüyüruz. Nitekim Mısır'da demokratik bir seçim yapıldığında Mursi yüzde 52 gibi bir oyla iktidara geldi. Antidemokratik yöntemlerle şu anda iktidarda olan kişinin meşrulaştırılması gibi bir çaba var. Bunu göreceğiz.


Putin'in açıklamaları ise şöyle:


Suriye'deki durumun ortak olmadığı konusunda ortak düşüncemiz mevcut. Orada çeşitli terör gruplarının güçlenmesini istemiyoruz. 


Orada yaşayan tüm insanlar nasıl kendini güvende hissedebilirler ve yönetim konusunda nasıl eşit haklar elde edebilirler, bu konuda işbirliği yapmalıyız. Bu kararlar öncelikle Suriye'nin halkı ve siyasi güçler için uygun olmalı.


Daha önce Suriye ile ilgili tutumumuzu açıkladım. Esed'in iktidarda kalması konusunda ısrarcı mıyız. Ben bunun Suriye halkına sorulması gerektiğine inanıyorum. Seçimlerde Esed'in oy oranı oldukça fazla oldu. Biz orada normal bir durum olduğunu düşünmüyoruz. Oradaki kanlı savaşın bitmesi uğruna ve Suriye'nin gelişmesi uğruna biz çabalayacağız.

#rusya
#vladimir putin
#cumhurbaşkanı
#recep tayyip erdoğan
#suriye
#esed rejimi
9 yıl önce