Başsavcı Vural Savaş, iddianamesinde FP'liler hakkında kullandığı 'Vampir' sözünü savundu. Savaş, "Savcılar, daha iyi anlaşılsın diye her türlü benzetmeyi yapabilir" dedi.
|
nkara- FP hakkında açtığı kapatma davasının iddianamesinde ağır hakaretler kullanmaktan çekinmeyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, kamuoyunun tepkisine duyarsız kalırken, Hürriyet başyazarı Oktay Ekşi ve Cumhuriyet yazarı Cüneyt Arcayürek'in "Böyle iddianame olmaz" tepkileri üzerine bir açıklama yaparak kendini savundu. Başsavcı Savaş, yaptığı yazılı açıklamada, iddianamedeki hakaretlerine tepki gösterenleri "malum çevreler" ve "bazı iyiniyetli yazarlar" diye ayırdıktan sonra, "aleyhinde şiddetli bir kampanya açıldığını" idda etti. Bir savcının düzenlediği iddianamede 'maddi gerçeğin daha iyi anlaşılmasına' hizmet ettiği sürece 'her türlü benzetmeyi' yapmaya hakkının bulunduğunu ve vahamet arzeden olaylarda bunun görevi olduğunu kaydetti. Savaş, "Kapatılan bir siyasi partinin başka bir adla yeniden kurulması ise kesilip atılan habis urun 'metastaz' yapmasından başka birşeye kolay kolay benzetilemez. Bu benzetme ile kimseye hakaret edilmiş değildir. Maddi gerçeğin daha iyi anlaşılmasına hizmet edilmiştir" dedi.
'RP, başörtüsü yüzünden kaptıldı'
RP'nin, kamu kuruluşlarına ve okullara başörtülü hanımların alınmasına yönelik sözleri nedeniyle kapatıldığını belirten savaş, FP'nin de aynı şeyleri savunduğunu ve 'halkı laik devlet düzeni aleyhine kışkırtmaya devam ettiğini' iddia etti. FP mitinglerinde "Başörtüsüne uzanan eller kırılsın" yazılı pankartların taşındığını hatırlatan Savaş, Malatya İnönü Üniversitesi'ndeki türbanla eğitim yasağını kaldırmak amacıyla düzenlenen gösterinin "bir isyan hareketi" olduğunu öne sürdü.
'Ordu mensuplarımız rahatsız'
"Halkımızın büyük kesiminde ve ordu mensuplarımız arasında büyük huzursuzluk yarattıklarını bilmelerine rağmen, FP yöneticileri, milletvekilleri ve belediye başkanları, kamusal kurum ve okullarımızda dinsel kaynaklı giysilerle görev ve eğitim yapılabilmesi gerektiği propagandasıyla halkımızı kışkırtmaya ve bu yoldaki eylemlerine devam etmektedirler" diyen Savaş şöyle devam etti:
'Anayasa Mahkemesi daha iyi anlasın'
"Bu şartlar altında, 'bu çeşit eylemleri yapanları adeta kandan başka birşeyle beslenemeyen vampirlere' benzetmemin herhangi bir parti mensubuna hakaret için değil, maddi gerçeğin hem vatandaşlarımız ve hem de Anayasa Mahkememiz'ce daha iyi anlaşılmasını sağlamak için yapıldığını kabul etmeyecek tek bir iyi niyetli kişi çıkacağını sanmıyorum. Ülke bütünlüğümüz ve laik Anayasal düzenimiz gerçek bir tehlikeyle karşı karşıyadır." Savaş ayrıca, İtalya'daki temiz eller operasyonunda da savcıların başbakan hakkında benzer sözler sarfettiklerini iddia etti.
|