Daha önce milletvekilliği ya da bakanlık yapan 25 kişi, belediye başkanlığına aday oldu. Bunlardan 15'i büyükşehir, 3'ü il, 7'si de ilçe belediye başkanlıklarına adylıklarını koydular.
|
nkara- Daha önce milletvekili ya da bakan olarak merkezi yönetimde görev alan 25 kişi, bu kez belediye başkanlığına aday olmayı tercih etti. Adayların büyük bölümü yerel yönetimlere talip olmalarının nedenini "icranın başında olmak, yöredekilerden gelen talep, merkezi yönetimin çekiciliğini yitirmesi ya da parti yönetiminin isteği" şeklinde açıkladılar.
Yurdun değişik merkezlerinde, daha önce milletvekilliği ya da bakanlık yapan 25 kişi belediye başkan adayı oldu. Bunların 15'i büyükşehirlerde, 3'ü il merkezlerinde ve 7'si de ilçelerde yerel yönetimleri tercih ettiler. Adaylar ve görüşleri şöyle:
Murat Karayalçın (CHP Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Karayalçın, partisinden, 20. dönem Samsun Milletvekili olarak TBMM'de bulundu): Türkiye'de merkezi yönetimin projeleri çekiciliğini yitirdi. Ama yerel yönetimlerin projeleri kamuoyunda büyük prestij taşıyor.
Ali Talip Özdemir (ANAP Konya Milletvekili olarak TBMM'nin 20. döneminde görev alan Özdemir, partisinden İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu):Başarılı yerel yönetim geçmişimin halkımız tarafından takdir edilmesi de beni tekrar yerel hizmet noktasına getirmiştir.
Kutlu Aktaş (ANAP İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Aktaş, 55. hükümette bağımsız İçişleri Bakanı olarak görev aldı): Yerel yönetimler dinamik ve benim kişiliğime daha uygun."
Halil Şıvgın (DYP Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Şıvgın, 17., 18. ve 19. dönemlerde ANAP Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye girdi): Hemşehrilerimin yoğun baskıları üzerine kabul ettim.
Necati Çelik (TBMM'nin 20. döneminde kapatılan RP'nin Kocaeli Milletvekili olan ve Refahyol hükümetinde Çalışma Bakanı olarak görev alan Çelik, RP'nin kapatılmasından sonra girdiği FP'nin İzmit Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu): Yerel yönetimler halka dönük, bire bir hizmet yeridir. Tabir yerindeyse belediye başkanlığı icra, milletvekilliği ise rica makamıdır.
Hayrettin Uzun (ANAP Kocaeli Milletvekili olarak TBMM'ye giren Uzun, DYP'ye geçerek, bu partiden İzmit Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu): Halkın doğrudan oy kullandığı ve tercihini belirlediği belediye başkanlığı adaylığını tercih ettim.
İbrahim Artvinli (ANAP'tan İzmit Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığını koyan Artvinli, DYP Kocaeli Milletvekili olarak 19. dönemde TBMM'de görev yaptı): Bana, ANAP'tan belediye başkan adaylığı teklifi geldi, kabul ettim. Ertan Yülek (TBMM'nin 20. döneminde FP Adana Milletvekili olan Yülek, bu partiden Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday oldu): Bakanlık yapabilecek bir insan konumundayken, Adana'da yerel yönetimde bana ihtiyaç duyulduğunu hissettiğim için büyükşehir belediye başkanlığına aday oldum.
Memduh Büyükkılıç (FP Kayseri Milletvekili olarak, 20. dönemde TBMM'de görev yapan Büyükkılıç, aynı partinin Kayseri merkez Melikgazi ilçesi belediye başkanlığına aday gösterildi): Ben parmak indirip, kaldırmaktansa, icranın başında olmayı tercih ettim. Bu nedenle belediye başkan adayı oldum.
Kahraman Emmioğlu (FP'nin Gaziantep Büyükşehir Belediye başkan adayı Emmioğlu, 20. dönem RP Gaziantep Milletvekili olarak TBMM'ye girdi): Yerel yönetimleri memleketimde gördüğüm eksiklikleri gidermek için tercih ettim. Milletvekilliğinde, yerel yönetimlerde alınan lezzet yoktur.
Orhan Şendağ (18. ve 19. dönemlerde DYP'den Adana Milletvekili seçilen Şendağ, DTP'den Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na aday gösterildi): Kurucuları arasında yer aldığım partimde genel başkanım bana büyükşehir belediye başkan adaylığı görevini verdi.
Mehmet Seven (Bilecik'ten, 19. dönemde ANAP milletvekili seçilen Seven, aynı partiden Bilecik Belediye başkan adayı gösterildi.): Belediye başkanı olduğum dönemden kalan işleri tamamlamak için bu göreve aday oldum.
Mehmet Bozgeyik (Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi Belediye Başkanı ve FP'den yeniden aday olan Bozgeyik, 4. dönem MSP Gaziantep milletvekili olarak TBMM'de görev aldı): Milletvekilliği sonrasında yerel yönetimlerde işbaşına gelmek, merkezi idare ile birçok sorunun daha çabuk çözümlenmesine yol açan diyaloğun kurulmasını sağlıyor."
İbrahim Özdemir (17., 18. ve 19. dönemlerde ANAP İstanbul Milletvekili olarak TBMM'de bulundu, DYP'den Sarıyer Belediye başkan adayı oldu): Bugün şunu görüyorum: Milletvekilliğinin fonksiyonel olma özelliği ortadan kalkmış durumda. İcra işlevi yok.
Diğer adaylar
- Zekeriya Temizel: DSP İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı
- Yüksel Çakmur: CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı - - M. Doğan Ölmeztoprak: DYP Malatya Belediye Başkan adayı
- Yusuf Namoğlu: ANAP Beşiktaş Belediye başkan adayı Yusuf Namoğlu, 19. dönemde aynı partiden İstanbul Milletvekili seçilmişti.
|