Eşi başörtülü olan kaymakam adayları, Milli Güvenlik Akademileri'nde staj yapamayacakları için
kaymakam da olamayacaklar.
|
stanbul- Eşi başörtülü olan kaymakam adaylarının önüne yeni bir engel çıkarıldı. Milli Güvenlik Akademisi'nde kurslara katılan kamu personelinin eşlerinin başı açık olmasını şart koşan yönetmelik değişikliğinin ardından kaymakam adaylarına Milli Güvenlik Akademileri'nde staj zorunluğu getirilmesi eşi başörtülü olan adayların işini zorlaştıracak gibi gözüküyor. 27 Şubat 1999 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kaymakam Adayları Yönetmeliği'nde yapılan bir değişiklikle kaymakam adayları İçişleri Bakanlığı ve Milli Güvenlik Akademisi ile müştereken belirlenecek olan plan ve program dahilinde 4,5 ay süreyle Milli Güvenlik stajı yapacaklar. 16 Aralık 1998 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Harp Akademileri Yönetmeliği'nde yapılan bir değişiklikle Milli Güvenlik Akademisi'nde yapılacak olan kurslara ve seminerlere genel ve katma bütçeli dairelerle kamu kurum ve kuruluşlarında müsteşar, büyükelçi, elçi, müsteşar yardımcısı, vali, vali yardımcısı, kaymakam, genel müdür, genel müdür yardımcısı, bölge müdürü, işletme müdürü, daire başkanı ve emsali görevlerde bulunanlar veya sayılan bu görevlere atanmaya aday durumda olanların katılmaları öngörülürken, asker adaylarda olduğu gibi eşlerin çağdaş görünümde bulunması şartı da getirilmişti.
2 Ekim 1998 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bir başka yönetmelik hükümlerine göre ise kaymakam adaylarının çağdaş yaşam ve yönetim anlayışına sahip olma şartı getirilmişti. Yönetmeliğin yayımlanmasından sonra İçişleri Bakanlığı bünyesinde açılan Kaymakamlık adaylığı yazılı sınavlarına girerek kazanan aday adayları hakkında yapılan araştırmalarda eşlerinin başörtülü oldukları tespit edilen adayların sözlü mülakatlarda elendikleri ileri sürüldü. Yazılı sınavı kazanan bir aday adayı, oturduğu semtte kendisi hakkında bir araştırma yapıldığını duyduğunu, eşinin başörtülü olup olmadığı hakkında komşularına sorular sorulduğunu öğrendiğini belirtti.
Biz ikinci sınıf vatandaş mıyız?
Kaymakam adaylarına getirilen Milli Güvenlik staj zorunluluğundan sonra eşleri başörtülü olan kaymakam adayları hakkında nasıl bir işlem yapılacağı merak konusu oldu. Yeni düzenlemeye ilişkin kaygılarını dile getiren kaymakam adayları, "Kaymakam adayları böylece ikinci bir elemeye tabi tutulacaklar. Eşleri başörtülü olan adaylar kurslara alınmayacaklar. Kurslar zorunlu olduğu için adayların mesleğe devam etmeleri mümkün olmayacak. Ya eşlerini boşayacaklar ya da mesleğe elveda diyecekler" şeklinde tepki göstediler. Bir kaymakam adayı, "Çağdaş yaşam ya da çağdaş kıyafetin ölçüsü nedir? Kim nasıl belirleyecek? Eşleri başörtülü olanlar ikinci sınıf vatandaş olarak mı kabul ediliyorlar? Eşi başörtülü diye bir insanın istikbaliyle oynamak hukuk devleti ilkelerine aykırıdır" diyerek değişikliği eleştirdi.
(Abdullah MURADOĞLU )
|