YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 


MHP Demirel'e bozuk

Cumhurbaşkanı Demirel tarafından gündeme getirilen 'Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi' ve '5+5' formülüne MHP karşı çıktı. Grup Başkanvekili Köse, 'Cumhurbaşkanı'nı Meclis seçer' dedi

ANKARA- Kolisyon ortağı MHP ile Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in arasında soğuk rüzgarlar esiyor. MHP, Cumhurbaşkanı Demirel tarafından gündeme getirilen cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili önerileri kabul etmiyor. MHP kurmayları, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine karşı çıktığı gibi 5+5 formülünün Demirel'in görev süresinin uzatılması için gündeme getirilmesine de itiraz ediyor.

MHP'nin iki önemli ismi İsmail Köse ve Şevket Bülent Yahnici, Demirel'in açıklamaları ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı. MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi için Anayasa değişikliği gerektiğini belirterek, "Ancak bu yönde hiçbir çalışma yoktur. Anayasa değişiklikleri de kolay değildir. Bu nedenle önümüzdeki dönem cumhurbaşkanı mevcut sisteme göre TBMM tarafından seçilecektir" diye konuştu.

MHP'li İsmail Köse, cumhurbaşkanının seçimi konusunda zorluk çıkarmayacaklarını belirterek, "Eğer koalisyon ortakları arasında uzlaşma olursa biz bu uzlaşmaya iştirak ederiz. Ancak bu konuda alınmış hiçbir kararımız yoktur. Bu konudaki tartışmaları erken buluyoruz. Anayasa değişikliği yapmak zordur. Ancak anlaşılırsa kolay olur" dedi.

"Kişiye göre Anayasa değişmez"

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Şevket Bülent Yahnici de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin bu seçimde mümkün olamayacağını tekrarladı. "5+5" formülünün gündeme gelmesi ve Demirel'in aday olması halinde fiili bir durumun ortaya çıkacağını belirten Yahnici, "Bu durumda 7+5'ten Demirel 12 yıl Cumhurbaşkanlığı yapmış olur. Bu fiili durumun nasıl çözüleceği konusunda ise kesinleşmiş bir kararımız yoktur" dedi.

Kişilere göre anayasa ve yasaların şekillendirdilmesine karşı olduklarını açıklayan MHP'li Yahnici, "Kişileri tarif ederek anayasa değişikliği yapılması doğru değildir. '5+5' formülü Demirel'in görev süresini uzatmak için gündeme geliyor gibi bir hava vardır. Bize göre '5+5' formülü Sayın Demirel için gündeme getirildiği gibi 'Cumhurbaşkanı lise mezunu olabilir' gibi bir düzenleme de Sayın Ecevit için gündeme getiriliyor. Biz zorlama tariflerle Anayasa değişikliği yapılmasına karşıyız. Kişileri tarif ederek Anayasa değişiklikleri yapılması sistemi yozlaştırır" diye konuştu.

 




Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...