|

Akaryakıtçılardan tehdit gibi açıklama!

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan, ulusal bayi toplantısında, "Bu bir ikaz toplantısıdır. Sorunlarımız çözülmezse ikinci toplantının hedefi başka yer olur, istasyonları kapatma olur. Bunu çok iyi bilsinler" dedi. Türkiye genelinde 13 bin kadar akaryakıt istasyonu bulunuyor.

10:27 - 1/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:17 - 1/12/2014 Pazartesi
DHA

Akaryakıt bayileri temsilcileri, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) ve Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası'nın (TABGİS) düzenlediği 'Akaryakıt Bayileri Ulusal Toplantısı'nda bir araya geldi. PÜİS Genel Başkanı Muhsin Alkan, Genel Başkan Yardımcısı İmran Okumuş, TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar ve TABGİS Başkan Vekili Murat Bilgin’in yer aldığı Divan Heyeti’ne TOBB Yönetim Kurulu eski Üyesi İlhan Parseker Başkanlık etti. Türkiye genelinden bini aşkın bayinin katıldığı toplantıda konuşan PÜİS Genel Başkanı Muhsin Alkan, “İzlenen politikalarla akaryakıt bayileri adeta haritadan silinmeye çalışılıyor. Bu bir ikaz toplantısıdır. Sorunlarımız çözülmezse ikinci toplantının hedefi başka olur. İstasyonlarımızı kapatmaya kadar gideriz” dedi.


PÜİS Genel Başkanı Muhsin Alkan, bayilerin Devletin ücretsiz birer vergi tahsildarı olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de 2013 yılında elde edilen toplam vergi gelirinin yaklaşık yüzde 14’lik kısmını kuruş kuruş toplamış bir sektörüz. Madem ki bayi karını bana fazla görüyorsun o halde ÖTV’yi de bana toplatma. Ben neden ÖTV’yi peşin vereyim, sonra da kuruş kuruş toplamaya çalışayım? Ayrıca her birimiz ödediğimiz vergilerle bu ülkenin hazinesine büyük bir katma değer de sağlıyoruz” dedi.


"BİZ OLMAZSAK HAYAT DURUR"

Bayilerin gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ifade eden Alkan, “Biz olmazsak, hayat durur. Nakliyeci malını götüremez, öğretmen okuluna, doktor hastanesine gidemez. Gece yolları aydınlatan biziz. İstasyonlarımız yolda kalanlar için adeta birer sığınak. Her birimiz adeta bir aşevi gibi yaz kış 24 saat sıcak çayımız ve çorbamızı hiçbir karşılık beklemeden bu ülkenin vatandaşlarıyla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Her bir istasyonda ortalama 15 kişinin çalıştığını ifade eden Alkan, “Dolayısıyla yüzbinlerce ailenin geçimini sağlayan büyük bir sektörüz. Ayrıca, işsiz kalan bir çok mühendislik dalına bir istihdam kapısı haline geldik. Sorumlu müdür, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi gibi bir çok ilave istihdam alanları oluşturuyoruz” dedi.

"BAYİLERİ HARİTADAN SİLMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Bu kadar önemli bir işlevi yerine getiren akaryakıt sektörüne reva görülen kar payının son derece düşük olduğuna dikkat çeken Genel Başkan Alkan şöyle devam etti: “Sunduğu hizmetlerle övülmesi gereken bir sektörüz. Ancak izlenen politikalarla akaryakıt bayileri adeta haritadan silinmeye çalışılıyor. Şu anda dağıtıcı ve bayinin toplam brüt karı 38 kuruşa kadar düşürüldü. EPDK’nın hazırladığı son fiyat metodoloji uygulamaya devam ettiği müddetçe, karımız da düşmeye devam edecek. Karımız düşük tamam. Bari bu karı adil biçimde paylaşalım istiyoruz, ama bu da mümkün olmuyor. Toptancı konumundaki dağıtım şirketleri karın büyük bölümünü kendilerine alıyor, perakendeci olan biz bayiler 3-5 kuruşla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde ve hiçbir sektöründe toptancının perakendeciden daha fazla kar ettiği görülmüş şey değildir. Biz adalet istiyoruz. Adil bir paylaşım istiyoruz. Kısacası sadece hakkımızı istiyoruz.”


