Logo... Politika...

Hükümet dediğim dedik



 

Toplumun hayatını etkileyecek birçok yasa DSP'nin antidemokratik tavrı ve MHP ile ANAP'ın da desteğiyle birkaç gecede Meclis'ten geçerek yasallaştı.
 


 



A nkara- 57. Anasol-M Hükümeti, muhalefeti yok sayarak istediği tüm yasa tasarılarını Meclis'ten geçirmeye devam ediyor. Toplumun hayatını yıllarca etkileyecek birçok tasarı, DSP'nin antidemokratik tavrı, diğer ortakların da bu duruma sessit kalmalarıyla birkaç gecede yasallaştı. Hükümet, sayısal çoğunluğunu tahakküme dönüştürmekle suçlanıyor.

Hükümet'ten ince taktik

İktidar kadük kalmış ve tartışmalı olan tasarıları biran önce Meclis'ten geçirmek için ilginç bir taktik izledi. FP ile DYP, sözkonusu yasa tasarılarına sert eleştiriler yöneltilerken, iktidar izlediği suskunluk stratejisi ile tasarıları jet hızıyla yasallaştırdı. Tasarılar aleyhine verilen önergelerin iktidar tarafından bilinçli olarak kabul edilmesi ile muhalefe üyelerinin bir daha sözalma şansları kalmadı.

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda

İktidarın bu stratejisi muhalefetin tepkisine neden oldu. FP Adıyaman Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, iktidarın muhalefetin eleştirilerine kulak tıkayarak Meclis'ten geçirdiği birçok yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi. Bu yasaların topyekün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Fırat, "Tam bir polis devleti olduk. İşin ilginç yanı basın da bu konu üzerinde durmuyor. Çıkarılan yeni yasalarla bir muhabire bu alanda haber yazması halinde 4 yıl hapis cezası getirilirken, basın kuruluşlarına kapatma cezası getiriliyor" dedi. FP Trabzon Milletvekili Şeref Malkoç ise iktidarın muhalefeti yok sayarak hareket ettiğini belirterek, "İktidarın söyleyecek sözü yok mu ?" diye konuştu. Hükümetin, "Ben yaptım oldu" zihniyetiyle yasaları çıkarttığını anlatan Malkoç, üzerinde konsensüs sağlanamamış yasaların pekçok sorunu berabirinde getireceğini söyledi. DYP Grup Başkanvekili Saffet Bedük Arıkan da iktidar ortaklarına seslenerek, "Siz bizleri yok sayarak hareket ediyorsunuz, ama bizler sadece muhalefet olsun diye değil, gerçekten bu yasaların böyle geçmemeleri gerektiği için eleştiriyoruz" dedi.

Yeni özgürlük engelleyici yasalar kapıda

Bu arada, hükümet bildik tavrını önümüzdeki günlerde de sürdürecek. Meclis'i bu ayın son haftasına kadar çalıştırmayı planlayan iktidar ortakları, örgütlü suçlarla mücadele çerçevesinde yeni iki yasayı ise önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'na getiriyor.

Şu an alt komisyonda görüşülmekte olan ve her birisi 15'er maddelik olan yasalar, şahitler ile DNA testinden yararlanılmasına dair düzenlemeler içeriyor. İki tasarının da yasallaşması halinde devlet, istediği kişinin şüpheli olduğunu gerekçe göstererek DNA'sını incelemeye alabilecek.

Hükümet öncelikli olarak çıkarmak istediği bu iki tasarıya ek olarak Bazı Suç failleri Hakkında Uygulanacak Hükümler, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları, Mal Bildiriminde Bulunulması ve cezaların infazı gibi birçok tasarıyı da Meclis Genel Kurulu'na indirecek.



Geri


 
|| ANASAYFA || GÜNDEM || POLİTİKA ||
|| EKONOMİ || DÜNYA || YAZARLAR ||
|| LİNKLER || SERBEST KÜRSÜ ||
|| YENİ ŞAFAK'a Mesaj ||

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED