|

Çorum tanıtıma kilitlendi

Hitit uygarlığının merkezi Çorum'da, Hatti ve Hitit tarihinin araştırıldığı kazı alanlarının başkanları ile eserler üzerinde araştırma yapan bilim adamları, "5. Çorum Kazı ve Araştırma Sempozyumu"nda bir araya geldi. Sempozyumun açılışında konuşan Vali Ahmet Kara, "Turizmi ayağa kaldırmak için gece gündüz çalışıyor olmamız lazım" dedi.

Yeni Şafak
09:55 - 1/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 08:00 - 1/12/2014 Pazartesi
AA

Hitit uygarlığının merkezi Çorum'da, Hatti ve Hitit tarihinin araştırıldığı kazı alanlarının başkanları ile eserler üzerinde araştırma yapan bilim adamları, "5. Çorum Kazı ve Araştırma Sempozyumu"nda buluştu. Çorum Müzesi konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Vali Ahmet Kara, Çorum'un turizm alanında birçok zenginliğe sahip olmasına rağmen yeteri kadar tanıtım yapılmadığını söyledi. Çorum'un turizmden hak ettiği payı alabilmesi noktasında herkesin canla başla çalışması gerektiğini vurgulayan Vali Kara, şöyle konuştu: "Emin olun, tarihin ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması bile Çorum'un tanıtılması için ve kültür turizminin gelişmesi için yeterdi. Çorum Müzesi dünyanın en güzel müzelerinden biri. Bu müze de bizim ilimizin tanıtımı için yeter fakat ne hikmetse bu kadar kültür varlığının yanında camilerimiz, Osmanlı ve Selçuklu kültürü köprülerimiz, hamamlarımız, konaklarımız var. Dolayısıyla bu kadar tarihi eser içerisinde Çorum'un kültür turizminden bu kadar az pay alması üzücü. Biz Çorum Müzesi'ne bu yılın ilk 8 ayında gelen 362 yabancı turistle turizmimizi ayağa kaldıramayız"


'SANAYİ MÜZESİ KURULMALI'

Tarihi varlıkların tanıtılması ve yaygınlaştırılması gibi konularda teşvik sağlayan Kültür Teşvik Kanunu'nun pek fazla bilinmediğini anlatan Vali Kara, "Çorum'da bir sanayi müzesinin olması lazım. İş adamı ve sanayici arkadaşlarımız da destek verirse ben bu konuda elimi taşın altına koyacağım. Turizmi ayağa kaldırmak için gece gündüz çalışıyor olmamız lazım" ifadelerini kullandı.


SEMPOZYUMDA 22 BİLDİRİ SUNULACAK

Kazı başkanları adına konuşan Prof. Dr. Tunç Sipahi de Çorum'un tarih açısından zengin bir kent olduğunu söyledi. Kentte yaklaşık 100 yıldır devam eden kazı çalışmaları bulunduğunu vurgulayan Yıldırım, "Kazı başkanları olarak en kapsamlı şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Beş ayrı bölgede sürdürülen arkeolojik kazılar devam etmeli. Bölgenin tarihsel dokusu bu çalışmalarla gün yüzüne çıkmaktadır" diye konuştu.

Daha sonra sempozyumun ilk oturumu yapıldı. Çorum Müzesi binasının 100'üncü yılı olması dolayısıyla eğitimci-yazarlar tarafından müzeyle ilgili bilgiler paylaşıldı.
#hitit
#turizm
#sempozyum
#sanayi
#müze
9 yıl önce