YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

"Ne zaman asker şarkı söyler, o zaman çocuklar rahat uyur"

Kızılordu Korosu'nu, müzikle bir şekilde ilgilenen herkes herhalde duymuş ve albümlerini dinlemiştir. Koronun Türkiye'ye gelmeden önce yayınlanan bir albümünü dinlediğimde, Kızılordu gibi çevresine ürküntü veren bir ordudan bu seslerin çıkmış olmasından dolayı hem şaşırmış, hem de mutlu olmuştum. İnsan, ordu mensuplarının bu tür çalışmalarını gördükçe doğrusu imreniyor.

Kızılordu Korosu için, aslında çok iyi bir koro disiplinine sahip olduğu söylenebilir. Rusya'nın müzik alanında dünya çapında bir ekol olduğunu düşünerek, Kızılordu Korosu'nun da Rus müzik geleneğinin uzantısı olduğunu ifade edebiliriz. Nitekim, konser verdiği her ülkede büyük izleyici toplulukları tarafından izleniyor. Bu da Kızılordu Korosu'nun oldukça nitelikli bir koro olduğunun delili sayılabilir.

Kızılordu Korosu, hatırlanacağı gibi bir süre önce Türkiye'ye gelmiş ve konserler vermişti. Yine hatırlanacağı gibi Tarkan'ın bir parçasını da seslendirmişti koro ve büyük ilgi görmüştü. Ama benim, koronun icrasından çok koro şefinin açıklamaları dikkatimi çekmişti. Kızılordu Korosu Şefi Tümgeneral'in, müzisyen bir asker olarak askere ve orduya içeriden bakışı ve bir anlamda özeleştiri diyebileceğimiz açıklamaları önemliydi. Bu sözü aslında büyük bir kampanyayla, çeşitli ülkelerde ve o ülkelerin dilleriyle yayınlamak, askerine siviline duyurmak gerekiyor. Hatta kışla duvarlarına vatandaşın gözüne sokar gibi, "Orduya sadakat şerefimizdir" yazmak yerine, Kızılordu Korosu Şefi'nin bu sözü bile yazılabilir: "Ne zaman askerler şarkı söylüyor, o zaman çocuklar rahat uyuyor".

Askerin görevi her ülkede belli. Vatanı, milleti "dış düşmanlara" karşı korumak. Tabii ki bunu yapmak için de bir disipline ihtiyacı var. Ordunun tabii ki disipliniyle, kahramanlıklarıyla "dış düşmanlar"ın gözünü korkutması gerekir. Durmadan şarkı söyleyecek hâli yok askerlerin. Ama Kızılordu Korosu Şefi'nin kastettiği şey, herhalde askerlerin de asker olmanın verdiği o katılıktan arada bir de olsa uzaklaşarak, "insan" olduklarını, adeta savaşmaya, yok etmeye, tehdit etmeye, korkutmaya programlanmış bir makine olmadıklarını bilmeleri.

Askerler şarkı söyleyince neden çocuklar rahat uyur? Çünkü şarkı esenliğin, huzurun, mutluluğun müzik diliyle ifadesidir. Şarkı (veya müzik) inceliğin, zarafetin, barışın, dostluğun göstergesidir.

Belki ileride başka ülkelerin askerleri de sert görüneceğim diye suratlarının derilerini germenin hiç kimseyi korkutamayacağını öğrenir, kendi halkını rejimi tehdit eden unsur olarak görmeyi ve göstermeyi bırakır da -aradabir de olsa- şarkı söylemeye başlar, o zaman o ülkelerin çocukları rahat uyur.

Ne dersiniz... hoş olmaz mı?


9 EYLÜL 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...