"HEDEF TAHTASINA OTURTULDUK"

EPDK’nın akaryakıt bayilerine olan tutumunu da eleştiren Muhsin Alkan, “Asli görevlerinden biri bu sektörü koruyup kollamak olan EPDK, anlamsız bir biçimde yüksek akaryakıt fiyatları konusunda dağıtıcıyla, bayisiyle sektörü hedef tahtasına oturtuyor” diyerek“EPDK gözünü bayinin 16-17 kuruşluk brüt karına dikmiş durumda. EPDK’nın başi düşmanlığını anlayabilmiş değilim. Her gelen başkan maalesef bayiyi düşman, hırsız, kaçakçı gibi gördü. Ama gerçek hırsızı, kaçakçıyı gözünün önünde dolaşırken görmedi. Sayın EPDK Başkanı, önce yolsuzluklarla, kaçakla uğraşsın. Asli görevi odur. Ondan sonra gelsin bayinin 3-5 kuruş karıyla uğraşsın. Ucuz akaryakıt ver de nasıl verirsen ver şeklinde bir yaklaşımla hareket ediliyor. Oysa sektörün tüm bileşenlerinin adil bir denge içerisinde faaliyetlerine devam etmesinin olanakları yaratılmalı. Ama EPDK’nın sayın başkanı bunlarla uğraşmak yerine, işi gücü bırakmış, bayinin karıyla uğraşıyor. Gün geçmiyor ki sektörle ilgili yeni bir demeci çıkmasın. Her demecinde de yüksek akaryakıt fiyatlarının gerekçesi olarak bayilere ödendiği iddia edilen milyon dolarlık intifa bedellerini dile getiriyor. Sorarım size aranızdan kaçınız milyon dolarlık hava parası aldı dağıtıcısından. 18 Eylül bayinin özgür olduğu gündür dedik. Şimdi yeni intifa döneminin başlayacağı 2015’e sayılı günler kala EPDK bayinin özgürlüğünü nasıl kısıtlarım diye düşünüyor. Ama özgürlüğümüzün elimizden alınmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. 30-40 yıllık kölelik dönemi sona ermiştir. Bundan da geri dönüş yoktur. Bunu herkes bilmeli” ifadelerini kullandı.


"İSTASYONLARI KAPATIRIZ"

EPDK yetkililerine seslenen PÜİS Genel Başkanı Alkan, bayileri ilgilendiren düzenlemeler yapılırken kendilerinden de görüş alınmasını gerektiğinin altını çizerek “Bizi ilgilendiren bir düzenleme yapacaksanız, önce bize sorun. Sorun ki, rahat koltuklarınıza yaslanarak aldığınız kararlardan, bin bir güçlükle sattığı akaryakıttan kazanacağı 3-5 kuruşu evine götürmeye çalışan bu namuslu, çilekeş bayi kesimi mağdur olmasın. Sorun ki, dünyanın en güzel istasyonlarında, tüketiciye en iyi hizmeti sunan bu bayiler ekmek kapılarına kilit vurmayı akıllarından geçirmesin. Geçmişte bayinin haklarını aramak için çeşitli eylemler yaptık. Bayiyi sokağa dökecek kararlara imza atmayın. Zira gerektiğinde sokağa çıkmaktan çekinmeyeceğimizi herkesin bilmesini isterim" dedi.


BAYİLER SİLİNMEYE ÇALIŞILIYOR

Toplantının EPDK’ya ikaz niteliğinde bir toplantı olduğunu ifade eden Alkan, “İzlenen politikalarla akaryakıt bayileri adeta haritadan silinmeye çalışılıyor. Bu bir ikaz toplantısıdır. Sorunlarımız çözülmezse ikinci toplantının hedefi başka olur. İstasyonlarımızı kapatmaya kadar gideriz” ifadelerini kullandı.

EPDK’nın haksız yere kesmiş olduğu idari para cezalarının affedilmesini bekleyen yüzlerce bayi bulunduğunu ifade eden Muhsin Alkan, “Biliyorum kaçak akaryakıt dolayısıyla mal satamaz hale gelen yüzlerce bayi var. Biliyorum aranızda istasyonuna LPG ekletemeyen yüzlerce bayi var. Biliyorum bu salonda bulunan her bayinin istihdam yükü gerçekten ağır. Bu konuların hepsinin farkındayız. Çünkü biz de bayiyiz. Aynı sorunları birebir biz de yaşıyoruz. Her birimiz istasyonlara milyon dolarlık yatırımlar yaptık. Bu yatırımların gözümüzün önünde eriyip gitmesi hepimizi üzüyor. Şimdi sözü bu sorunların gerçek sahibi olan sizlere bırakıyorum” şeklinde konuştu.
#Benzin
#Akaryakıt
#Fesih Aktaş
#EPDK
9 yıl önce