YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Tarihi görüşme

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz dün Vatikan'da Papa ile biraraya geldi. Dinlerarası çatışmaların önlenmesini amaçlayan 20 dakikalık görüşme Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinde bir ilk oldu.

VATİKAN- Vatikan'ın daveti üzerine iki gündür Roma'da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Papa II. Jean Paul ile biraraya geldi. Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan bu görüşme, dün 12.00'de başlayıp 12.20'de sona erdi. 20 dakikalık görüşmenin sonunda Yılmaz, Papa ile görüşmesinin oldukça samimi bir ortamda gerçekleştiğini belirtirken, Papa'nın, İtalyan hükümeti tarafından affedilerek Türkiye'ye iade edilen Mehmet Ali Ağca konusuna değinmediğini vurguladı.

Papa Türkiye'ye gelecek

Görüşme sırasında Papa'nın Türkiye'ye gelmeyi çok istediğini belirttiğini söyleyen Yılmaz, Papa'nın kendisinden, Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Ecevit'e en iyi dileklerini iletmesini istediğini ifade etti. Başbaşa yapılan görüşme sonrasında etrafını saran basın mensuplarına açıklamada bulunan Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, sohbet havasında geçen görüşmede Papa'nın ilk söz olarak, "Türkiye'nin büyük bir devlet ve Atatürk'ün önemli bir lider olduğunu" belirterek, 1979 yılında 59 yaşında Türkiye'yi ve Anıtkabir'i ziyaretini anlattığını bildirdi. Yılmaz, Papa'ya kendisini çok kereler Türkiye'ye davet ettiklerini ancak, Papa'nın, bu yılın kutsal bir yıl olduğunu bu nedenle önümüzdeki yıl Türkiye'yi ziyaret etmeyi istediği sözlerine yer verdi. Yılmaz'a göre, Papa Türkiye'ye ziyaret konusunda, "Yaşayan görür" diyerek, sağlığının da el vermesi durumunda önümüzdeki yıl Türkiye'yi ziyaret edeceğini ifade etti. Papa, 1979 yılında seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yapmıştı.

Görüşme sırasında Papa'nın memleketi olan Polonya'dan da bahsettiklerini söyleyen Yılmaz, diyalogla ilgili konulara temas ettiklerini, Papa'nın dünyadaki açlık, şiddet gibi konularda her iki dinin mensuplarının, el ele vererek birlikte çalışmasını temenni ettiğini vurguladı. Yılmaz, Papa'nın ayrıca, ilişkilerin en üst düzeyde tutulmasını arzuladığını belirtti.

Dinlerarası çatışmalar önlenmeli

Yılmaz tarafından Papa'ya sunulan öneri paketinde, ders kitaplarındaki yanlışların temizlenmesi, dinler arası çatışmanın giderilmesine katkıda bulunulması, karşılıklı diyaloğun arttırılması, ön yargıların temizlenmesi, yurtdışında yaşayan Türklerin sorunlarının giderilmesi, dünyanın neresinde ve hangi dini kökene mensup olursa olsun ihtiyacı olan insanlara yardım edilmesi ve karşılıklı işbirliğini sağlayacak eğitim programlarının düzenlenmesi gibi konular yer aldı. Görüşmede ayrıca, Türkiye'de Hıristiyanlarca önemli sayılan tarihi mekanlar da dile getirildi. Papa, Türkiye'nin bu mekanları korumasını istedi.

Önceki gün Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanı Kardinal Francis Arinze ile görüşen Yılmaz, Papa'ya Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetini de iletti. Yılmaz, görüşmenin ardından San Piyer kilisesinin karşısındaki Roma Camii'nde Cuma namazı kıldı.




Kağıda basmak için tıklayın.

'CIA Ağca'ya yardım etti'
The Washington Post gazetesi, Papa'ya suikast girişiminde bulunan Ağca'yı, "uzman yalancı ve komplo teorisyeni" olarak nitelerken, Ağca'nın komplo teorilerinde CIA'den yardım aldığını iddia etti.
Doğu Türkistan'da 7 idam
Doğu Türkistan'da özgürlük istediler diye 7 Uygur Müslüman yargılanmadan idam edildi. Dünya bölgedeki soykırımı lanetlerken sadece Çin ve MHP'li hükümet onları 'terörist' olarak tescillediler.

Bakü-Ceyhan hattı tarihe gömülebilir
MOSKOVA- Rusya'da günlük yayınlanan İzvestiya gazetesi, önceki günkü sayısında "Kendisi ölecek" başlığı ile yayınladığı haberde, Rusya'nın hiç bir müdahalede bulunmadan Bakü-Ceyhan petrol boru hattı projesini tarihe gömebileceğini iddia etti. Projenin Batılı ülkeler tarafından finanse edilmeyeceği hakkında istihbarat bulunduğunu öne süren İzvestiya, bu projenin 3,5 milyar dolara mal olacağının yanı sıra, petrol yetersizliği gibi olumsuz yönlerini de sıraladı. Gazetenin yazısında, projenin gerçekleşmesinde büyük önemi olan Kazakistan'ın da Bakü-Ceyhan'ı desteklemediği ve Tengiz-Novorosiysk boru hattının bir yıl sonra çalışmaya başlayacağı vurgulandı. Rusya'nın katılımı olmadan Bakü- Ceyhan'ın tam kapasite ile çalışmayacağı, bundan dolayı en kötü ihtimalde Rusya'nın Hazar petrollerinin ihracatından payını alacağı belirtildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...